“Zo voelt het om (bijna) hypotheekvrij te zijn”

Sinds vorig jaar is Renée zo goed als hypotheekvrij. Ze vertelt hoe dat voelt (spoiler alert: zorgeloos en vrij!) en waarschuwt je ook voor een grote valkuil.

Een tijdje geleden deden we op Instagram een vragenuurtje. Volgers mochten al hun vragen stellen aan me. Iemand vroeg wanneer ik verwachtte hypotheekvrij te zijn. Ik antwoordde toen dat ik dat binnen 10 jaar hoopte te bereiken. Ik had toen geen idee dat het een paar maanden later al bijna zover zou zijn.

Hoe lukte het zo snel hypotheekvrij te zijn?

We kochten in 2020 een recreatiewoning voor de verhuur. We knapten het helemaal op en verhuurden het een paar maanden lang heel succesvol aan vakantiegangers. Mijn man en ik zijn snel verveeld, ik geef het maar gewoon toe. We houden van prikkels en nieuwe situaties. Toen ik op Funda zag dat recreatiewoningen voor indrukwekkende prijzen over de toonbank gingen, besloten we ook ons appartement te verkopen.

Elke euro telt

En toen stond er opeens een flink bedrag op onze rekening. We hoefden niet lang na te denken over wat we daarmee gingen doen. We hebben vijf hypotheekdelen en losten er daarvan vier af. We hadden gedurende de jaren al vaak bedragen afgelost op onze hypotheek. Soms flinke bedragen, bijvoorbeeld bij een belastingmeevaller, maar we haalden ook nooit onze neus op voor kleine bedragen. Een paar tientjes? Als je hypotheekverstrekker dat soort kleinere aflossingen accepteert: waarom niet? Iedere euro telt.

Spannender dan gedacht

Nu konden we opeens een heel groot bedrag aflossen. Ik moet zeggen: dat vond ik spannender dan gedacht. We moesten aan de slag met een aflosnota. Die ontvang je wanneer je een lening deel volledig aflost. En dat is dus wat we deden voor het overgrote deel van onze hypotheek. Op de dag dat het geld afgeschreven zou worden, heb ik wel 25 keer gecheckt of het al gebeurd was. Mijn man deed blijkbaar hetzelfde want halverwege de middag stuurde hij me een screenshot van de bankierenapp door, met de tekst erbij: “Het is afgeschreven!” Grappig toch, hoe je daar zo blij om kunt zijn.

Wat overblijft aan hypotheek is een klein aflossingsvrij deel, met een heel lage rente. De bijbehorende lasten zijn € 185 per maand. Dit deel aflossen heeft nu niet onze prioriteit. Natuurlijk moet het tegen het einde van de looptijd afgelost zijn, maar daar hebben we nog ruim 25 jaar de tijd voor.

Hoe hypotheekvrij voelt? Zorgelozer en vrijer

Hoe voelt het nu om (bijna) hypotheekvrij te zijn?
Ik maak elke maand een budget voor de komende maand. Ik zet dan geld klaar op de vaste lasten-rekening en een bedrag voor elke week om vrij uit te geven. Deze maand deed ik dat echt met een glimlach. Wat is dat bedrag nu laag. Lage vaste lasten zijn altijd fijn. Ze geven je een hoop vrijheid. Omdat wij ondernemers zijn, met een vooralsnog heel bescheiden pensioen en beperkte verzekeringen, is dit voor ons extra belangrijk. Ik merk dat ik me zorgelozer voel. Dat ik meer vrijheid voel om dingen te doen waar we blij van worden.

Pas op voor deze valkuil

Dat kan ook een valkuil zijn. Het geld dat niet meer naar de hypotheek gaat, uitgeven aan van alles en nog wat. Met zulke lage vaste lasten, kun je je heel rijk voelen. Dat is fijn, maar je wilt niet dat je daardoor meer gaat uitgeven. Dus keken we, in onze nieuwe financiële situatie, opnieuw naar het bedrag dat we elke maand (automatisch) sparen en beleggen voor de kids en onszelf. Dat hebben we lekker omhoog kunnen schroeven, nu de woonlasten zo laag zijn geworden. Zo hebben we er niet alleen nu, maar ook in de toekomst plezier van.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!