Weekgeld: dé simpele truc om grip te krijgen op je uitgaven (en meer te sparen)

Wanneer je net salaris hebt gekregen, voel je je de koning te rijk. Maar aan het einde van de maand moet je snoepen van je spaargeld. Weekgeld is dé oplossing.

Een maand is lang. Dat ontdekte ik toen ik volwassen werd en het een hele maand moest redden met mijn salaris. Ik begon enthousiast met uitgeven. Maar de laatste week moest ik altijd terugboeken van mijn spaarrekening. Dat moest anders!

Kosten eerst splitsen

Ik probeerde van alles en ontwikkelde na een tijdje een systeem dat ik alweer meer dan tien jaar gebruik. En dat geweldig werkt. De eerste stap was om mijn vaste lasten en variabele kosten van elkaar te scheiden. Ze hebben al jaren beide een eigen rekening. Met vaste lasten bedoel ik alle kosten die ik elke maand (of eventueel elk kwartaal of elk jaar) moet betalen. En waarvan het bedrag vaststaat. Ik heb het dan over kosten als: hypotheek of huur, energierekening, verzekeringen, abonnementen. Die laat ik allemaal automatisch van de bijbehorende rekening schrijven. Ik heb een lijstje met welke kosten dat zijn en weet − nadat ik mijn salaris heb gekregen − dus precies hoeveel ik daarvoor klaar moet zetten. Geen omkijken meer naar, de rest van de maand.

Tweede rekening

Dan heb ik nog een tweede rekening. Daarvan betaal ik alle overige kosten. Denk aan boodschappen, benzine, leuke dingen doen, onvoorziene kosten, de kapper, et cetera. Ik rekende uit hoeveel ik daar per maand voor nodig heb. Hoe? Nou, door kosten uit het verleden op te zoeken en op basis daarvan budgetten voor mezelf op te stellen. Wat wil ik er in totaal aan uitgeven de komende maand?

Weekgeld

Dat totale bedrag zette ik niet in één keer op mijn bankrekening. Een maand duurt lang en het lukte me niet goed om in week één ongeveer net zoveel uit te geven als in week vier. Dus voerde ik weekgeld in. Dat betekent dat ik het bedrag dat ik voor de hele maand te besteden heb, in wekelijkse ‘porties’ op mijn rekening voor variabele kosten zet. Stel, je hebt € 900 per maand voor deze kosten. Dan deel je dat bedrag door het aantal dagen in de maand. Zijn dat er dertig? Dan komt dat neer op € 30 per dag. En dus € 210 per week. Aan het begin van mijn financiële maand − meteen nadat ik mijn salaris ontvang − zet ik dat bedrag op mijn rekening. Van dat bedrag moet ik het een week uitzingen. De week erop doe ik dat weer zo, enzovoort. Tot het geld na vier weken (of iets langer) op is.

Minder pieken en dalen

Het grote voordeel van weekgeld is dat je gelijkmatiger gaat uitgeven. Dus niet alles over de balk smijten in week één, maar elke week ongeveer evenveel. Zodat je ook vlak voordat je weer je salaris krijgt, nog geld te besteden hebt. En geen geld terug hoeft te boeken van je spaarrekening. Want het idee is dat dat spaargeld daar een keer blijft staan.

Op deze manier kun je hopelijk ook op de twintigste van de maand nog gewoon boodschappen doen en je kinderen trakteren op een ijsje. Je wordt gedwongen om naar een balans te zoeken. Zo gingen wij onlangs voor € 92 sushi eten met het hele gezin. Het was een topavond, maar het betekende wel dat ik de rest van de week een beetje moest oppassen met mijn centen. Dat weet ik dan ook en dat vind ik het waard. Je gaat bewuster keuzes maken.

Spaarpotje erbij

Voor grotere uitgaven, zoals nieuwe kleding of reparaties aan de auto, gebruik ik onze spaarpot. Daar is weekgeld niet voor. Dat is bedoeld voor de kosten die jij eronder schaart. Ik zou altijd een vast bedrag voor onvoorziene kosten begroten. Want er zit altijd wel iets tegen. En ook elke maand even bedenken: wat staat me de komende weken qua kosten te wachten? Neem dat in je berekening mee, anders snoepen drie verjaardagscadeautjes wel erg veel van je weekbudget af en wordt het onrealistisch. En gaat het zo voorspoedig dat je zelfs geld overhoudt van je weekgeld? Zet het op je spaarrekening (waar je een beetje lekkere spaarrente krijgt), steek het in beleggingen of gebruik het voor iets extra’s, zoals een etentje of dagje weg. Het is jouw geld, dus dat is helemaal aan jou.

Rust en duidelijkheid

Het is even wennen, als je dit systeem invoert. Maar ik beloof je: het brengt zoveel rust en duidelijkheid. Probeer het werken met weekgeld vooral eens. Veel volgers van PorteRenee op Instagram zijn er al mee begonnen en sparen sindsdien écht meer. Door dit te doen, neem je de controle terug. En voelt het weer alsof jij de baas over je geld bent, in plaats van andersom.

Ik maakte ook onderstaande TikTok-video over wat ik precies doe als mijn salaris is gestort. Check ‘m snel! En kom ons ook gelijk volgen op TikTok als je dit een waardevolle video vindt. Want daar delen we, net als op Instagram, geregeld toffe geldcontent.

@porterenee

Salaris binnen? Dit doe ik zodra mijn salaris gestort is. Kijk de video even helemaal uit, om het te begrijpen. Doen jullie dit ook? Laat het weten.

♬ origineel geluid – PorteRenee

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop