Sta je (elke maand) rood? Zo werk je die roodstand weg

Sta je elke maand in de min? En baal je daarvan? Doe er wat aan en werk die roodstand weg. Hoe? Met deze tips lukt het je zeker.

Rood staan kost geld. Af en toe is niet zo erg. Dat kost je hooguit een paar euro. Maar sta je elke maand standaard € 500 of € 1.000 in de min? Dan kunnen de kosten daarvan behoorlijk hoog oplopen. Rood staan is namelijk een heel dure vorm van lenen. Dat komt door de hoge rente erop. Je betaalt gemakkelijk zo’n 9 tot 15% rente per jaar. En zo maak je je schuld alleen maar groter. Sluit je elke maand af met rode cijfers? We geven je vijf tips om die zo snel mogelijk weg te werken.

Tip 1: ontdek waar de roodstand vandaan komt

Als je geen idee hebt wat je nu eigenlijk uitgeeft en waaraan, is het lastig om de roodstand weg te werken. Je blijft als het ware in cirkeltjes ronddraaien: elke maand kom je net wat tekort. En hop: daar zijn de rode cijfers weer. Hoogste tijd dus om die vicieuze cirkel te doorbreken.

Hoe doe je dat?

Om uit die vicieuze cirkel te stappen, maak je een lijstje met al je inkomsten en uitgaven. Zo weet je precies wat er binnenkomt en wat er weer uitgaat. Schrijf dus alles op en kijk op welke punten je kunt besparen. Je kunt hier natuurlijk ook de PorteRenee MoneyPlanner voor gebruiken. Een abonnement dat je nauwelijks gebruikt, je telefoonkosten verlagen of wat minder kleding kopen. Er zit vast wel iets bij waarop je kunt besparen. En dit geld gebruik je om je roodstand weg te werken.

Tip 2: gebruik je spaargeld

Rood staan is zo gebeurd. Zodra je iets tekort komt, pin je wat extra bij. Maar in dit gemak schuilt ook een gevaar. Rood staan is een lening, dat vergeten veel mensen. En in plaats van daarvoor hun spaargeld te gebruiken, staan ze rood. En daar wil je dus vanaf.

Hoe doe je dat?

Heb je een financiële buffer? En wil je echt van die roodstand af? Dan kun je ervoor kiezen om je spaargeld te gebruik om je roodstand in één klap af te betalen. Dit slaat misschien een gat in je spaarrekening, maar je bent wel van dat negatieve saldo af. Let wel op dat je genoeg spaargeld overhoudt. Je fiets/wasmachine/dak zal het maar net begeven, dan moet je weer schulden maken om dat te kunnen betalen.

Tip 3: los steeds een beetje af

Grote kans dat je niet genoeg spaargeld hebt om die roodstand in één keer af te lossen. Dan wordt het een langduriger proces. Dat maakt misschien een diepe zucht in je los, maar denk vooral aan het einddoel: van die roodstand af zijn. Hoe lekker zal dat wel niet zijn?

Hoe doe je dat?

Je hebt je inkomsten en uitgaven al op een rij gezet. Nu is het zaak om te gaan zoeken naar financiële ruimte. Misschien zie je meteen al dat je geld overhoudt, misschien moet je er wat meer naar zoeken. Zeg abonnementen en diensten op. Stel een boodschappenbudget voor jezelf. Houd die impulsaankopen in de hand. Kijk welke kosten je nog meer kunt verlagen of schrappen. Daarna bepaal je het bedrag dat je maandelijks af kunt lossen.

Houd wel rekening met onverwachte kosten elke maand. Die heeft iedereen. Zorg dat je daar genoeg geld voor inplant in je maandelijkse budget. Je kunt het geld opsparen op een aparte rekening en in één keer aflossen, wanneer je het bij elkaar hebt. Je betaalt dan voorlopig nog wel rente over je roodstand. Je kunt ook – door minder uit te geven − die roodstand elke maand een beetje verlagen. Net wat jij fijn vindt.

Tip 4: check wekelijks je financiën

Voorkom verrassingen door je financiën vaak te checken. Zo houd je grip op je geldzaken. En kom je er niet aan het einde van de maand achter dat je roodstand veel hoger is dan je dacht.

Hoe doe je dat?

Plan een vast moment in de week in waarop je je kasboekje bijwerkt. Kijk in welke maandlasten je kunt snijden. Kun je deze week besparen op boodschappen? Welk abonnement heb je niet gebruikt? Kun je kleding of schoenen verkopen op Vinted? Door wekelijks met je geld bezig te zijn, voorkom je onnodige uitgaven. En blijf je ook uit het rood. Zie rood staan als een noodmiddel, voor als het echt niet anders kan.

Tip 5: kies een andere lening

Rood staan is de makkelijkste manier van geld lenen. Maar ook de duurste. Gebruik je dit voor grote uitgaven? Kijk dan eens of het anders kan. Niet om lenen aan te moedigen. Want geld dat niet van jou is, kun je beter ook niet uitgeven.

Hoe doe je dat?

Geld lenen kost altijd geld. Wat voor lening dan ook. Is een lening echt nodig? Bijvoorbeeld voor een nieuwe auto of wasmachine? Dan is een persoonlijke lening vaak goedkoper dan rood staan. De rente is lager en je lost elke maand een deel af. Maar sluit nooit zomaar een lening af. Laat je goed adviseren!

Tip 6: zeg rood staan op of wijzig je limiet

Of je wel of niet rood staat, is altijd je eigen keuze. Het is een dienst van de bank. Niemand die zegt dat je daar ook gebruik van moet maken. Heb je rood staan voor je gevoel nodig om rond te komen? Dan is de mogelijkheid om rood te staan opzeggen misschien een eng idee. Maar als je niet meer rood kunt staan, dwing je jezelf om beter met je geld om te gaan.

Hoe doe je dat?

Je gaat naar de website van je bank. En wijzigt de limiet rood staan naar 0. Easy peasy. Het is een harde ingreep, maar wel een effectieve. Vind je de stap van € 1.000 naar 0 te groot? Doe het dan in kleinere stapjes. En stel een lager limiet in. Zodra je rood staan opzegt, kun je ook niet meer rood staan. En moet je die roodstand wel wegwerken. Hoe dan ook.

Een andere manier om ervoor te zorgen dat je maandelijks meer geld overhoudt (en dus niet meer rood hoeft te staan), is zorgen voor meer inkomsten. Bijvoorbeeld door een side hustle naast je baan te starten. In de video hieronder praten Kasper en Renée over side hustles.

Dit is trouwens een stukje uit onze wekelijkse podcast. Ken je die al? Elke week gaan Kasper en Renée in gesprek over uiteenlopende geldonderwerpen. Geen saai gedoe, maar echt leuke gesprekken over geld. Luister je voortaan ook mee?

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop