Huis kopen? Stel deze vragen aan de hypotheekadviseur

Daar zit je dan, tegenover de hypotheekadviseur. Wat moet je allemaal vragen? Wij zetten een paar belangrijke vragen voor je op een rij, zodat jij straks goed geïnformeerd de deur uitloopt.

Of het nu je allereerste gesprek met een hypotheekadviseur is, of de zoveelste, het blijft spannend. Bereid je goed voor, zodat je niet eenmaal weer thuis baalt dat je van alles vergeten bent te vragen. Mijn advies is ook altijd: vraag door. En stop pas wanneer je écht begrijpt hoe het werkt. Voel je daar niet bezwaard over. Een hypotheek afsluiten is niet zomaar iets. Je zit er waarschijnlijk dertig jaar aan vast. Dan is het heel logisch dat je het naadje van de kous wilt weten. 

Vragen hypotheekadviseur

Mijn eerste advies: schrijf thuis op welke vragen je allemaal hebt voor de hypotheekadviseur. Ga je samen met een partner? Doe het dan samen. Maak van jullie vragen één lijst en neem die mee naar de afspraak. Om je op weg te helpen, zetten we hieronder een aantal vragen op een rij. En we hebben een superhandig spieksheet gemaakt met bijna vijftig hypotheekvragen (zie verderop in dit artikel). Sommige vragen zal de adviseur uit zichzelf al behandelen, zie het dan maar als een checklist dat je af kunt vinken.

Vragen aan de hypotheekadviseur als je nog geen hypotheek hebt

  • Welke hypotheekvormen zijn er, hoe werken ze, en wat zijn de voor- en nadelen?
  • Welke maandlasten kan ik dragen? En wat is verstandig?
  • Hoeveel kan ik maximaal lenen?
  • Met welke bijkomende kosten moet ik rekening houden? En zijn die aftrekbaar?
  • Hoeveel eigen geld heb ik nodig?

Vragen aan de hypotheekadviseur als je een hypotheek hebt en wilt verhuizen

  • Kan ik mijn huidige rente meenemen?
  • Hoe zit het met de overwaarde? Welke mogelijkheden geeft die me?
  • Wat zijn de mogelijkheden om eerst een ander huis te kopen en dan pas te verkopen? (Overbruggingskrediet)
  • Hoe zit het nu met de hypotheekrenteaftrek? Hoe lang heb ik daar nog recht op?
  • Kun je me uitleggen hoe de bijleenregeling werkt? (Dit is van toepassing als je een huis met overwaarde verkoopt en een ander huis koopt)

Spieksheet met bijna vijftig hypotheekvragen

Wil je zéker weten dat je geen belangrijke vraag vergeet te stellen aan de hypotheekadviseur? Download dan hieronder ons spieksheet met bijna vijftig hypotheekvragen. Met vragen voor als je een huis gaat kopen, al een huis hebt en wilt verhuizen, en voor als je jouw hypotheekrente wilt verlagen. Superhandig!

Neem de juiste documenten mee

Vergeet trouwens niet een salarisoverzicht mee te nemen. Ook andere financiële overzichten zijn belangrijk, bijvoorbeeld een overzicht van je studieschuld. Daarmee kan de adviseur direct berekenen hoeveel je maximale hypotheek ongeveer zal zijn.

Heel veel succes bij je hypotheekadviseur: vraag hem of haar vooral het hemd van het lijf. Vraag tot slot om de algemene conclusie van het gesprek naar je op de mail te zetten. Neem zelf een kladblok mee, zodat je alles kunt opschrijven en niks vergeet. Er komt veel informatie op je af. Het is fijn is om die later nog eens rustig terug te lezen. En snap je het bij thuiskomst toch nog niet helemaal? Dan vraag je het gewoon opnieuw.

Heb je al een huis gekocht? Dan kan je hypotheekrente waarschijnlijk omlaag. Want wist je dat je met jouw WOZ-waarde recht kunt hebben op een verlaging van je hypotheekrente? In de video hieronder legt Renée het duidelijk uit!

Heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op via klantenservice@porterenee.nl. Enne, kom ons gelijk op Instagram volgen om nooit meer een slimme geldtip meer te missen. Zien we je daar?

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop