8 tips om nog maar € 11 per maand uit te geven bij de drogist

Weet jij hoeveel je uitgeeft elke maand bij de drogist? Renée en haar gezin zo’n € 11 per maand. Ze legt uit hoe ze dat doet.

Ik heb het even opgezocht. Hoeveel wij ongeveer per maand uitgeven bij de drogist. De uitkomst: het verschilt erg per maand, omdat ik vooral aanbiedingen koop. Maar gemiddeld kom ik uit op € 11 per maand. In onze kasboekrubriek lees ik elke week de bedragen die anderen bij de drogist uitgeven. Die variëren van een paar tientjes tot soms wel € 100 (of zelfs meer) per maand. Terwijl dat écht niet nodig is.

Wil je besparen op je uitgaven bij de drogisterij? Ik geef je acht tips die meteen effect hebben.

Tip 1: Maak je potjes leeg

Ik smeer mijn crème tot op de laatste druppel. Daarom kies ik ook altijd voor potjes in plaats van tubes. Die laatste krijg je nooit helemaal leeg. Zelfs niet wanneer ik ze met een schaar open knip. Ja, dat doe ik inderdaad. Maar dan wordt wat erin zit snel hard en kun je het niet meer smeren. Kortom: het liefst potjes dus en tot de laatste druppel leegmaken.

Tip 2: Koop alleen met korting bij de drogist

Hebben jullie die aflevering gezien van Keuringsdienst van Waarde die ging over aanbiedingen à la 1+1 bij de drogisterijen? De uiteindelijke conclusie was: zelfs op dit soort acties wordt nog winst gemaakt. Kun je nagaan hoezeer je de hoofdprijs betaalt wanneer je niet op aanbiedingen let. Ik koop producten die we elke dag of vaak gebruiken dus enkel en alleen in de aanbieding. Denk aan shampoo en dag- en nachtcrème.

Tip 3: Gebruik minder

Mijn vertel het mijn kinderen elke keer dat ze onder de douche staan. Dat een hoeveelheid shampoo zo groot als een erwt écht genoeg is om hun haar mee te wassen. Anders knijpen ze tot hun hele hand vol is. Tja, niet zo gek dat die flessen dan zo leeg zijn. En dat is echt onnodig! Probeer het maar eens met de helft van wat je nu gebruikt, waarschijnlijk is het genoeg. Dat betekent dat je de kosten voor deze producten al halveert!

Tip 4: Geloof niet in duur spul

Vroeger kocht ik de duurste shampoos, conditioners en crèmes. Ik betaalde zonder erbij na te denken zo € 10 voor een fles shampoo. Inmiddels ben ik fan van B-merken en mijn haar is nog precies hetzelfde. Ik kan het vergelijken, omdat ik zowel duurdere als goedkopere producten heb geprobeerd en werkelijk waar: geen verschil. Dus zoek vooral een fijn en betaalbaar B-merk dat minder dan de helft kost van wat je nu (misschien) gebruikt.

Even voor de dames: probeer ook eens de B-merken van tampons en maandverband. Ik gebruik bijvoorbeeld altijd eigen merk, behalve de producten voor ’s nachts. Die vind ik van A-merken weer veel beter.

Tip 5: Koop niet zoveel producten

Ja, klinkt als een open deur, hè? Maar zet eens op papier wat je allemaal koopt bij de drogist. Ons lijstje is vrij kort: shampoo, crèmespoeling (alleen voor mijn haar), deodorant, tandpasta, tampons, crème, scheergel, scheermesjes. Dat is het zo ongeveer wel. Alles koop ik in bulk en met voordeel, zodat ik er maanden mee vooruit kan. Ik betaal sommige maanden dus wel meer dan € 11 bij de drogist, maar dat is om in te slaan.

Ik koop bij een goede aanbieding meestal vier flessen. Dat is genoeg om de tijd tot de volgende goede aanbieding door te komen. Natuurlijk koop ik ook weleens wat extra’s. Paracetamol bijvoorbeeld, als dat op is. Of pleisters. Maar gelukkig zijn we daar geen grootverbruikers van hier in huis.

Tip 6: Ook in je toilettas: less is more

Laatst liet ik de inhoud van mijn toilettas zien op Instagram. Veel vrouwen waren verbaasd en vroegen: waar is de rest? Er is geen rest. Ik heb zes producten die ik altijd gebruik (wenkbrauwpotlood, oogschaduw, oogpotlood, foundation, concealer en poeder). Daarnaast heb ik er een grote kwast in zitten en een wimperkruller. That’s it. Mijn make-up koop ik ook altijd in de aanbieding en daar doe ik superlang mee.

Let wel op: make-up heeft een houdbaarheidsdatum. Dit staat op de verpakking aangegeven met een plaatje van een doosje met de deksel eraf en de houdbaarheid in maanden, na opening. Zo kan er bijvoorbeeld 24M staan, wat een houdbaarheidsdatum van 24 maanden betekent.

Tip 7: Koop alleen wat je nodig hebt

Ik vind shoppen bij een drogist geen feestje. Ik word ook niet per se blij van nog een crèmepje kopen of een bruisbal in mijn bad zien oplossen. Daarom kies ik ervoor hier niet veel geld aan uit te geven. Als jij daar wel heel gelukkig van wordt, moet je jezelf dat vooral lekker gunnen (als je je het kunt veroorloven). Wij hebben dus veel spullen niet in huis, die anderen misschien wel in hun badkamerkastje hebben staan. Bijvoorbeeld allerlei soorten doucheschuim, tig soorten nagellak, watjes in allerlei soorten en maten, bruisballen en ga zo maar door. Dat scheelt enorm in de kosten die we bij de drogist maken. Ik koop puur wat ik nodig heb en waar ik écht blij van word.

Tip 8: Neem altijd een lijstje mee

De drogist is tegenwoordig een soort warenhuis geworden. Je koopt er niet alleen crème en shampoo, maar ook batterijen, chocola, speelgoed en kleedjes voor op de bank. Ben je gevoelig voor dit soort verleidingen? Ga dan met een boodschappenlijstje naar de drogist en houd je eraan. Of: als je ook dat lastig vindt, neem dan cash mee. Genoeg voor je aankopen, maar niet meer. Zo kun je ook geen impulsaankopen doen.

Geen zin om zoveel geld te blijven uitgeven bij de drogist? Pas deze tips toe en je zult merken dat deze kostenpost in rap tempo daalt. En dan kun je vervolgens leukere dingen met dat geld doen.

Oh, nu we het toch over verzorging hebben. In de video hieronder deelt Joni een heel handige tip om bij te houden wanneer je nieuwe verzorgingsproducten nodig hebt, zodat je daar in je budget dus rekening mee kunt houden.

Vond je deze tip nou ook zo handig? Op Instagram delen we nog meer van zulke handige budgettips. Kom ons gezellig volgen, vinden we leuk!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek