7 tips om je tweedehands spullen beter te verkopen op Marktplaats

Je spullen online verkopen? Het kan een lekker zakcentje opleveren. Dus geef ik je zeven tips om je tweedehands spullen beter te verkopen op Marktplaats.

Een broek van mijn zoontje die te klein was. Foam dat mijn man had gebruikt om zijn geluidsstudio mee te isoleren. Dino’s waar niet meer mee wordt gespeeld. Dit heb ik allemaal verkocht op Marktplaats. Voor prima prijzen ook. Alles wat nog netjes is en nog een ronde mee kan, gaat bij ons op Marktplaats.

Ik hoor om me heen weleens: “Ik verkoop nooit wat. Wat een rotplatform. Het kost me alleen maar tijd en levert niks op.” Bijzonder toch, hoe mensen zulke verschillende ervaringen kunnen hebben? Goed verkopen op Marktplaats is wel een kunst. De afgelopen jaren heb ik veel geleerd. Vooral over hoe het níét moet.

Ik deel hieronder mijn zeven beste tips met je, zodat jij ook lekker kunt verkopen op Marktplaats en wat extra geld kunt verdienen. En natuurlijk ook je spullen een tweede leven kunt geven!

Tip 1: neem jezelf in gedachten als koper

Waar let je zelf op als je op Marktplaats gaat zoeken? Wat zou jij wel kopen? En waar scrol je aan voorbij? Waar valt je oog op en wat doet je in een tekst toch besluiten om verder te kijken? Grote kans dat dit namelijk net zo werkt voor anderen. Dus kijk vooral ook zelf even rond en wees bewust van waar jij op let. Wat vind je aantrekkelijk op Marktplaats en wat juist niet? Denk aan die informatie wanneer je zelf een advertentie plaatst.

Tip 2: maak goede foto’s om succesvol te verkopen op Marktplaats

Hoe goed je verkoopt en of je er een goede prijs voor krijgt, hangt volledig samen met hoe je je product presenteert. Als mensen zoeken binnen Marktplaats, zien ze vaak als eerste de foto(‘s). Dus besteed daar genoeg aandacht aan. Zorg voor voldoende daglicht en vermijd schaduw. Zorg dat het product er op de foto net zo uitziet als het in werkelijkheid is. Je kunt het wel mooier maken met een fijn filtertje, maar dan krijg je achteraf gedoe met de kopende partij, omdat het tegenvalt. Is het product beschadigd? Maak daar dan ook duidelijke foto’s van.

Tip 3: kies de juiste woorden in je titel

Je kunt een beperkt aantal woorden kwijt in de titel van je advertentie, dus denk daar goed over na. Verkoop je een fiets? Dan gebruik je natuurlijk het woord ‘fiets’, maar noem je ook het merk en de belangrijkste details, zoals dat-ie elektrisch is, het aantal versnellingen en eventueel ook de staat van de fiets (‘zo goed als nieuw’ bijvoorbeeld). Bij kleding zijn merken belangrijk, ook wanneer het ‘gewoon’ Zara is. Marktplaats werkt als een zoekmachine, dus gebruik woorden waar je zelf ook op zou zoeken.

Tip 4: maak een uitgebreide omschrijving

Je kunt in Marktplaats zoeken op woorden in de titel én in de beschrijving. Herhaal wat er in de titel staat. Voeg zoveel mogelijk extra informatie toe. Je kunt details over een product vaak vinden op de website van de oorspronkelijke verkoper. Van welke stof is de broek gemaakt? Hoeveel geheugen zit er in de laptop? Het is allemaal van belang voor de koper. Is het product gebruikt? Is het beschadigd? Of zit het nog in de verpakking? Zet dit er ook allemaal bij. En vermeld of het product alleen opgehaald kan worden of dat je het ook kunt (en wilt) verzenden. En voor wie de eventuele verzendkosten dan zijn.

Tip 5: vertel altijd waarom je het verkoopt

Fijn voor de potentiële koper om te weten dat je die auto wegdoet omdat-ie te klein is nu je gezin groter wordt. En dat je ‘m niet wegdoet omdat je er alleen maar gedoe mee hebt gehad de laatste jaren. Vermeld dit dus vooral.

Tip 6: denk na over een realistische verkoopprijs

De verkoopprijs is natuurlijk ook heel belangrijk. Ziet het product er nog als nieuw uit? Zoek dan eens op hoeveel het product kost als je het nieuw in de winkel (of webshop) koopt. Ga dan iets onder die prijs zitten, zodat het voor mensen aantrekkelijk is om jouw product te kopen in plaats van een nieuw exemplaar. Kijk ook eens of op Marktplaats al soortgelijke (of misschien wel dezelfde) producten staan. Wat vragen anderen ervoor? En ook belangrijk: heb je een product dat gewild is of zeldzaam? Neem dat allemaal mee in het bepalen van je verkoopprijs. Maar houd het wel realistisch. En houd er rekening mee dat mensen vaak minder zullen bieden. En dat er soms nog verzendkosten (voor de verkoper) bij komen.

Tip 7: plaats je advertentie op het juiste moment

Bijvoorbeeld net na het avondeten, wanneer veel mensen even wat op Marktplaats scrollen. Ook het weekend is een goed moment. Dan zijn mensen vaak vrij en kunnen ze de spullen meteen komen ophalen. 

Met deze tips moet het jou ook lukken om je tweedehands spullen goed te verkopen op Marktplaats. Succes!

Oh, nu we het toch over tweedehands hebben: tegenwoordig wordt er steeds meer tweedehands kleding gekocht en verkocht. Top! Ben jij ook al een tweedehands-shopper? Of ga je toch liever voor nieuwe items in de winkel? We geven met z’n allen trouwens een behoorlijk bedrag per jaar uit aan kleding. Nieuwsgierig? Ik vertel het je in de video hieronder.

Nu je de video toch aan het bekijken bent, kun je ons net zo goed komen volgen op Instagram. Vinden we heel gezellig! En we delen daar elke week de beste geldtips. Zien we je daar?

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek