Zo duur is Afterpay wanneer je nét te laat betaalt

Koop nu, betaal later. Wat is dat toch verleidelijk! Maar wanneer je (net) te laat bent, kan het een dure hobby worden.

Toegegeven, ik koop regelmatig iets wat ik later pas betaal. Met Klarna of Riverty (voorheen Afterpay). Dat begon jaren geleden vanwege een soort argwaan. Ik dacht: misschien is dit wel helemaal geen betrouwbare site of raakt het pakket kwijt in de post, dan wil ik niet al betaald hebben. Straks krijg ik mijn geld nooit meer terug.

Inmiddels heb ik wat meer vertrouwen in online shoppen. Maar ik klik nog steeds regelmatig op achteraf betalen als ik iets online koop. Gewoon omdat het zo lekker makkelijk is.

iDeal of achteraf betalen?

Achteraf betalen is in opkomst. In Nederland betalen nog steeds de meeste mensen meteen als ze online kleding, boeken of elektronica shoppen. Zo’n 70 procent van de online aankopen wordt afgerekend via iDEAL, blijkt uit onderzoek van belangenvereniging Thuiswinkel.org.

Maar steeds meer mensen kiezen dus (af en toe) voor achteraf betalen. Vorig jaar betaalde 18 procent van de consumenten minimaal een keer iets via Klarna, in 2019 was dat nog 12 procent.

Op de pof

Toch moet je een beetje uitkijken als je iets betaalt met Klarna of Riverty. Het gevaar is namelijk dat je op de pof gaat leven. Oftewel, dat je meer gaat uitgeven dan je eigenlijk hebt. Daar waarschuwde de Consumentenbond al voor.

Het grootste risico is dat je het overzicht verliest als je meerdere online bestellingen hebt gedaan waarbij je achteraf afrekent. Je vergeet dan hoeveel je eigenlijk uitgeeft en rekent jezelf rijker dan je bent. Balen als alles dan in één keer betaald moet worden.

Hoeveel kost te laat betalen?

Ook als je te laat betaalt, kun je de pineut zijn. Zo’n 20 procent van de gebruikers krijgt te maken met aanmaningskosten, maakte toezichthouder AFM eind vorig jaar bekend. De boetes voor te laat betalen zijn gemiddeld 15 euro. Dat noemen ze vaak niet een boete, maar administratiekosten, herinneringskosten of late payment fees.

Als je dan nog niet betaalt en er een incassobureau aan te pas moet komen, kunnen de kosten verder oplopen. Bij een rekening van bijvoorbeeld € 100 kunnen de incassokosten zo € 40 zijn.

Goed om te weten: voor de bedrijven die achteraf betalen aanbieden, vormen die boetes een groot deel van hun inkomsten. Zij profiteren er dus van als jij te laat bent met betalen.

Voorkom boetes

Gelukkig krijg je inmiddels bij Klarna en Riverty wel een melding als je bijna te laat bent met betalen. Bij Klarna kan je jezelf ook een budget geven voor de maand. Zo voorkom je dat je helemaal losgaat bij het online shoppen en meer uitgeeft dan je eigenlijk hebt.

Op zich is achteraf betalen een makkelijke betaaloptie. Het verdienmodel zijn alleen (deels) de late betalingen en dus extra kosten die ze klanten kunnen rekenen. Wil je het toch gebruiken? Zet een reminder in je agenda. De extra kosten die je moet betalen als je het geld te laat overmaakt, zijn gewoon zonde van het geld. Ben je rommelig, chaotisch en vergeet je dit soort dingen? Dan is onze tip: gewoon meteen betalen via bijvoorbeeld iDeal. Voelt wel zo fijn!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

📧 Niet met onze vermogensmails! Ik deel mijn persoonlijke ervaringen, tips, en tricks die voor iedereen toegankelijk zijn.
Vermogen opbouwen is niet alleen voor de rijke elite. Door inflatie kun je jaarlijks armer worden zonder dat je het doorhebt. Schrijf je in voor onze gratis mails en begin vandaag nog met slimmer sparen en beleggen.