Hypotheek versneld aflossen: de voor- én nadelen op een rij

Je hypotheek versneld aflossen. En dus hypotheekvrij zijn. Wie wil dat niet? Maar wat zijn nu precies de voordelen? En zitten er ook nadelen aan? (Ja dus). We zetten het voor je op een rij.

Je hypotheek versneld aflossen is een doel voor velen. Het staat voor vrijheid en onafhankelijkheid. De bank bepaalt niet langer hoe jij je leven leeft, maar jij neemt zelf weer de controle. De laatste jaren is extra aflossen op de hypotheek enorm populair geworden.

Je hypotheek versneld aflossen heeft voor- en nadelen. We zetten ze voor je op een rij. Laten we beginnen met de voordelen:

Voordelen

1. Besparing op rente

Door je hypotheek sneller af te lossen dan in dertig jaar, bespaar je een hoop rente. Als je extra aflost, heb je je hypotheek misschien wel tien jaar eerder afgelost. Dat bespaart je dus tien jaar aan rente en dat kan om serieuze bedragen gaan.

Je betaalt niet alleen minder rente, omdat je minder lang een hypotheek hebt. Ook heb je in sommige gevallen recht op renteverlaging wanneer je flink hebt afgelost op je hypotheek. Jouw bank loopt dan minder risico, waardoor je – als je geen NHG-hypotheek hebt – in een lagere risicoklasse komt en daar hoort een lager rentetarief bij.

2. Besparing op belasting

Je bespaart (misschien) ook belasting, als je een fijn bedrag aan vermogen hebt. In Nederland betalen we boven een bepaald bedrag vermogensbelasting. Voor 2024 is dat € 57.000. Heb je een fiscaal partner, dan is de gezamenlijke vrijstelling tweemaal dit bedrag, dus € 114.000. Door af te lossen op je huis, kun je jouw spaargeld verlagen tot onder dat drempelbedrag. En dus hoef je die belasting niet te betalen. In Nederland wordt geld dat in je huis zit (nog) niet als vermogen gezien, dat telt dus niet mee voor deze belasting.

3. Vermogen opbouwen

Door versneld af te lossen bouw je vermogen in je huis op. Als jij een huis koopt van € 300.000 en je hebt nog een hypotheek van € 100.000, dan heb je dus twee ton eigen geld in dat huis zitten. Zo verlaag je je maandlasten of verkort je de looptijd van je hypotheek (je mag zelf kiezen), maar je bouwt ook een flinke spaarpot op. Dat is fijn wanneer de huizenprijzen dalen en jij toch wilt verhuizen. Misschien noodgedwongen. Dan hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken over een restschuld, want je hebt eerder afgelost.

Als je je huis verkoopt en je krijgt er wel die goede prijs voor, dan heb je opeens (in dit voorbeeld) die € 200.000 cash in handen. Je hebt dat geld wel zelf ingelegd, maar dat ging wel op een aantrekkelijke manier. Je betaalde er tussentijds geen vermogensbelasting over, omdat geld in stenen niet belast wordt én je kreeg er al lagere maandlasten voor terug.

Nadelen

1. Geld opnemen

Er zijn natuurlijk ook nadelen aan het versneld aflossen van je huis. Je neemt het geld dat in je huis zit (wat je hebt afgelost) niet zo makkelijk weer op. Het is geen bankrekening waarvan je even kunt pinnen. Wil je het geld opnemen, dan kan dat in sommige situaties wel. Je moet wel langs een financieel adviseur en/of notaris om dat te regelen.

2. Minder hypotheekrenteaftrek

Je krijgt minder hypotheekrenteaftrek. Omdat je minder rente hoeft te betalen, kun je ook minder rente aftrekken. Waardoor het bedrag dat je via de hypotheekrenteaftrek terug krijgt, ook lager is. Onder de streep is het eigenlijk altijd voordeliger om minder rente te betalen, ook al krijg je daardoor minder hypotheekrenteaftrek. Je betaalt altijd meer dan je terugkrijgt en de hypotheekrenteaftrek wordt al jaren afgebouwd.

3. Toeslagen

Pas op met je toeslagen. Extra aflossen op je hypotheek kan daar gevolgen voor hebben. Als je extra aflost en daardoor minder hypotheekrenteaftrek krijgt, kan je belastbaar inkomen op papier omhoog gaan. Daardoor kun je minder of geen recht meer hebben op toeslagen. Goed om even uit te zoeken dus.

4. Kleinere buffer

Je buffer wordt kleiner. Wanneer je van je spaargeld extra aflost op je hypotheek, raak je een deel van je financiële buffer kwijt. Pas daar wel mee op. Je wilt niet dat je zo fanatiek aan het aflossen bent, dat je een probleem hebt wanneer je auto of wasmachine stuk gaat. Of wanneer dat onverhoopt allebei tegelijk gebeurt. Aflossen doe je met geld dat je niet als buffer nodig hebt.

Meer weten over hoe je je hypotheek versneld kunt aflossen? Lees dan ons e-book. Naast veel praktische tips delen we ook inspirerende verhalen van (bijna) hypotheekvrije volgers.

Nog even dit: Renée en Kasper losten hun hypotheek versneld af en zijn inmiddels hypotheekvrij. Hoe ze dat deden zie je in deze video! Wil je meer toffe (video)content? Volg ons dan op Instagram!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek