Zo werk je die roodstand weg

Sta je elke maand in de min? En baal je daarvan? Werk de roodstand weg! Hoe? Met deze tips van Saskia lukt het je vast en zeker.

Rood staan kost geld. Af en toe rood staan is niet zo erg. Dat kost je hooguit een paar euro. Maar sta je elke maand standaard € 500 of € 1.000 euro in de min? Dan kunnen de kosten behoorlijk hoog oplopen. Rood staan is namelijk de duurste vorm van lenen. Dat komt door de hoge rente. Je betaalt zo’n 9 tot 12% rente per jaar. En zo maak je je schuld alleen maar groter. Sluit je elke maand af met rode cijfers? We geven je vijf tips om die rode cijfers zo snel mogelijk weg te werken.

Tip 1: Waar komt het vandaan?

Als je geen idee hebt wat je nu eigenlijk uitgeeft, is het lastig om die roodstand weg te werken. Je blijft als het ware in dezelfde cirkel ronddraaien: elke maand kom je net wat tekort, en hop daar zijn de rode cijfers weer. Het is dus tijd om die cirkel te doorbreken.

Hoe doe je dat?

Om uit die vicieuze cirkel te stappen, maak je een lijstje met al je inkomsten en uitgaven. Zo weet je precies wat er binnenkomt en wat er weer uitgaat. Schrijf je alles op en kijk op welke punten je kunt besparen. Je kunt hier natuurlijk de PorteRenee MoneyPlanner voor gebruiken.

Een abonnement dat je nauwelijks gebruikt, je telefoonkosten verlagen of wat minder kleding kopen. Er zit vast wel iets bij waarop je kunt besparen. En dit geld gebruik je om je roodstand weg te werken.

Tip 2: Gebruik je spaargeld

Rood staan is zo gebeurd. Zodra je iets tekort komt pin je wat extra bij. Maar in dit gemak schuilt ook een gevaar. Rood staan is een lening, dat vergeten veel mensen. En in plaats van het spaargeld te gebruiken, staan ze rood. En daar wil je dus vanaf.

Hoe doe je dat?

Heb je een financiële buffer? En wil je echt van die roodstand af? Dan kun je ervoor kiezen om je spaargeld te gebruik om je roodstand in één klap af te betalen. Dit slaat misschien een gat in je spaarrekening, maar je bent wel van dat negatieve saldo af. Let wel op dat je genoeg spaargeld overhoudt. Je fiets/wasmachine/dak zou het maar net begeven, dan moet je weer schulden maken om dat te kunnen betalen.

Tip 3: Beetje bij beetje

Grote kans dat je helemaal niet genoeg spaargeld hebt om die roodstand in één keer af te lossen. Dan wordt het een langduriger proces. Dat maakt misschien een diepe zucht in je los, maar denk vooral aan het einddoel: van die roodstand af zijn. Hoe lekker zal dat wel niet zijn?

Hoe doe je dat?

Je hebt je inkomsten en uitgaven al op een rij gezet. Nu is het zaak om te gaan zoeken naar ruimte. Misschien zie je meteen al dat je geld overhoudt, misschien moet je er wat meer naar zoeken. Zeg abonnementen en diensten op. Stel een boodschappenbudget voor jezelf. Hou die impulsaankopen in de hand. Kijk welke kosten je nog meer kunt verlagen of schrappen. Daarna bepaal je het bedrag dat je maandelijks af kunt lossen. Hou wel rekening met onverwachte kosten elke maand. Die heeft iedereen. Zorg dat je daar genoeg geld voor inplant in je maandelijkse budget. Je kunt het geld opsparen op een aparte rekening en in één keer aflossen, wanneer je het bij elkaar hebt. Je betaalt dan voorlopig nog wel rente over je roodstand. Je kunt ook – door minder uit te geven – die roodstand elke maand een beetje verlagen. Net wat jij fijn vindt.

Tip 4: Wekelijks om de tafel

Voorkom verrassingen door je financiën vaak te checken. Zo houd je grip op je geldzaken. En kom je er niet aan het eind van de maand achter dat je roodstand veel hoger is dan je dacht.

Hoe doe je dat?

Plan een vast moment in de week in waarop je je kasboekje bijwerkt. Kijk in welke maandlasten je kunt snijden. Kun je deze week besparen op boodschappen? Welk abonnement heb je niet gebruikt? Kun je kleding of schoenen verkopen op Vinted? Door wekelijks met je geld bezig te zijn, voorkom je onnodige uitgaven. En blijf je ook uit het rood. Zie rood staan als een noodmiddel, als het echt niet anders kan.

Tip 5: Kies een andere lening

Rood staan is de makkelijkste manier van geld lenen. Maar ook de duurste. Gebruik je rood staan voor grote uitgaven? Kijk dan eens of het anders kan. Niet om lenen aan te moedigen. Want geld dat niet van jou is, kun je beter ook niet uitgeven.

Hoe doe je dat?

Geld lenen kost altijd geld. Wat voor lening dan ook. Is een lening echt nodig? Bijvoorbeeld voor een nieuwe auto of wasmachine? Dan is een persoonlijke lening goedkoper dan rood staan. De rente is lager en je lost elke maand een deel af. Maar sluit nooit zomaar een lening af. Laat je goed adviseren!

Tip 6: Zeg rood staan op/wijzig je limiet

Of je wel of niet rood staat is altijd je eigen keuze. Het is een dienst van de bank. Niemand die zegt dat je daar ook gebruik van moet maken. Heb je rood staan voor je gevoel nodig om rond te komen? Dan is de mogelijkheid om rood te staan opzeggen misschien een eng idee. Maar als je niet meer rood kunt staan, dwing je jezelf om beter met je geld om te gaan.

Hoe doe je dat?

Je gaat naar de website van je bank. En wijzigt de limiet rood staan naar 0. Easy peasy. Het is een harde ingreep, maar wel effectief. Vind je de stap van € 1.000 naar 0 te groot? Doe het dan in kleinere stapjes. En stel een lager limiet in. Zodra je rood staan opzegt, kun je ook niet meer rood staan. En moet je die roodstand wel weg werken. Hoe dan ook.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!