Weekgeld, zo pakken wij dat aan

Wij werken thuis met weekgeld. Een vast weekbedrag dat ik op de rekening stort. Ik leg uit hoe we dat aanpakken en wat de grote voordelen ervan zijn. Wij houden dankzij dit systeem iedere maand geld over.

Mijn moeder deed het vroeger ook al. Ze had een huishoudpot voor de hele maand. In plaats van dat geld in één keer in haar portemonnee te stoppen, deed ze dat per week. Zo voorkwam ze dat ze aan het einde van de maand geen geld meer had om boodschappen te doen. Toen ik op mijn centen moest gaan letten, nam ik het systeem van mijn moeder over. Tja, zo gek was dat toch niet. In het begin hield ik ook iedere euro die ik uitgaf, bij. Daar heb ik nu niet zoveel zin meer in. Het is ook niet nodig. En bovendien: ik heb mijn uitgaven nu aardig onder controle. Toch, als ik al het vrij te besteden geld voor de hele maand in één keer op mijn rekening zou zetten.. dan zou het halverwege de maand al op zijn. Niets menselijks is mij vreemd. Om die situatie voor te zijn, stort ik dus iedere week een vast bedrag. Toen ik erover postte op Instagram kreeg ik veel vragen en het verzoek om er een post over te schrijven. Bij deze.

Bij ons thuis vallen onder het weekgeld, de volgende uitgaven:

  • Boodschappen
  • Benzine
  • Leuke dingen
  • Kleine onvoorziene zaken

Bij elkaar heb ik hiervoor 900 per maand. Dat bedrag deel ik door het aantal dagen van die maand. Zijn dat er 30, dan komt dat neer op €30 per dag. Rond de 20e regel ik alle geldzaken voor de komende maand. Op een aparte rekening zet ik het geld klaar dat nodig is om de vaste lasten te betalen. Die worden allemaal vanzelf afgeschreven. Op de lopende rekening zet ik het weekgeld klaar voor die week. Bij een week van 7 dagen, is dat dus €210. Daarvan moet ik het een week uitzingen.

Groot voordeel van dit systeem is dat er ruimte is voor leuke dingen maar dat het vanzelf in balans blijft. Zo gingen wij onlangs voor €92 sushi eten met het hele gezin. Het was een topavond, maar het betekent wel dat ik de rest van de week een beetje moet oppassen met mijn centen. Dat weet ik dan ook en dat vind ik het waard. Door het weekgeld-systeem ga ik vanzelf bewuster geld uitgeven. Het is of of, niet meer en en. Je moet keuzes maken en dat vind ik eigenlijk heel gezond. Ook voor mijn kinderen trouwens. Die snappen heel goed dat geld op kan gaan. Dat niet zo’n boompje in de achtertuin hebben waar het aan groeit, of een put waar je onbeperkt flappen uit kunt halen.

Na een week stort ik opnieuw weekgeld. Dan is er opnieuw ruimte voor leuke en extra dingen. Dat vind ik het allerfijnste van dit systeem. Je hebt iedere week weer een nieuwe kans. Haha. Als je het één week verprutst en teveel geld uitgeeft. Dan krijg je de week erop gewoon weer nieuwe centen op de rekening. Aan de andere kant ontstaat er ook een gevoel van schaarste. Je moet opletten met je geld om iedere week uit te kopen. Maar wel op een nog comfortabele manier. Ook doordat je iedere week eigenlijk een nieuwe start maakt met je geld.

Wat mij dankzij het weekgeld nooit meer gebeurt, is dat ik alles in één week uitgeef. Dat kan simpelweg niet. Want het staat niet op mijn rekening. Ook op de 18e van de maand kan ik nog gewoon boodschappen doen en mijn kinderen trakteren op een ijsje. De tijd van steeds terugboeken is ook voorbij. Dat gebeurde mij vroeger veel te vaak. En dan was ik het overzicht compleet kwijt, waardoor het geld eruit vloog. Want: de maand was toch al verpest.

Voor grotere uitgaven, zoals bijvoorbeeld nieuwe kleding of reparaties aan de auto, gebruik ik onze spaarpot. Dat red ik nu eenmaal niet van ons weekgeld. Dat is niet realistisch. Als ik dat wel zou doen, raak ik zwaar gedemotiveerd. Want dan lukt het dus niet meer om daarbinnen te blijven. Dus doe ik dat niet. Wel vind ik het stiekem leuk om te proberen om van mijn weekgeld wat over te houden. Dat zet ik op mijn spaarrekening, ik koop er een paar aandelen van of gebruik het om uiteindelijk een weekendje van weg te gaan. Zo ben ik dan ook wel weer 🙂

Werken jullie ook met weekgeld? Hoe pakken jullie dat aan? Ik ben heel benieuwd!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!