Een zorgverzekering met je gezin: met z’n allen op één polis of ieder apart?

Als gezin kun je samen een zorgverzekering afsluiten. Hoe werkt dat? En is het ook goedkoper? Wij zochten het uit.

Iedereen in Nederland heeft verplicht een eigen zorgverzekering, ook kinderen. Gezinnen kunnen zich met z’n allen tegelijk bij één zorgverzekeraar verzekeren. Dan staan jullie samen op één zorgpolis. Dat is lekker overzichtelijk. Maar is het ook slim?

Zorgverzekering samen of apart?

Als je een zorgverzekering afsluit, kun je je partner en/of kinderen meeverzekeren. Wat je opties zijn, verschilt per zorgverzekeraar. Soms sluit je dan voor het hele gezin dezelfde basispolis af. Of je kiest per persoon een zorgverzekering. Ook zijn er speciale gezinspakketten.

Tip: op een collectieve zorgverzekering kun je je partner en/of kinderen vaak meeverzekeren. Toch is dat niet altijd goedkoper. Hier lees je daar meer over.

Is je partner en/of kinderen meeverzekeren goedkoper?

Je krijgt geen extra korting op je premie als je een gezinslid meeverzekert. Er bestaat niet zoiets als gezinskorting of groepskorting. Een gezamenlijke polis is dus niet goedkoper dan wanneer ieder apart een zorgverzekering afsluit.

Sterker nog, soms ben je zelfs duurder uit. Bijvoorbeeld als jij en je partner dezelfde zorgverzekering nemen, maar andere zorg nodig hebben. Of je kiest als gezin voor een uitgebreid gezinspakket met een hoge(re) premie. Dan betaal je misschien voor zorg die je niet nodig hebt.

Is een zorgverzekering voor kinderen anders?

Kinderen tot 18 jaar betalen geen premie. Zorg uit het basispakket is voor hen gratis. Het basispakket is voor kinderen iets ruimer dan voor volwassenen. Kijk hier maar eens, dan zie je dat sommige vergoedingen tot 18 jaar zijn. Tandartskosten en fysiobehandelingen, bijvoorbeeld. Ook betalen kinderen geen eigen risico.

Hoe verzeker je een kind?

Een pasgeboren kindje schrijf je binnen vier maanden in bij een zorgverzekeraar. Dan is je kind met terugwerkende kracht vanaf de geboorte verzekerd. Je kunt je kind gratis meeverzekeren op je eigen zorgpolis.

Bij welke ouder je je kind meeverzekert, maakt niet uit. Een meeverzekerd kind heeft dezelfde dekking als de ouder, ook als je aanvullend verzekerd bent. Het is dus slim om je kind mee te verzekeren bij de ouder met de meest uitgebreide zorgverzekering.

Tip: een basisverzekering is voor kinderen gratis. Om je kind aanvullend mee te verzekeren, betaal je soms iets bij. Dat hangt van de zorgverzekeraar af.

Wordt je kind (bijna) 18 jaar? Dan moet-ie zelf een zorgverzekering afsluiten. Vanaf dan betaalt-ie zorgpremie en gaat het eigen risico in. Ook kun je vanaf 18 jaar zorgtoeslag aanvragen.

Welke zorg heeft je kind volgend jaar nodig?

Als je je kind meeverzekert, krijgt-ie dezelfde dekking als de ouder. Heb jij bijvoorbeeld alleen een basisverzekering? Dan heeft je meeverzekerde kind dat ook.

Heeft je kind zorg nodig die niet in het basispakket zit? Dan moet jij als ouder voor jezelf de aanvullende dekking afsluiten, wil je daar een vergoeding voor krijgen. We nemen als voorbeeld orthodontie.

Voorbeeld: aanvullend verzekeren voor orthodontie

Orthodontie (= een beugel) zit niet in het basispakket. Heeft je kind een beugel nodig? En wil je daar een vergoeding voor? Dan moet de ouder bij wie het kind is meeverzekerd de aanvullende dekking voor orthodontie afsluiten.

Het verschilt per zorgverzekeraar hoe hoog de maximale vergoeding is. Hier vind je een overzicht.

Tip: als je nu aanvullend verzekerd bent voor orthodontie, kun je overstappen naar een verzekeraar met een gelijke of mindere dekking zonder dat je je wachttijd verliest. Vraag dat voor de zekerheid wel nog even goed na vóórdat je je huidige verzekering opzegt.

Welke zorg verwachten jullie in 2025?

Voor de zorgverzekering kijk je natuurlijk ook naar jezelf. Welke zorg heb jij nodig? En je partner? Probeer in te schatten welke zorgkosten jij en je partner volgend jaar verwachten. Ben je bijvoorbeeld zwanger? Moet je volgend jaar naar de fysio? Of verwacht je niks bijzonders?

Om een zo voordelig mogelijke en goede zorgverzekering te vinden, kun je het beste apart van elkaar een vergelijking maken. Neem in je vergelijking ook je kinderen mee. Kijk bij wie je ze het voordeligst kunt meeverzekeren en bepaal of je voor hen een aanvullende dekking nodig hebt. Bijvoorbeeld voor orthodontie.

Misschien is de uitkomst dezelfde zorgverzekeraar, en kunnen jullie samen op één zorgpolis. Of ieder kiest voor een andere zorgverzekeraar.

Tip: reken eens na of de kosten van een aanvullende verzekering opwegen tegen de vergoeding die je krijgt. Dat is namelijk niet altijd zo. Soms is de premie even hoog als de maximale vergoeding.

Wil je alleen een basisverzekering? Dan is VinkVink de goedkoopste met een eigen risico van € 385. Je betaalt hier € 141,40 premie per maand. Meer weten over de basisverzekering? We schreven er een uitgebreid artikel over. Want wist je dat de dekking van het basispakket bij elke zorgverzekeraar hetzelfde is? Dit en meer lees je hier.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

📧 Niet met onze vermogensmails! Ik deel mijn persoonlijke ervaringen, tips, en tricks die voor iedereen toegankelijk zijn.
Vermogen opbouwen is niet alleen voor de rijke elite. Door inflatie kun je jaarlijks armer worden zonder dat je het doorhebt. Schrijf je in voor onze gratis mails en begin vandaag nog met slimmer sparen en beleggen.