Energieleveranciers vergelijken: met dit stappenplan vind je de goedkoopste

Elk jaar energieleveranciers vergelijken levert je meestal de laagste energierekening op. Maar het is zo ingewikkeld! We helpen je er stapsgewijs doorheen, zodat je zeker weet dat je goed zit.

Lange tijd boden energiemaatschappijen geen vaste contracten aan. Simpelweg omdat ze geen idee hadden waar het met de energieprijzen naartoe ging. Maar nu zijn ze er weer. Zeker als je nog een variabel contract hebt − waarbij prijzen kunnen fluctueren − kan het fijn zijn om voor een vast contract te gaan. En als dat dan ook nog eens voor een gunstig tarief kan.

Hieronder delen we in zeven stappen hoe jij slim energieleveranciers vergelijkt. Zo kom je erachter wat voor jou het meest voordelig is.

Eerst even dit: overstapboete per 1 juni 2023

Voorheen kon je gemakkelijk van energieleverancier switchen. Wilde je vóórdat het contract afliep weg bij je energieleverancier? Dan betaalde je voor het openbreken van het contract maximaal een boete van € 125 per product. Dit bedrag betaalde je voor een contract waarvan de looptijd nog 2,5 jaar of langer was. Voor contracten met een kortere looptijd, betaalde je minder. Velen hadden dit graag ervoor over om een flinke welkomstbonus te krijgen bij een nieuwe leverancier.

Maar dat is per 1 juni 2023 dus veranderd. Heb je je huidige energiecontract nog vóór 1 juni 2023 afgesloten? Dan val je onder het ‘oude’ boetesysteem. Maar voor iedereen die ná die datum een nieuw contract heeft afgesloten, geldt het nieuwe boetesysteem. De boetebedragen worden nu bepaald op basis van hoeveel geld de energieleverancier misloopt door jouw vroegtijdige opzegging. Benieuwd hoe hoog jouw boetebedrag is? Vraag het na bij je energieleverancier. Dan weet je meteen of je contract openbreken voor jou aantrekkelijk is. Let op: een variabel contract (zonder einddatum) kun je altijd elke maand opzeggen, zonder boete.

Dan duiken we nu samen in het proces van energieleveranciers vergelijken. Want dat is áltijd slim. Zo vind je de (voor jou) goedkoopste energieleverancier.

Stap 1: zet je tegenzin opzij

We weten heus wel dat energieleveranciers vergelijken niet het allerleukste taakje is. Maar het is wel belangrijk, want je wilt niet onnodig veel betalen voor energie. Het kost geen uren tijd, maar je moet er wel even voor gaan zitten. En uiteindelijk levert die inspanning je geld op, tenminste dat is wel de bedoeling. Dus hoppa: doorzetten.

Stap 2: pak de jaarafrekening erbij

Om goed te kunnen vergelijken heb je je jaarafrekening nodig. Hierop staat hoeveel gas en elektra je hebt verbruikt het afgelopen jaar. En wat je daarvoor betaalde. Handig om erbij te houden, want je kunt de vergelijker je verbruik laten schatten, maar de werkelijke cijfers helpen je om beter te vergelijken.

Stap 3: ga naar een vergelijkingssite

We gaan nu naar een vergelijkingswebsite. Wij gebruiken in dit voorbeeld Pricewise. Een laagdrempelige, onafhankelijke vergelijker die je veel werk uit handen neemt. Je voert je postcode, huisnummer, eventueel je huidige leverancier en je verbruik dat op je laatste jaarnota staat in. Je kunt de informatie zo gedetailleerd mogelijk invullen, bijvoorbeeld ook het dal- en normaalverbruik, als je daar gebruik van maakt. Klik op de knop ‘Ga verder‘ om de vergelijking te starten.

energielevernaciers vergelijken

Stap 4: filteren maar

Zoals je in het screenshot hierboven ziet, zijn er 45 deals voor mij. Je krijgt een hele lijst van energieleveranciers. Best wel wat informatie om in één keer te verwerken. Daarom kun je aan de linkerkant filteren. Bijvoorbeeld op wat voor soort tarief je wilt (vast of variabel), looptijd, groene stroom (uit Nederland) en je kunt bepaalde leveranciers uitlichten en met elkaar vergelijken. Check hoe het aanbod verandert wanneer je bepaalde filters aanpast. Hoe is het aanbod als je kiest voor vast? En als je kiest voor variabel?

Stap 5: lees reviews en bekijk de tarieveninformatie

Heb je de filters zo ingesteld dat ze bij je wensen passen? Top! Dan heb je nu een lijst met energieleveranciers waar je uit kunt kiezen. Kies niet direct de goedkoopste. Lees eerst reviews, bekijk de tarieveninformatie en andere informatie over de leverancier.

Stap 6: vergelijk de uitkomsten met je huidige leverancier

Better safe than sorry. Voordat je overstapt is het slim om de tarieven van de energieleverancier waar je naar wilt overstappen, nog even te vergelijken met je huidige energiecontract. Heb je écht een betere deal te pakken? Of in ieder geval een minstens zo goede deal? Zijn de tarieven van de nieuwe leverancier lager? Krijg je een welkomstbonus? Zijn de leveringskosten lager? Zeker even checken dus.

Stap 7: goede deal? Overstappen!

Zo, dat vergelijken viel toch best mee? Heb je een energieleverancier gevonden die bij jouw wensen past én goedkoper is dan je huidige leverancier? En weet je zeker dat je geen overstapboete betaalt? Bijvoorbeeld omdat je een variabel contract hebt (zonder eindtijd). Of is de overstapboete te behappen? Mooi. Dan kun je nu overstappen. Dat gaat gemakkelijk via de ‘Naar aanvragen‘-knop. Vervolgens vul je jouw gegevens in en dan is het voor nu geregeld. Je hebt na het afsluiten nog veertien dagen bedenktijd, dus je kunt er nog onderuit. Ook handig om te weten: je oude energiecontract wordt voor je opgezegd. Scheelt ook weer. En je krijgt via Pricewise bij veel energieleveranciers een cashback, soms wel van een paar honderd euro.

energieleveranciers overstappen

Met dit stappenplan moet het iedereen lukken om energieleveranciers te vergelijken en eventueel over te stappen. Succes!

Energieleveranciers vergelijken doen we bij PorteRenee het liefst bij Pricewise. Wanneer je via Pricewise oversluit (maakt niet uit naar welke energieleverancier), krijgen we bij PorteRenee een vergoeding die ons helpt om nog veel meer toffe, gratis content voor jou te maken.

Enne, nu je toch zo met energie bezig bent. Je kunt nog zo’n gunstige tarieven hebben, maar als je stookt voor de hele wijk, houd je natuurlijk geen geld over. Daarom deelt Renée in de video hieronder haar beste gas-bespaartips.

Meer van zulke handige tips? Kom ons volgen op Instagram, vinden we heel leuk!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek