Zo rijk word je als je stopt met impulsaankopen

Krijg je de drang om impulsaankopen te doen onder controle, dan kun je wel eens heel rijk worden. Renée kreeg het voor elkaar. Ze geeft tips en rekent uit hoeveel geld ze overhoudt.

Voor hoeveel geld doe jij elke maand impulsaankopen, denk je? Laten we het begrip ‘impulsaankopen’ eerst even duiden. Dat zijn alle aankopen die je niet gepland had. Dus niet alleen die chocoladereep bij het tankstation, maar ook alles wat je koopt bij de Action terwijl je alleen voor een rolletje plakband kwam. Of kleding voor jezelf of je kids die je in de etalage ziet hangen. En ga zo maar door. Veel dus!

156 impulsaankopen per jaar

In Nederland zijn de cijfers niet zo duidelijk, dus kijken we naar Amerika. En laat het idee dat mensen daar veel meer uitgeven aan impulsaankopen maar los. We zijn in Nederland qua financiën behoorlijk gaan lijken op het land van Disney, Coca-Cola en McDonald’s. Amerikanen doen gemiddeld zo’n 156 impulsaankopen per jaar, voor een totale waarde van $ 5.400, omgerekend zo’n € 5.000.

Een huis in Zeeland

Reken dat bedrag eens door. € 5.000 per jaar. En dat doe je gedurende veertig jaar. Van je 25e tot je 65e. Ik houd in deze simpele rekensom even geen rekening met inflatie (stijging van prijzen) en kom dan uit op een totaalbedrag van € 200.000. Daar koop je in sommige delen van Nederland (Zeeland, bijvoorbeeld) nog een huis voor. Alleen maar door de verleiding van impulsaankopen te leren weerstaan.

Kleine bedragen

Het lullige is: elke winkel is er volledig op ingericht om jou te verleiden tot aankopen. En er worden allerlei psychologische studies uit de kast getrokken om dat voor elkaar te krijgen. De juiste kleuren, slimme prijzen, directe bezorging, en ga zo maar door. Dus je moet van goeden huize komen om daar weerstand tegen te bieden. Maar scherp voor ogen houden wat er te winnen valt − € 200.000 in veertig jaar tijd dus − kan helpen. Impulsaankopen zijn vaak laag geprijsd, zodat je er niet zo lang over nadenkt. Maar tel al die kleine bedragen bij elkaar op en je komt dus tot dit soort kolossale bedragen.

De knop om

Het is alweer zo’n tien jaar geleden dat ik besloot dat ik mijn geld hier niet meer aan uit wilde geven. Het duurde even voor de knop helemaal om ging − neem er gerust een paar maanden de tijd voor. Maar inmiddels gaat het geld dat ik ooit uitgaf aan impulsaankopen al jaren naar leukere dingen of naar de spaarrekening (met lekkere rente). Onderstaande vijf tips hielpen mij daarbij:

Tip 1: ontdek de reden van impulsaankopen

Achterhaal waarom en wanneer jij het meest vatbaar bent voor impulsaankopen. Vaak zit er een emotie achter. Maar het kan ook bijvoorbeeld uit verveling zijn. Tackel de reden en je neemt al een groot deel van de verleiding weg.

Tip 2: zorg voor een spaardoel

Het liefst iets waar je heel blij en enthousiast van wordt. Je kunt iedere euro maar één keer uitgeven. En dan is het kiezen: gaat het naar je spaardoel of naar een onzinnige impulsaankoop?

Tip 3: maak het visueel

Betaal je altijd met je telefoon? Pas dan de achtergrond van je telefoon aan, bijvoorbeeld met een foto van je spaardoel. Of maak in Canva een plaatje met een tekst die je herinnert aan je voornemen om geen impulsaankopen meer te doen en zet die als achtergrondje op je telefoon. Betaal je met je pinpas? Maak dan een soortgelijk kaartje voor in het vakje waarin ook je pinpas zit.

Tip 4: zorg voor afleiding

De impuls om te kopen duurt vaak maar een paar minuten. Voel je ‘m aankomen? Ga dan een rondje lopen. Of leg je telefoon boven aan de oplader zodat je online niks kunt kopen.

Tip 5: geef jezelf een budget voor impulsaankopen

In een klap van veel naar nul impulsaankopen gaan is lastig. Ontzeg jezelf alles en je zult het juist willen. Net zoals met chocola eten. Geef jezelf liever een klein budget voor impulsaankopen. Het liefst in een apart digitaal spaarpotje of cash in je portemonnee. Dit mag je uitgeven aan dingen die je niet gepland had. En: op = op. Zo mag je toch iets, maar houd je het wel binnen de perken.

Hieronder nog een extra tip om impulsaankopen te voorkomen. Check ‘m snel! Wil je meer van zulke tips? Kom ons dan gezellig volgen op Instagram of op TikTok (daar vind je ons namelijk ook).

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop