Een appartement voor de verhuur: ons verhaal én tips

Renée kocht een vakantiewoning die ze verhuurde aan vakantiegangers. Het was een lucratieve side hustle. Ze vertelt hoe dat werkt en geeft tips en tricks voor als jij deze droom ook hebt.

Het was echt heel spannend. Om na jaren geld wegzetten dat geld in één keer uit te geven aan een vakantiehuis. We hadden nog nooit een huisje verhuurd en worstelden met allerlei onzekerheden. Wilden mensen het wel huren? Kon ik dit wel? Zou ik spijt krijgen? Aan de andere kant was ik ook immens trots. Dat we gewoon de eigenaren waren van een appartement dicht bij het strand. Met de fiets stond je binnen drie minuten met je voeten in de branding. Lopend was het een geweldige wandeling door bos en duinen.

Via Instagram kreeg ik veel vragen over de details van dit verhaal. Hoe, wat, waarom, wanneer, waarmee? Dus besloot ik er een stuk over te schrijven. Ik geef zo eerlijk en transparant mogelijk antwoord op de meest gestelde vragen.

Vraag 1: wat kochten jullie precies?

We kochten een recreatieappartement in Noordwijk, met een oppervlakte van 103m2. Het appartementencomplex stamt uit 1965 en het was ooit een motel. Het was een ruim appartement, waar wij meteen een goed gevoel bij hadden. Wel was het flink gedateerd. De badkamer en keuken waren echt aan vervanging toe. En alles was geel geschilderd. Daar hebben we meteen verandering in gebracht. Dat was een flinke klus, maar het eindresultaat was prachtig, zoals jullie op de foto’s in de video onderaan dit artikel kunnen zien.

Vraag 2: waarom hebben jullie een recreatiewoning gekocht?

We zochten iets wat we in eigen beheer mochten verhuren. Op veel plekken langs de kust mag dat niet zomaar. Er komt steeds meer regelgeving om verhuur van woningen tegen te gaan. Ik snap dat best, aangezien er zo’n groot woningtekort is. Dit recreatieappartement mocht gewoon vrij verhuurd worden, zonder bemoeienis van bijvoorbeeld een VvE (Vereniging van Eigenaren) of het park waar de woning op staat. Zolang wij dit netjes deden en niemand overlast ervan ondervond, was verhuren geen probleem. Dat wilden we graag en dit kon dus bij dit appartement. 

Vraag 3: hoe betaalden jullie het?

Jaaa, de vraag der vragen. Wij betaalden zo’n € 54.000 uit eigen zak. Een flinke zak geld waar we lang voor gespaard hadden. Voor het resterende bedrag namen we een tweede hypotheek, binnen de overwaarde van ons eigen huis. Die hypotheek rustte dus op ons eigen woonhuis, op het appartement zelf zat geen hypotheek. Gelukkig waren de maandelijkse kosten die bij die extra lening hoorden heel goed te behappen voor ons, mede dankzij de lage rente.

Vraag 4: hoeveel verdienden jullie ermee?

We gingen in onze berekeningen uit van een bezettingsgraad van 30%. Dat is heel somber. In werkelijkheid bleek die veel hoger te liggen, gemiddeld vaak op zo’n 70%. Dat betekende dat we er dus veel meer aan verdienden dan we hadden verwacht. Onze totale kosten, met energie, hypotheek en servicekosten, kwamen uit op zo’n € 900 per maand. Terwijl we minimaal € 2.500 per maand verdienden en in de zomer soms wel € 5.000. Een mooi verdienmodel dus. Ook omdat we alleen belasting betaalden over het vermogen in het appartement, niet over de inkomsten. Een beetje een krom systeem in Nederland, waar we in dit geval dus voordeel bij hadden.

Vraag 5: waarom verkochten jullie het weer?

Na ongeveer een jaar besloten we het appartement weer te verkopen, tot verbazing van velen. Want we verdienden er toch zo lekker geld mee? Dat klopt. Dat deden we ook. Maar we zijn mensen die snel verveeld raken. We hadden eigenlijk alles uitbesteed, maar het hebben van een appartement met gasten is toch iets waar je altijd rekening mee moet houden. Toen we op vakantie een belletje kregen van iemand die de sleutel binnen had laten liggen, besloten we: leuk die extra inkomsten, maar het verzwaart toch behoorlijk ons leven. En met een hard groeiend bedrijf (PorteRenee) en twee kleine kinderen hadden we eigenlijk al genoeg aan ons hoofd. We voelden dat beiden zo en besloten: er gaat een bord in de tuin. De stijgende rente en oplopende energiekosten waren ook dingen waar we rekening mee hielden. Die zouden het appartement verkopen op termijn niet makkelijker maken. Uiteindelijk hebben we dat goed voorzien.

Vraag 6: hebben jullie aan de verkoop geld verdiend?

Jazeker. Niet alleen verhuurden we een jaar lang voor een fijn bedrag. Ook maakten we bij verkoop winst. Het hele bedrag hebben we uiteindelijk afgelost op de hypotheek op ons eigen huis. Daarmee losten we de tweede hypotheek af en nog wat extra. Waardoor we na dit avontuur amper nog woonlasten hebben. En zo kwam het dus allemaal weer goed.

Vraag 7: ik wil ook een recreatiewoning verhuren. Heb je tips?

1. Idealiseer het bezit van vastgoed niet. Onderhoud kost geld, belastingen kosten geld, verhuur is best een hoop gedoe. Soms presenteren mensen investeren in vastgoed alsof het de heilige graal is. Ik zou altijd een combinatie van verschillende investeringen nastreven. Dus bijvoorbeeld een appartement en daarnaast nog indexbeleggen, ouderwets sparen en investeren in je eigen kennis om zo een side hustle op te zetten

2.  Verdiep je in alle kosten. Kijk niet alleen naar de aankoopprijs, maar ook naar alle kosten die er nog bij komen. Van onderhoud tot servicekosten en verbouwingen. Zet alles op een rij en maak dan de som. Reken met een niet al te rooskleurige huuropbrengst en kijk of je dan in het groen uitkomt.

3. Zorg dat je de regels kent. Op steeds meer plekken mag je niet zomaar een huis verhuren. Of alleen onder bepaalde voorwaarden. Check bij de gemeente waarin je wilt kopen hoe dat zit. 

4. Spaar! In de meeste gevallen zul je 30% van de aankoopprijs zelf moeten betalen. Dat is best een bak geld. Dus is serieus sparen écht nodig. Ga nou niet meteen als je dat geld bij elkaar hebt daarvan iets kopen. Je wilt wel een financiële buffer houden voor als je auto kapotgaat of je dak gaat lekken.

Benieuwd hoe het recreatie-appartement eruitzag? In de video hieronder zie je foto’s en vertel ik je nog meer over dit avontuur.

Is dit ook jouw droom? Volg ons dan op Instagram voor de de allerbeste geldtips en heel veel geldinspiratie en -motivatie. We helpen je graag op weg naar jouw doel!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek