Waarvoor sparen? Deze 15 spaardoelen zijn de moeite waard

Sparen of spenden? Sparen is soms zo saai. Vooral als je geen specifiek doel hebt. Maak sparen leuk met deze 15 spaardoelen.

Door Saskia

Sparen lukt niet altijd. Je vergeet het, het komt niet goed uit, er is niks te sparen of je geeft je geld liever uit. Toch is sparen altijd een goed idee. En er zijn genoeg dingen die het waard zijn om voor te sparen. Waar maak jij een spaarpotje voor? Ik deel 15 spaardoelen die het waard zijn om voor te sparen.

1: Noodfonds

Nogal voor de hand liggend. Maar sparen zorgt voor een financiële buffer. Er kan zomaar iets kapot gaan. Je auto, wasmachine of tv. En dan ben je blij dat je een noodpotje hebt.

2: Een lekkere vakantie

Heerlijk om het hele jaar uit te kijken naar je vakantie. Zet elke maand alvast iets opzij zodat je zonder zorgen je reis kunt boeken. Waarheen je maar wilt. Een betere motivatie is er niet toch? Heb je de smaak te pakken, lees dan snel de volgende spaardoelen die het waard zijn om voor te sparen!

3: Je toekomstige huis

Een huis kopen kost geld. Veel geld. Het grootste deel vang je op met een hypotheek. Maar er is ook flink wat eigen geld nodig. Denk aan kosten koper, notariskosten, overdrachtskosten, makelaarskosten en/of kosten NHG. Fijn als je daar al een flinke spaarpot voor hebt.

4: Studie van je kind

Studeren is duur. Zeker nu je geen beurs meer krijgt. Wil je niet dat je kind met een torenhoge schuld komt te zitten?  Dan is het handig om alvast vroeg te beginnen met sparen.

5: Je eigen business

Droom je ervan om je eigen bedrijf te beginnen? Het ligt er natuurlijk aan wat je wilt gaan doen. Maar meestal is er wel een opstartkapitaaltje nodig. Handig als je dat alvast bij elkaar hebt gespaard!

spaardoelen

6: Een nieuwe auto

Sommige geven er niks om, anderen houden ervan. Een vette bak voor de deur. Maar soms is een nieuwe (tweedehands) auto kopen gewoon echt nodig. Zeker als je ‘m gebruikt voor werk. Wel zo fijn om dan een potje achter de hand te hebben.

7: Een paar maanden huur/hypotheek

Het kan zomaar gebeuren dat je zonder werk komt te zitten. Vooral als zzp’er is het belangrijk om een flinke buffer te hebben waar je in noodgeval een paar maanden van kunt leven.

8: Je zorgverzekering

Wist je dat je korting krijgt van je zorgverzekeraar als je je zorgpremie in één klap betaald? Mooi meegenomen. En je hoeft de rest van het jaar geen premie te betalen.

9: Een vakantiehuisje

Hoe lekker is het om je eigen vakantiehuis te hebben. Ik droom al jaren weg bij een huisje op Terschelling. Maar dat is alles behalve goedkoop. Zeker een mooi spaardoel om naar toe te werken.

10: Nieuwe telefoon

Loopt je abonnement af? Dan mag je een nieuwe telefoon uitzoeken. Maar je kunt er ook voor kiezen om je oude “op te maken”. En een spaarpotje aan te leggen voor als die kapot gaat. Een losse telefoon kopen met sim only is vaak een stuk goedkoper.

11: Je eerste beleggingen

Beleggen doe je al met een kleine inleg. Maar het is ook wel lekker als je begint met een aardig startkapitaaltje. Nog niet begonnen met beleggen? Je kunt wel alvast wat opzij zetten. Zodat je straks wat meer in te leggen hebt.

[mailerlite_form form_id=10]

12: Kwalitatief goede spullen

Goedkoop is duurkoop. Dat hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn. Maar waarom niet wat meer sparen om spullen te kopen wat een hogere kwaliteit? Die gaan waarschijnlijk langer mee. Waardoor je op de lange termijn weer bespaart.

13: Een (dure) cursus

Op internet zijn veel gratis cursussen te vinden. Heel leuk natuurlijk. Toch zijn echt goede cursussen best prijzig. Wil je jezelf trakteren op een interessante / leerzame cursus? Maar houdt de prijs je tegen? Zet dan elke maand een klein bedrag opzij. Dan voelt het alsof je die cursus ook echt hebt verdiend.

14: Hypotheek aflossen

Geld opzij zetten om je hypotheek sneller af te betalen is zeker een goed spaardoel. Niet alleen dalen je vaste lasten, maar het punt dat je huis écht van jou is komt steeds sneller dichterbij. Lekker gevoel toch?

15: Je oude dag

Last but not least. Sparen voor je pensioen is altijd een goed idee. En niet alleen voor zzp’ers. Ook als je in loondienst werkt, kan het zo zijn dat je te weinig pensioen opbouwt. Wel zo fijn om dan een (flinke) spaarpot achter de hand te hebben.

Deze spaardoelen zijn het allemaal waard om voor te sparen! Maak voor elk spaardoel een apart potje. Zodat het geld ook echt dié bestemming krijgt. En je het niet alsnog uitgeeft aan extra boodschappen of andere (niet) nuttige dingen. Het begin is altijd het moeilijkst. Maar als je eenmaal die teller ziet oplopen, werkt dat zo motiverend! Heb je je spaardoel gehaald? Dan mag je daar supertrots op zijn!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!