8 tips om slim te sparen met digitale spaarpotjes

Spaar jij al met digitale spaarpotjes? Bij veel banken kun je ze in de app aanmaken en Renée is fan. Maar hoe zet je ze zo in dat ze je écht helpen te sparen?

Een tijd geleden kreeg ik een berichtje via Instagram. Een volger schreef dat ze sinds kort spaarde met digitale spaarpotjes via de online omgeving van haar bank. Maar, zei ze, ze leek geen enkel spaardoel te halen. Oftewel: het werkte voor haar voor geen meter. Haar vraag aan mij was: hoe laat ik dit wel slagen? Hoe zorg ik dat ik die potjes vol krijg? Ondanks dat ik super-enthousiast ben over de digitale spaarpotjes, heb ik dit vaker gehoord. Dat mensen enthousiast eraan beginnen, tien spaardoelen aanmaken en daarna geen enkel doel aantikken. Ik denk dat het misgaat door het volgende:

Mensen maken teveel spaarpotjes naast elkaar aan. Waardoor je nooit helemaal voor één spaardoel gaat en ook het geld dat je hebt om te sparen, over teveel potjes moet verdelen. Maar hoe werkt het dan wel? Nou, pas onderstaande acht tips vooral toe, zodat sparen met digitale spaarpotjes ook echt voor jou werkt.

Tip 1: kies maximaal vier spaardoelen

Doe dit zeker als je net begint met sparen. Maar liever nog: kies voor één of twee spaardoelen tegelijkertijd, dan kun je er écht voor gaan. En gaat het sparen ook harder. Wanneer je je spaargeld over tien potjes moet verdelen, schiet het niet op. Je raakt gedemotiveerd en gooit het misschien wel tijdens een shopping spree over de balk. En dat willen we natuurlijk niet.

Tip 2: stel een duidelijk doelbedrag

Hoeveel wil je sparen? Denk daar goed over na. En zorg dat dit bedrag realistisch is. Bij sommige banken loopt het balkje van je digitale spaarpotjes vol naarmate je dichter bij je spaardoel komt. Heel motiverend.

Tip 3: zet er een afbeelding bij

Maak het spaarpotje visueel met een afbeelding. Tenminste, als dat kan. Sommige banken hebben deze optie. Een foto van jou op een skipiste wanneer je spaart voor de wintersport. Of een foto van je droomhuis wanneer je de kosten koper bij elkaar wilt sparen. Het werkt echt.

Tip 4: zet je spaargeld bij een andere bank

Het voordeel van zo’n ver-weg-spaarrekening is dat opnemen net wat minder makkelijk gaat. Je ziet niet elke keer dat geld staan wanneer je je reguliere betaalrekening checkt. Dus is de verleiding om terug te boeken kleiner. In het beste geval vergeet je het geld bijna. Je zet er geld op en daarna ben je er niet meer mee bezig, tot je je spaardoel hebt bereikt.

Oh, en als je dan toch kiest voor een spaarrekening bij een andere bank, kies er dan een uit waar je lekker wat rente scoort. We noemen er hier een paar en leggen de voorwaarden van de rekening meteen uit.

Tip 5: spaar automatisch voor je spaardoelen

Bepaal een percentage van je inkomen of een vast bedrag dat elke maand naar je spaardoelen gaat. Zorg dat dit automatisch gebeurt, dan vergeet je het niet!

Tip 6: check je digitale spaarpotjes niet te vaak

Ga niet elke keer je saldo checken. Eén keer per maand is echt de max. Anders kom je sneller in de verleiding om geld terug te boeken en het uit te geven.

Tip 7: stop meevallers in je potjes

Zo gaat sparen nóg sneller. Echt, dit geeft zo’n lekker gevoel. Een paar tientjes teruggekregen van je energieleverancier? € 12,50 gewonnen met de loterij? Hup, naar je spaardoel (al betekent opzeggen van die loterij nog meer financiële winst, just saying). Of nog lekkerder: je dertiende maand of vakantiegeld. Kijk, dan loopt het balkje snel vol!

Tip 8: visualiseer

Denk na over je spaardoel. Hoe zou het zijn om dat te bereiken? Voel de wind, bij wijze van spreken, langs je wangen gaan terwijl je de piste af zoeft. Zie jezelf al in je nieuwe huis rondlopen. Maak je spaardoelen levendig en je gaat ze halen. Met behulp van de spaarpotjes natuurlijk.

Ga aan de slag met deze tips en ik weet zeker dat je het sparen met digitale spaarpotjes gaat rocken. Wil je meer leren over sparen? Check hier dan al onze artikelen over dit onderwerp.

Oh, en mocht je vaak in de verleiding komen om geld terug te boeken van je spaarrekening, kijk dan zeker even het filmpje hieronder. En kom ons volgen op Instagram. Daar delen we nog veel meer geldtips.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop