Hoe leg je een voorraadkast aan die lekker veel voordeel oplevert? Dat gaan wij je vertellen!
Voordat je begint met een voorraad opbouwen, moet je eerst even kijken waar je je voorraad kwijt wilt. Hoeveel ruimte je hebt, bepaalt namelijk hoeveel en wat je kwijt kunt. Wc-papier bijvoorbeeld neemt veel meer plek in beslag dan een blikje tomatenpuree. Maar wc-papier hoeft dan weer niet koel, droog en buiten direct zonlicht te worden bewaard, bij tomatenpuree is dat wel belangrijk. Waar je ook aan moet denken: producten met een sterke geur, zoals wasmiddel of wc-blokken, moet je niet bij etenswaren in poreuze verpakkingen in de kast zetten. Anders gaat alles daar naar ruiken. Dus denk even na over: waar kan ik mijn voorraad kwijt? Hoeveel kan ik kwijt? En wat kan bij elkaar?
Stap 1: bouw je voorraad geleidelijk op
Geld besparen doe je het meeste op huishoudelijke en verzorgingsproducten en minder op voedsel. Niet alleen omdat er sowieso hogere kortingen op zitten, maar ook omdat ze lekker lang houdbaar zijn en je dus lang kunt profiteren van een hoge korting. Maar je moet voor jezelf ontdekken wat een goede korting is. Dus ga niet meteen heel groot inkopen. Koop in het begin bij een aanbieding die je goed lijkt, een dubbele portie. Daarna hou je je ogen open voor een volgende aanbieding. Is die scherper dan de vorige korting. Dan weet je vanaf nu: zoveel goedkoper kan het dus. Hier moet je even goed in worden. Oh, en let bij het vergelijken van prijzen goed op de inhoudsmaat en niet alleen op de verpakkingsprijs. Soms lijkt iets een goede deal, maar is de inhoud ineens veel minder dan normaal.
Om je een handje te helpen, maakten we een Voorraadkast Checklist. Met producten die je eigenlijk standaard in je voorraadkast zou moeten hebben om lekker te besparen.
Stap 2: maak een voorraadbudget
De kosten van het aanleggen van je voorraad kunnen, zeker in het begin, zwaar wegen op je boodschappenbudget. Maak daarom een speciaal potje aan voor je voorraadbudget. Hier stop je elke week geld in, maar je gebruikt het alleen als je iets koopt voor je voorraad. In het begin zul je meer in moeten leggen, maar na een tijdje wordt dat minder. Begin eens met € 5 per week. Daarna wellicht € 10 per week. En zijn er die week weinig goede aanbiedingen? Dan bewaar je dat geld voor de week erop. Het hoeft niet iedere week uitgegeven worden.
Stap 3: sla alleen een voorraad in van producten die je gebruikt
Supermarktaanbiedingen kunnen heel verleidelijk zijn. Zeker bij scherpe acties houden je hersenen je soms een beetje voor de gek. Mijn fout was bijvoorbeeld blikgroenten kopen terwijl ik die eigenlijk niet graag eet. Het was goedkoop en mijn brein overtuigde mij ervan dat het een goed idee was. Nu zijn we vier jaar verder en moeten we ze wel opeten, anders gaan ze over de datum. Dat gaat niet van harte, kan ik wel zeggen. Zie je dus een goede actie die je verleidt om veranderingen te maken in je (eet)gewoonten? Koop de actie dan eerst één keer. En kijk of het bevalt. Als de actie terugkomt en het blijkt nog steeds een goed idee, kun je er altijd nog meer van inslaan.
Stap 4: besteed niet te veel tijd aan deals zoeken
Het klinkt misschien alsof een voorraad opbouwen ontzettend veel tijd kost. Maar niets is minder waar. Folders bekijk je online en alleen van de supermarkten en winkels waar je graag komt. Ik doe dit eigenlijk altijd op verloren momenten. Meestal onthoud ik de allerbeste deals wel en maak dan een boodschappenplan. Ga naar niet meer dan twee winkels in de week. Met een lijstje ben ik in twintig minuten de winkel door. Voor de echte megadeals houd ik pepper.com in de gaten. En bol.com en amazon.nl hebben soms superdeals. Alles bij elkaar ben ik ongeveer een uur per week kwijt aan mijn boodschappen, in speciale weken misschien twee uur. Dat valt toch reuze mee?
Het opbouwen van een goede voorraadkast doe je niet van de ene op andere dag. Het is niet in één supermarktbezoek gedaan. Maar als je dan eenmaal op weg bent, krijg je de smaak te pakken. En ook als je bijvoorbeeld ziek of lui ben, is er altijd wel iets in huis waarmee je even vooruit kan. Allesreiniger op? Pak maar uit de kast. Hetzelfde geldt voor shampoo of bonen. Het bespaart niet alleen geld, maar geeft me ook veel rust en extra vrije tijd. Want uiteindelijk gaat het je zelfs geld besparen.
Nog meer tips om te besparen op boodschappen? Check dan de video hieronder waarin ik nog een heel handige tip deel voor hoe ik mijn boodschappen betaalbaar houd. En als je dit nou ook zo’n goede tip vond, kom ons van volgen op Instagram om geen enkele geldtip meer te missen.