Een appartement voor de verhuur: ons verhaal én tips

Renée kocht een vakantiewoning die ze verhuurde aan vakantiegangers. Het was een lucratieve side hustle. Ze vertelt hoe dat werkt en geeft tips en tricks voor als jij deze droom ook hebt.

Het was echt heel spannend. Om na jaren geld wegzetten, dat geld in één keer uit te geven aan een vakantiehuis. We hadden nog nooit een huisje verhuurd, dus ik vond ook spannend hoe we dat zouden vinden. En wilden mensen het wel huren? Zou ik er misschien later op terug kijken en denken: wat hebben we gedaan? Aan de andere kant was ik ook immens trots. Dat we gewoon de eigenaren waren van een appartement dichtbij het strand. Met de fiets stond je binnen drie minuten met je voeten in de branding. Lopend duurde het net wat langer, maar het was een geweldige wandeling door het bos en de duinen.

Via Instagram kreeg ik veel vragen over de details van dit verhaal. Hoe, wat, waarom, wanneer, waarmee? Dus besloot ik er een stuk over te schrijven. Ik geef zo eerlijk en transparant mogelijk antwoord op de meest gestelde vragen.

Vraag 1: Wat kochten jullie precies?

We kochten een recreatieappartement in Noordwijk, met een oppervlakte van 103m2. Het appartementencomplex stamt uit 1965 en het was ooit een motel. Het was een ruim appartement, waar wij meteen een goed gevoel bij hadden. Wel was het flink gedateerd. Badkamer en keuken waren echt aan vervanging toe. En alles was geel geschilderd. Daar hebben we meteen verandering in gepracht. Dat was een flinke klus, maar het werd prachtig, zie de foto’s in dit artikel.

Vraag 2: Waarom hebben jullie een recreatiewoning gekocht?

We zochten iets wat we in eigen beheer mochten verhuren. Op veel plekken langs de kust mag dat niet zomaar meer. Er komt steeds meer regelgeving om verhuur van woningen tegen te gaan. Ik snap dat best, aangezien er zo’n groot woningtekort is. Dit recreatieappartement mag gewoon vrij verhuurd worden, zonder bemoeienis van bijvoorbeeld een VvE (Vereniging van Eigenaren) of een park waar de woning op staat. Zolang wij dit netjes doen en niemand overlast heeft, is verhuren geen probleem. Dat wilden we graag en vonden we bij dit appartement. 

Vraag 3: Hoe betaalden jullie het?

Jaaa, de vraag der vragen. Wij betaalden zo’n € 54.000 uit eigen zak. Een flinke zak geld waar we lang voor spaarden. Voor het overige bedrag namen we een tweede hypotheek , binnen de overwaarde van ons eigen huis. Op het appartement zelf rustte dus geen hypotheek. Gelukkig waren de maandelijkse kosten die bij die extra lening hoorden heel goed te behappen voor ons, mede dankzij de lage rente.

Vraag 4: Hoeveel verdienden jullie ermee?

We gingen in onze berekeningen uit van een bezettingsgraad van 30%. Dat is heel somber. In werkelijkheid bleek die veel hoger te liggen, gemiddeld vaak op zo’n 70%. Dat betekende dat we er dus veel meer aan verdienden dan we hadden verwacht. Onze totale kosten, met energie, hypotheek, servicekosten, kwamen uit op zo’n € 900. Terwijl we minimaal € 2.500 per maand verdienden en in de zomer soms wel € 5.000. Een mooi verdienmodel dus. Ook omdat we alleen belasting betaalden over het vermogen in het appartement. Maar niet over de inkomsten. Een beetje een krom systeem in Nederland, waar we in dit geval dus voordeel bij hadden.

Vraag 5: Waarom verkochten jullie het weer?

Na ongeveer een jaar besloten we het appartement weer te verkopen, tot verbazing van velen. Want we verdienden er toch zo lekker geld mee? Dat klopt. Dat deden we ook. Maar we zijn mensen die snel verveeld zijn. We hadden eigenlijk alles uitbesteed, maar het hebben van een appartement met gasten is toch iets waar je altijd rekening mee moet houden. Toen we op vakantie een belletje kregen van iemand die de sleutel binnen had laten liggen, besloten we: leuk die extra inkomsten, maar het verzwaart toch ook je leven. En met een hard groeiend bedrijf (PorteRenee) en twee kleine kinderen hadden we eigenlijk al genoeg aan ons hoofd. We voelden dat beide zo en besloten: er gaat een bord in de tuin. De stijgende rente en oplopende energiekosten waar ook dingen waar we rekening mee hielden. Die zouden het appartement verkopen op termijn niet makkelijker maken. Uiteindelijk hebben we dat goed voorzien.

Vraag 6: Hebben jullie aan de verkoop geld verdiend?

Jazeker. Niet alleen verhuurden we een jaar lang voor een fijn bedrag. Ook maakten we bij verkoop winst. Het hele bedrag hebben we uiteindelijk afgelost op de hypotheek op ons eigen huis, zodat we nu zo goed als geen woonlasten meer hebben. En zo kwam het dus allemaal weer goed.

Vraag 7: Ik wil ook een recreatiewoning verhuren. Heb je tips?

1. Idealiseer het bezit van vastgoed niet. Onderhoud kost geld, belastingen kosten geld, verhuur is best een hoop gedoe. Soms presenteren mensen investeren in vastgoed alsof het de heilige graal is. Ik zou altijd een combinatie van verschillende investeringen nastreven. Dus bijvoorbeeld een appartement en daarnaast nog indexbeleggen, ouderwets sparen en investeren in je eigen kennis om zo een side hustle op te zetten. 

2.  Verdiep je in alle kosten. Kijk niet alleen naar de aankoopprijs, maar ook naar alle kosten die er nog bij komen. Van onderhoud, tot servicekosten of verbouwingen. Zet alles op een rij en maak dan de som. Reken met een niet al te rooskleurige huuropbrengst en kijk of je dan in het groen uitkomt.

3. Zorg dat je de regels kent. Op steeds meer plekken mag je niet zomaar een huis verhuren. Of alleen onder bepaalde voorwaarden. Check bij de gemeente waarin je wilt kopen, hoe dat zit. 

4. Spaar! In de meeste gevallen zal je 30% van de aankoopprijs zelf moeten betalen. Dat is best een bak geld. Dus is serieus sparen écht nodig. Ga nou niet meteen als je dat geld hebt, iets kopen. Je wilt wel een financiële buffer houden voor als je auto kapot gaat of je dak gaat lekken.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’