Flink besparen thuis? Hier zijn 60 bespaartips voor elk huishouden

Besparen. Voor de één is het een sport, voor de ander pure noodzaak. Wat de reden ook is dat je minder geld wilt uitgeven: deze zestig bespaartips voor elk huishouden gaan je helpen.

1. Bedenk je eigen impuls-stopper
Oef, die impulsaankopen kunnen bij elkaar opgeteld een hoop geld kosten. Om mezelf te herinneren hier niet meer in te trappen, zet ik weleens met pen een groot kruis op mijn hand. Steeds als ik wat uit het schap pak, zie ik dat kruis en denk: is dit een impulsaankoop of niet? Zo ja, dan leg ik het terug. Bedenk iets soortgelijks wat voor jou werkt.

2. Kweek je eigen kruiden
Kruiden kopen in de supermarkt is hartstikke duur. En vaak zijn ze ook nog eens van slechte kwaliteit. Heel veel kruiden zijn makkelijk zelf te verbouwen. Je hoeft er niet eens een tuin voor te hebben. Je teelt ze gewoon op je balkon of in je keuken.

3. Sla aanbiedingen groot in en gooi je vriezer vol
Zo heb je altijd wat te eten in huis en kun je de verleiding weerstaan om een maaltijd te bestellen.

4. Koop een naaisetje
Een gat in je kleding? Zonde om het om die reden weg te doen. Leer jezelf aan om je kledingstukken even te repareren in plaats van weer iets nieuws te kopen.

5. Vergelijk je verzekeringen elk jaar
Premies veranderen vaak en verschillen tussen de verzekeraars. Grote kans dat je ergens anders goedkoper uit bent. Check ook meteen of je niet dubbel verzekerd bent.

6. Neem je telefoonabonnement onder de loep
Hoeveel data en minuten heb je binnen je abonnement? Gebruik je die wel elke maand? Of red je het ook met een kleinere bundel? Vergelijk en stap over als je ergens anders goedkoper uit bent.

7. Wees sowieso kritisch op je abonnementen
Wat gebruik je écht en wat (bijna) niet? Misschien maak je amper gebruik van je sportabonnement. En is dat broodabonnement van de lokale bakker wel echt zo handig en nuttig?

8. Maak de filters van je apparaten schoon
In allerlei apparaten, zoals je stofzuiger, droger, vaatwasser en wasmachine, zitten filters. Hier hoopt viezigheid zich op. Door ze af en toe schoon te maken, werken je apparaten efficiënter. En verbruik je dus minder stroom. 

9. Betaal vaker met cash
Uit onderzoek blijkt dat we meer geld uitgeven als we afrekenen met onze pinpas of telefoon. Door contant te betalen, heb je meer feeling met je geld en ben je je bewuster van je uitgaven. Probeer het maar eens!

10. Neem een waterbesparende douchekop
Met een waterbesparende douchekop douche je tegenwoordig net zo lekker als met een gewone. Alleen met een besparing van 20% op je water- en energieverbruik.

11. Doe wat azijn bij je wasmiddel
Natuurazijn (géén schoonmaakazijn) bij je was werkt als een soort wasverzachter. Zo kun je de helft wasmiddel en de helft azijn gebruiken.

12. Ga voor sim only
Loopt je abonnement binnenkort af? Dan mag je een nieuwe telefoon uitzoeken. Heel verleidelijk om voor die nieuwste iPhone of dat gloednieuwe Android-model te gaan. Maar dat is ook een dure optie. Misschien kun je nog prima een jaartje (of zelfs wat jaartjes!) met je oude telefoon doen. Dan kun kiezen voor sim only, waarbij je alleen betaalt voor de minuten of data in je abonnement. Je telefoonrekening daalt waarschijnlijk behoorlijk.

13. Maak dingen op
Klinkt heel logisch. Maar vaak genoeg worden producten niet helemaal opgemaakt. Schraap alle restjes er goed uit, vaak zit er nog meer in dan je denkt. En kies voor potjes in plaats van tubes, dan is het makkelijker om ze goed leeg te maken.

14. Controleer regelmatig de bandenspanning van je auto
Wist je dat een te lage bandenspanning ervoor kan zorgen dat je 5% meer brandstof verbruikt? Zonde van je geld. Bij de pomp kun je vaak gratis je bandenspanning met een compressor opmeten. Oppompen kost ongeveer een euro.

15. Koop alleen bij de drogist als er een aanbieding is
Betaal nooit, maar dan ook nooit, de volle mep voor je persoonlijke verzorgingsproducten. Oké, tenzij het echt niet anders kan. Maar veel producten zijn supervaak in de aanbieding. Wacht daar even op en sla een voorraadje in als jouw favoriete shampoo, douchegel of make-up in de aanbieding is.

16. Spit de reclamefolders door
Elke week even de tijd nemen om de aanbiedingen door te nemen scheelt behoorlijk in je portemonnee. Je vindt alle reclamefolders tegenwoordig online. Net zo makkelijk én duurzaam.

17. Kijk eerst in je voorraadkast voordat je boodschappen doet
Je loopt in de supermarkt en neemt voor de zekerheid toch nog een pak havermout mee. Bij thuiskomst zie je dat er nog twee in de kast staan. Om dit te voorkomen, kijk je voordat je naar de supermarkt gaat naar wat je nog hebt staan en liggen in je voorraadkast, en welke producten wel of niet aangevuld hoeven te worden.

18. Kies voor huismerken
A-merken staan in winkels vaak op ooghoogte. Dus ben je eerder geneigd om die te pakken. Terwijl de huismerken vaak net zo goed zijn. En een stuk goedkoper. Bukken maar!

19. Bewaar lege handzeeppompjes

Bewaar lege pompjes van handzeep. En doe daar je douchegel en shampoo in. De kans dat je veel te veel gebruikt is zo een stuk kleiner. 

20. Sla misvormde groente en fruit in
De zogenaamde ‘buitenbeentjes’ kosten een stuk minder dan de perfect gevormde exemplaren die in het groente- en fruitschap liggen. Kijk of ze bij jouw supermarkt ook buitenbeentjes verkopen. Smaakt hetzelfde, kost minder.

21. Doe wat je zelf kunt ook echt zelf
Al het gemak kost geld. Zo ook dingen laten doen. Doe daarom zoveel mogelijk zelf, zoals je fietsband plakken. Niet zo’n handige Harry? Kijk dan naar YouTube-tutorials en leer jezelf dit soort dingen.

22. Pak wat vaker de fiets
Je fiets is – net als lopen – nog altijd de goedkoopste manier van vervoeren. En goed voor het milieu.

23. Verkoop spullen die je niet meer gebruikt
Ligt je zolder vol met oude kleding, schoenen of meubels? Neem eens de tijd om alles op Marktplaats of Vinted te zetten. Met een beetje moeite kun je zo een leuk bedrag op je rekening bijschrijven.

24. Kijk in een gratis weggeefhoek
Op Facebook zijn best wat groepen te vinden waar mensen gratis spullen weggeven. Misschien zit er wat bij waar je nét naar op zoek bent.

25. Kook dubbel zoveel
Meestal is het een stuk goedkoper om één grote pan eten te maken dan steeds één maaltijd. De porties die je niet opeet doe je in de vriezer. Op het moment dat je geen zin hebt om te koken, pak je zo’n bakje uit de vriezer en warm je het op.

26. Doe je creditcard weg
Met een creditcard geef je makkelijk meer geld uit dan je hebt. Bovendien betaal je kosten voor het gebruik van de kaart. En heb je ‘m wel echt nodig? Een PayPal-rekening kun je ook gebruiken voor aankopen in het buitenland. Of je neemt een prepaid creditcard. Die waardeer je op met een bepaald bedrag. Meer dan dat kun je niet uitgeven.

27. Gooi de bankieren-app van je telefoon
Wil je jezelf behoeden voor online aankopen? Maak het jezelf moeilijk en verwijder je bankieren-app van je telefoon of verwijder de opgeslagen gegevens van je creditcard. Zo moet je net wat extra moeite doen om iets te kopen. En vaak is dat net de drempel om het niet te doen.

28. Stel een spaardoel voor jezelf
Als je een bepaald doel voor ogen hebt, word je vanzelf kritischer op je uitgaven. En heb je minder zin om onnodige dingen te kopen. Je wilt immers dat doel bereiken, toch?

29. Check je hypotheekrente
De hypotheekrente bestaat uit een basisrente en een risico-opslag. Hoe meer je aflost of hoe meer je huis waard wordt, hoe lager het risico voor de bank. En dan kan je hypotheekrente misschien omlaag. Je moet er wel zelf om vragen!

30. Zet rood staan uit
Rood staan is zo’n dure vorm van lenen. Je betaalt vaak meer dan 10% rente. Zonde van je geld. Dus zet die optie uit.

31. Ga uit eten met korting
Via verschillende websites kun je met korting uit eten, zoals VakantieVeilingen, Groupon en Social Deal. Check welke restaurants bij jou in de buurt meedoen.

32. Koop geen verzorgingsproducten in de supermarkt
Bij supermarkten zijn persoonlijke verzorgingsproducten vaak onnodig duur. Kijk liever wat de drogist in de aanbieding heeft. Of check of een online drogist nog goedkoper is.

