Hypotheekrente omhoog: dat betekent extra boetevrij aflossen

Je mag elk jaar een percentage op je hypotheek extra aflossen. Zonder een boete te betalen. Is de rente die jij betaalt lager dan de marktrente? Dan mag je zoveel aflossen als je wilt, boetevrij. Hoe zit dat?

Sluit je een hypotheek af? Dan spreek je af binnen welke periode je je hypotheek terugbetaalt. Meestal is dit dertig jaar. Ook spreek je de rentevaste periode af. Dit is de periode dat de rente, die jij betaalt over je hypotheek, gelijk blijft.

Op basis daarvan wordt een maandbedrag berekend. Dus hoeveel je maandelijks aflost op je hypotheek en hoeveel je aan hypotheekrente betaalt. Doe je dat elke maand netjes, dan ben je, bijvoorbeeld, binnen dertig jaar hypotheekvrij. Misschien wil je sneller van die grote schuld af. En wil je extra aflossen. Dat mag, maar er zijn wel voorwaarden.

Onbeperkt boetevrij aflossen, of niet?

De afspraken die jij met je bank maakt, worden vastgelegd. Dus hoeveel rente je betaalt. En binnen hoeveel jaar jij je hypotheek aflost. Zodra de bank jou het geld uitleent, rekent de bank erop dat jij je aan deze afspraken houdt.

Stel, in jouw hypotheekcontract staat dat je in dertig jaar je hypotheek aflost. Dan rekent de bank erop dat jij dertig jaar lang rente betaalt. Wil jij extra aflossen op je hypotheek? Dan houd je je dus eigenlijk niet aan de afspraak. Want de bank krijgt het geld sneller terug dan verwacht. Waarom is dat erg, zou je denken.

Omdat de bank jou geld leent tegen een bepaald rentepercentage, bijvoorbeeld 2%. Die 2% rente is voor de bank een inkomstenbron, en daar rekenen ze op. Als jij je hypotheek eerder aflost dan de afspraak, betaal je minder rente, waardoor de bank een deel van die rentebetalingen misloopt. Om dat te compenseren, betaal je een vergoeding (= boeterente of aflosboete).

Zo mag je bij de meeste banken 10 of 20% extra op je hypotheek aflossen, per jaar. Los je meer af? Dan riskeer je dus een boeterente.  

Hypotheekrente lager dan marktrente

Nu is het zo dat banken ook gewoon geld willen verdienen. Daarom is er een uitzondering. Als de actuele hypotheekrente (= marktrente) hoger is dan de hypotheekrente die jij zelf hebt, mag je in veel gevallen onbeperkt, extra boetevrij aflossen. De bank kan dan het geld dat jij aflost, namelijk weer tegen een hogere rente uitlenen aan een andere klant.

Stel, vorig jaar sloot je een hypotheek af. Jouw hypotheekrente is 1,50%. Inmiddels is de hypotheekrente flink omhoog gegaan. Laten we zeggen, de marktrente staat op 4%. Dan betaal jij een lagere rente (1,50%) dan de actuele hypotheekrente (4%).

Een nieuwe klant gaat die hogere rente van 4% betalen. Los jij extra af op je hypotheek? Dan krijgt de bank eerder z’n geld terug. Dat geld kan de bank weer opnieuw uitlenen, tegen die 4% rente. Daar verdient de bank meer aan. Want 4% rente ontvangen is meer dan 1,50% rente ontvangen.

In dit geval vindt de bank het niet zo erg als jij extra aflost op je hypotheek. En zal daarom geen boeterente in rekening brengen. Win-winsituatie, dus!

Check altijd eerst de voorwaarden

Een boeterente of aflosboete betalen, dat wil je niet. Maar die betaal je dus niet altijd. Naast de actuele hypotheekrente (= dagrente) versus de rente die jij betaalt (= contractrente), zijn er nog een paar uitzonderingen. Bijvoorbeeld als je je huis verkoopt. Of aan het einde van een rentevaste periode.

Wil je extra aflossen? Kijk goed hoe het zit met jouw hypotheek. Laat een boeterente je niet meteen afschrikken. Zeker niet nu de hypotheekrente omhoog blijft gaan, en jij misschien een veel lagere rente betaalt.

Renée en Kasper zijn inmiddels hypotheekvrij. Hoe ze dat deden? In de video hieronder delen ze het. Wil je nou ook weten hoe je bijvoorbeeld hypotheekvrij kunt worden óf hoe je beter en slimmer met je geld kunt omgaan? Volg ons dan op Instagram, daar delen we elke week superhandige geldtips!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop