Geen idee waarvoor te sparen? Deze 15 spaardoelen zijn de moeite waard

Soms kan sparen best saai zijn. Vooral als je niet precies weet waarvoor je spaart. Slim dus om wél een specifiek spaardoel te kiezen. Misschien één van deze vijftien spaardoelen?

Sparen lukt niet altijd. Je vergeet het, het komt niet goed uit, er is niks te sparen of je geeft je geld liever uit. Toch is sparen altijd een goed idee. En er zijn genoeg dingen die het waard zijn om voor te sparen. Waar maak jij een spaarpotje voor? Hieronder delen we vijftien spaardoelen die het waard zijn om voor te sparen.

1. Noodfonds

Nogal voor de hand liggend. Maar sparen voor een financiële buffer is slim. Er kan zomaar iets kapot gaan. Je auto, wasmachine of tv. En dan ben je blij dat je een noodpotje hebt.

2. Een lekkere vakantie

Heerlijk om het hele jaar uit te kijken naar je vakantie. Zet elke maand alvast iets opzij, zodat je zonder zorgen je reis kunt boeken. Waarheen je maar wilt. Een betere motivatie om te sparen is er niet toch?

3. Een paar maanden huur/hypotheek

Het kan zomaar gebeuren dat je zonder werk komt te zitten. Vooral als zzp’er is het belangrijk om een flinke buffer te hebben waar je in noodgevallen een paar maanden van kunt leven.

4. Een vakantiehuisje

Hoe lekker is het om je eigen vakantiehuis te hebben. Ik droom al jaren van een huisje op Terschelling. Maar dat is allesbehalve goedkoop. Zeker een mooi spaardoel om naar toe te werken.

5. Een (dure) cursus

Op internet zijn veel gratis cursussen te vinden. Heel leuk natuurlijk. Toch zijn veel cursussen best prijzig. Wil je jezelf trakteren op een interessante / leerzame cursus? Maar houdt de prijs je tegen? Zet dan elke maand een klein bedrag opzij. Dan voelt het alsof je die cursus ook echt hebt verdiend.

6. Studie van je kind

Studeren is duur. Wil je niet dat je kind met een torenhoge schuld komt te zitten? Dan is het handig om vroeg te beginnen met sparen.

7. Je eigen business

Droom je ervan om je eigen bedrijf te beginnen? Het ligt er natuurlijk aan wat je wilt gaan doen, maar vaak is een startkapitaal wel handig. Spaar dat daarom nu alvast bij elkaar.

8. Een nieuwe auto

Sommige mensen geven er niks om, anderen houden ervan. Een vette bak voor de deur. Maar soms is een nieuwe (tweedehands) auto kopen ook gewoon nodig. Zeker als je ‘m gebruikt voor werk. Wel zo fijn om dan een potje achter de hand te hebben. We zochten trouwens voor je uit wanneer je het beste een nieuwe auto kunt kopen. Doe er je voordeel mee!

9. Je toekomstige huis

Een huis kopen kost geld. Veel geld. Het grootste deel vang je op met een hypotheek. Maar er is ook flink wat eigen geld nodig. Denk aan kosten koper, notariskosten, overdrachtskosten, makelaarskosten of kosten voor de NHG. Fijn als je daar al een goede spaarpot voor hebt.

10. Nieuwe telefoon

Loopt je abonnement af? Dan mag je een nieuwe telefoon uitzoeken. Maar je kunt er ook voor kiezen om je oude ‘op te maken’ en een spaarpotje aan te leggen voor als die kapot gaat. Een losse telefoon kopen met sim only is vaak een stuk goedkoper.

11. Je eerste beleggingen

Beleggen doe je al met een kleine inleg. Maar het is ook wel lekker als je begint met een aardig startkapitaaltje. Nog niet begonnen met beleggen? Je kunt wel alvast wat opzij zetten, zodat je straks meer in te leggen hebt.

12. Kwalitatief goede spullen

Goedkoop is (vaak) duurkoop. Waarom niet wat meer sparen om spullen te kopen van een hogere kwaliteit? Die gaan waarschijnlijk langer mee. Waardoor je op de lange termijn weer bespaart.

13. Je zorgverzekering

Wist je dat je korting krijgt van je zorgverzekeraar als je je zorgpremie in één klap betaalt? Mooi meegenomen. En je hoeft de rest van het jaar geen premie te betalen. Zet zelf iedere maand iets opzij, zodat je het in januari in één klap kan aftikken.

14. Hypotheek aflossen

Geld opzij zetten om je hypotheek sneller af te lossen is zeker een goed spaardoel. Niet alleen dalen je vaste lasten, maar het punt dat je huis écht van jou is komt steeds sneller dichterbij. Lekker gevoel toch?

15. Je oude dag

Last but not least. Sparen voor je pensioen is altijd een goed idee. En niet alleen voor zzp’ers. Ook als je in loondienst werkt, kan het zo zijn dat je te weinig pensioen opbouwt. Wel zo fijn om dan een (flinke) spaarpot achter de hand te hebben.

Bonustippie

Leuk zo’n spaardoel, maar dan is wat extra spaargeld natuurlijk wel fijn. Op je spaarrekening krijg je tegenwoordig iets meer rente dan maanden terug. Maar nog steeds is het niet veel. Wist je dat je bij een aantal banken wél een aantrekkelijke spaarrente krijgt? Bijvoorbeeld bij bunq (2,46%, nov 2023). Of in het buitenland, zoals via de Spaanse Openbank (tot 3,65%, nov 2023). Of via Raisin (tot 3,25%, nov 2023), dit is een platform waar je een spaarrekening opent bij een bank binnen de EU.

Het is wel belangrijk om van tevoren goed de voorwaarden te lezen en te checken of de bank bij je past. Match gevonden? Dan kun je die rekening gebruiken voor je spaardoel en krijg je gelijk wat extra centen door de rente. Is dat doel misschien toch iets sneller in zicht.

Deze spaardoelen zijn het allemaal waard om voor te sparen! Maak voor elk spaardoel een apart potje. Zodat het geld ook echt dié bestemming krijgt. En je het niet alsnog uitgeeft aan extra boodschappen of andere (niet) nuttige dingen. Het begin is altijd het moeilijkst. Maar als je eenmaal die teller ziet oplopen, werkt dat zo motiverend. Heb je je spaardoel gehaald? Dan mag je daar supertrots op zijn!

Spaardoel gekozen? Hup, sparen maar. Hieronder deelt Renée een aantal tips die jou hierbij gaan helpen. Wil je trouwens nog meer spaartips of andere geldtips? Kom ons dan gelijk even volgen op Instagram voor veel geldinspiratie én -motivatie.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’