33. Stel je aankopen uit
Wacht een dag, een week of langer met het kopen van iets. Wil je het dan nog steeds graag hebben? Of is de koopdrang tegen die tijd alweer afgezwakt? Zo voorkom je dat je in een impuls van alles en nog wat koopt wat je eigenlijk helemaal niet nodig hebt.

34. Maak een verlanglijstje voor Black Friday
Tijdens Black Friday word je overspoeld met kortingen. Maar vaak betaal je stiekem alsnog de volle mep, omdat ze vlak voor Black Friday de prijzen omhoog gooien. Weet daarom goed wat je wilt hebben én wat het normaal kost. Zo weet je beter of het echt zo goedkoop is om het tijdens Black Friday in te slaan.

35. Koop en gebruik een Eetmaatje
Kook je ook altijd veel te veel pasta? Met een Eetmaatje (of een variant hierop) kun je precies afmeten wat je nodig hebt. En kook je niet onnodig veel spaghetti, penne of fusilli. Bestel het Eetmaatje hier gratis. Je kunt pasta of rijst natuurlijk ook even wegen. Zo voorkom je dat je te veel in de pan giet.

36. Vergelijk energieleveranciers
Net zoals bij je verzekeringen het geval is, kun je ook op de energierekening besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier. Pak je jaarafrekening erbij en vergelijk het in één oogopslag via een vergelijkingswebsite.

37. Los de schuld met de hoogste rente als eerste af
De rente op rood staan is bijvoorbeeld superhoog. Zorg ervoor dat je die schuld als eerste aflost. En daarna de volgende schuld waarvoor je rente betaalt. Zo werk je van hoog naar laag.

38. Neem de tijd voor je belastingaangifte
Zoek uit welke aftrekposten je mag opvoeren, wat de ideale verdeling is tussen jou en je partner en kijk naar je vorige belastingaangiftes. Soms is er te veel belasting ingehouden, waardoor je een leuk bedrag kunt terugkrijgen.

39. Drink water, geen frisdrank
Ligt voor de hand, ja. Maar leer jezelf aan om een glas water te pakken in plaats van naar de cola te grijpen. Dat is voor je lichaam ook beter.

40. Betaal je rekeningen zo snel mogelijk
Rekeningen betalen moet je toch. Dan kun je het maar beter gelijk doen. Als je een rekening even vergeet, loop je kans op extra kosten. Superzonde. Betaal als je kunt alles direct of kies een vaste datum voor de betaling ervan. Koop liever nooit iets op afbetaling. Dat is bijna altijd duurder, zeker als je net even te laat bent met betalen.

41. Maak je eigen afwasmiddel of wasmiddel
Beide zijn heel makkelijk om te maken en kosten slechts een fractie van het origineel. Het wereldwijde web staat vol recepten.

42. Regel zoveel mogelijk online
Soms is het goedkoper om iets online te regelen. Zoals een verzendlabel voor een pakketje. Bij PostNL is het duurder om dit bij de balie te doen.

43. Betaal geen verzendkosten
Veel webshops bieden gratis verzending aan vanaf een bepaald bedrag. Balen als je daar net onder zit. Bestel dan een cadeaubon in plaats van iets aan je winkelwagen toe te voegen wat je eigenlijk niet nodig hebt. Dat scheelt verzendkosten én een impulsaankoop of miskoop. Of vraag iemand anders of die ook nog iets nodig heeft van de desbetreffende webshop.

44. Deel je wifi
Heb je goed contact met je boven-, onder- of zijburen? Misschien kun je de internetrekening delen. Zo betaal je allebei de helft. Check wel van tevoren even of overal goed bereik is. Anders helpt een wifi-versterker misschien.

45. Maak spaarpotjes met een doelbedrag
Je grote doel kun je ook onderverdelen in kleine spaardoelen en dus spaarpotjes. Dit werkt nóg motiverender. Omdat je die doelen sneller bereikt.

46. Houd je mesjes scherp
Scheermesjes zijn duur. Wil je voorkomen dat ze snel bot worden? Maak ze dan elke keer goed schoon en helemaal droog. Dit doe je door het mesje een paar keer in tegenovergestelde richting over je spijkerbroek te wrijven. Zo gaan ze langer mee.

47. Verzeker je niet onnodig
Tegenwoordig kun je je tegen van alles en nog wat verzekeren. Dit voelt waarschijnlijk alsof je jezelf goed beschermt. Maar zo’n verzekering is niet altijd nuttig. Check altijd de voorwaarden. Er zijn zelfs verzekeringen waarbij het maximaal uit te keren bedrag lager is dan wat de premie je kost. Water naar de zee dragen, dus. Verzeker alleen wat je niet zelf kunt dragen. Ik investeer bijvoorbeeld liever in een goed hoesje dan in een telefoonverzekering.

48. Vraag alle toeslagen aan waar je recht op hebt
Laat geen geld liggen en check via de proefberekening van de Belastingdienst of je alle toeslagen krijgt waar je recht op hebt.

49. Pin een weekbudget
Bepaal een weekbudget en pin dat bedrag. Dit mag je per week uitgeven. Zo word je je veel bewuster van wat alles kost en hoeveel je na die aankoop nog over hebt. Je wordt vanzelf zuiniger als je je geldvoorraad letterlijk in je portemonnee ziet slinken.

50. Zoek naar kortingscodes
Googel naar kortingscodes van webshops of schrijf je in voor hun nieuwsbrief. Ook influencers hebben vaak een kortingscode voor merken waarmee ze samenwerken. Scheelt vaak toch 10 of 20%. Zoek gewoon op kanalen als TikTok en Instagram.

51. Ruil je speelgoed
Zijn de kinderen Lego helemaal zat? Of blijven de Barbies altijd maar liggen? Misschien dat een ander er heel blij van wordt. Kijk of je iets kunt ruilen. Zo hebben je kinderen nieuw speelgoed zonder dat jij een cent uitgeeft. Ook handig: huur speelgoed bij de speel-o-theek bij jou in de buurt.

52. Organiseer een kledingruil met vrienden
Speelgoed ruilen is natuurlijk leuk voor je kinderen. Maar je kunt zelf ook spullen ruilen. Zoals kleding of schoenen. Spreek bijvoorbeeld met een vriend of vriendin af eens in de zoveel tijd iets te ruilen.

53. Scoor stekjes voor in je huis of tuin
Wil je mooie planten of bloemen in je huis of tuin? Ga in plaats van het tuincentrum naar vrienden en familie. Kijk rond in hun tuin en vraag of je misschien wat stekjes mag meenemen. Of misschien hebben ze wel stekjes van kamerplanten. Die stekjes groeien vanzelf uit tot iets moois, en kosten je niks.

54. Bewaar oude jam- of sauspotten
Gooi lege jampotten of sauspotten niet gelijk weg. Maar hergebruik ze. Bijvoorbeeld als drinkglas, vaas of leuk knutselproject voor je kids.

55. Blijf rekenen in de supermarkt
Kijk altijd naar de kiloprijs. Laat je niet afleiden door mooie aanbiedingen, maar vergelijk de kiloprijs van een aantal supermarkten. Dan pas zie je of een aanbieding écht goed is.

56. Zeg je tv-abonnement op
Doe je tv-abonnement de deur uit. Tegenwoordig is alles (online) terug te kijken. Investeer bijvoorbeeld in een Chromecast. En je kijkt je favoriete programma gewoon terug.

57. Wees creatief met verjaardagscadeaus
Geef een alternatief verjaardagscadeau. In plaats van iets te kopen, geef je bijvoorbeeld een klusje. Een middagje helpen in de tuin, bijvoorbeeld. Of een paar avonden oppassen. Zo blijven klussen niet liggen en geef jij geen geld uit. Iedereen blij!

58. Koop eten dat bijna over de datum is met korting
Producten die bijna over de datum gaan, krijgen vaak een kortingssticker. Ga aan het eind van de dag naar de supermarkt. Grote kans dat er producten zijn met korting, omdat ze de volgende dag niet meer verkocht kunnen worden.

59. Vakantieplannen? Trein voor € 49 per maand onbeperkt door Duitsland
Wist je dat je voor € 49 per maand onbeperkt in heel Duitsland kunt reizen met het openbaar vervoer? Dit kan met het Deutschlandticket. Het ticket is niet in Nederland geldig, maar wel in heel Duitsland. Het enige nadeel: het ticket is alleen geldig in lokale treinen en regionaal vervoer. Dus voor intercity’s betaal je wel de volle mep. Door lokale treinen te nemen, doe je langer over je reis. Maar misschien zie je dan juist ook veel mooie plekken onderweg die de moeite waard zijn om beter te ontdekken. Eens proberen, misschien?

60. Halveer alles wat kan
We zijn geneigd veel meer te gebruiken dan we nodig hebben. Kijk eens of je uitkomt met de helft. Een half vaatwasblokje, de helft wasmiddel, de helft shampoo. Noem maar op. Check eens of je er niet gewoon genoeg aan hebt. Grote kans van wel.

Zo, dat zijn nog eens veel tips om te besparen thuis. Kies er nu één of meerdere uit waarmee je aan de slag gaat. Tip gedaan? Ga dan door met een andere en bespaar zo flink veel geld, waar je natuurlijk weer veel andere leuke dingen mee kunt doen. Succes!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop