Hypotheek versneld aflossen: de voor- én nadelen op een rij

Je hypotheek versneld aflossen. En dus hypotheekvrij zijn. Wie wil dat niet? Maar wat zijn nu precies de voordelen? En zitten er ook nadelen aan? (Ja dus). We zetten het voor je op een rij.

Je hypotheek versneld aflossen is een doel voor velen. Het staat voor vrijheid en onafhankelijkheid. De bank bepaalt niet langer hoe jij je leven leeft, maar jij neemt zelf weer de controle. De laatste jaren is extra aflossen op de hypotheek enorm populair geworden. Zelfs toen de hypotheekrente op het laagste punt ooit stond.

Je hypotheek versneld aflossen heeft voor- en nadelen. We zetten ze voor je op een rij. Laten we beginnen met de voordelen:

Voordelen

1. Besparing op rente

Door je hypotheek sneller af te lossen dan in 30 jaar, bespaar je jezelf een hoop rente. Als je extra aflost, heb je je hypotheek misschien wel 10 jaar eerder afgelost. Dat bespaart je dus 10 jaar aan rente en kan om serieuze bedragen gaan.

Je betaalt niet alleen minder rente, omdat je minder lang een hypotheek hebt, en omdat deze lager is (dus minder rente) dan als je niet extra had afgelost. Ook heb je in sommige gevallen recht op renteverlaging wanneer je flink hebt afgelost op je hypotheek. Jouw bank loopt dan minder risico, waardoor je – als je geen NHG-hypotheek hebt – in een lagere risicoklasse komt en daar hoort een lager rentetarief bij.

2. Besparing op belasting

Je bespaart (misschien) op belasting. In Nederland betalen we vermogensbelasting boven een bepaald bedrag. Voor 2023 is dat € 57.000. Heb je een fiscaal partner, dan is de gezamenlijke vrijstelling tweemaal dit bedrag, dus € 114.000. Door af te lossen op je huis, kun je jouw spaargeld verlagen tot onder dat drempelbedrag. En dus hoef je die belasting niet te betalen. In Nederland wordt geld dat in je huis zit (nog) niet als vermogen gezien, dat telt dus niet mee voor deze belasting.

3. Vermogen opbouwen

Door versneld af te lossen bouw je vermogen in je huis op. Als jij een huis koopt van € 300.000 en je hebt nog een hypotheek van € 100.000, dan heb je dus twee ton eigen geld in dat huis zitten. Zo verlaag je je maandlasten of verkort je de looptijd van je hypotheek (je mag zelf kiezen), maar je bouwt ook een spaarpot op. Dat is fijn wanneer de huizenprijzen dalen en jij toch wilt verhuizen. Misschien noodgedwongen. Dan hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken over een restschuld, want je hebt eerder afgelost.

Als je je huis verkoopt en je krijgt er een goede prijs voor, dan heb je € 200.000 cash in handen. Dat geld kun je in een volgend huis steken of ergens anders voor gebruiken. Je hebt het geld niet cadeau gekregen. Je hebt het allemaal zelf ingelegd, maar dat ging wel op een aantrekkelijke manier. Je betaalde er tussentijds geen belasting over én je kreeg er al lagere maandlasten voor terug.

Nadelen

1. Geld opnemen

Er zijn natuurlijk ook nadelen aan het versneld aflossen van je huis. Je neemt je geld dat in je huis zit (wat je hebt afgelost) niet zo makkelijk weer op. Het is geen bankrekening waarvan je even kunt pinnen. Wil je het geld opnemen, dan kan dat in sommige situaties wel. Je moet wel langs een financieel adviseur en/of notaris om dat te regelen.

2. Minder hypotheekrenteaftrek

Je ontvangt minder hypotheekrenteaftrek. Dit argument hoor je vaak van mensen die geen fan zijn van extra aflossen. Ik vind het persoonlijk een beetje onzin. Je krijgt inderdaad minder hypotheekrenteaftrek, omdat je minder rente betaalt. Dus valt er minder af te trekken. Onder de streep is het altijd voordeliger om minder rente te betalen, want met de hypotheekrenteaftrek krijg je maar een deel terug. Of dit echt een nadeel is, valt dus nog te bezien.

3. Toeslagen

Pas op met je toeslagen. Extra aflossen op je hypotheek kan daar gevolgen voor hebben. Als je extra aflost en daardoor minder hypotheekrenteaftrek krijgt, kan je belastbaar inkomen omhooggaan. Daardoor kun je minder of geen recht meer hebben op toeslagen. Goed om even uit te zoeken dus.

4. Kleinere buffer

Je buffer wordt kleiner. Wanneer je van je spaargeld extra aflost op je hypotheek, raak je een deel van je financiële buffer kwijt. Pas daar wel mee op. Je wilt niet dat je zo fanatiek aan het aflossen bent, dat je een probleem hebt wanneer je auto of wasmachine stuk gaat. Of allebei tegelijk. Aflossen doe je met geld dat je niet als buffer nodig hebt.

Meer weten over hoe je je hypotheek versneld kunt aflossen? Lees dan ons e-book. Naast veel praktische tips delen we ook inspirerende verhalen van (bijna) hypotheekvrije volgers.

Nog even dit: Renée en Kasper losten hun hypotheek versneld af en zijn bijna hypotheekvrij. Hoe ze dat deden zie je in deze video! Wil je meer toffe (video)content? Volg ons dan op Instagram!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!