13 manieren waarop jij geld weggooit (zo zonde!)

Zoveel mogelijk uit je geld halen. Dat is de truc. Toch gooien veel mensen nog elke maand geld weg, bijvoorbeeld op deze dertien manieren. Maak er een einde aan en houd lekker over.

Rood staan en sparen tegelijk

Veel mensen hebben geld op hun spaarrekening staan tegen een lage rente en aan de andere kant staan ze rood tegen een paar procent rente. Je zou zeggen: los die roodstand af met je spaargeld (en kies ook gelijk voor een bank waar je hogere spaarrente scoort). Toch vinden heel wat mensen dat niet fijn voelen. Het voelt dan toch alsof je spaargeld weg is. Maar doe je het niet, dan draag je eigenlijk iedere maand water naar de zee. Zonde!

Emotie-spenden

Herkenbaar? Je bent verdrietig, moe of juist heel blij en gaat dan kopen. Online of offline. In deze gemoedstoestand doe je vaak niet de beste aankopen. Probeer dit onder controle te krijgen. Bijvoorbeeld door sommige websites te blokkeren op je telefoon en door je opgeslagen betaalgegevens hier ook te verwijderen. Spreek met een vriend(in) af dat je hem/haar/hen belt wanneer je voelt dat je in de verleiding komt. Of verzin een andere hobby die op dat moment dezelfde voldoening geeft.

Budgetteren ingewikkeld vinden

Een budget stellen is dé manier om geen geld meer weg te gooien. Mensen vinden dat vaak ingewikkeld. Dat hoeft het niet meer te zijn. Met onze Money Planner wordt het supersimpel. Daarin geven we je niet alleen heel veel fijne geldtips, ook helpen we om te starten met budgetteren. Het boek is heel overzichtelijk en ziet er ook mooi uit, wat het een feestje maakt om in te vullen.

Creditcard niet elke maand afbetalen

Een creditcard is best handig als je bijvoorbeeld geregeld op reis gaat of aankopen vanuit het buitenland doet. Maar zorg wel dat je je schulden elke maand afbetaalt. Anders ga je flink rente betalen en dat is nu echt zonde van je geld.

Niet naar de sportschool gaan

Ooit sloot je dat sportschoolabonnement af met goede voornemens. Maar die zijn alweer als sneeuw voor de zon verdwenen en dat abonnement heb je nog. Leuk voor de sportschoolhouder, minder voor jouw portemonnee. Spit dus je abonnementen eens door. Welke gebruik je echt met veel plezier en welke niet? Hup, weg ermee dan.

Het volle pond betalen

Nederland is een kortingsland en we houden ervan. Je kan met korting naar een pretpark, naar de dierentuin, je kan met korting naar evenementen of boodschappen doen. Er worden online en offline geweldige kortingen geboden. Altijd. Doe jezelf niet tekort en maak er vooral gebruik van.

Neus ophalen voor tweedehands

Vroeger was tweedehands kleding vaak een beetje suffig en muf. Nu niet meer! In vintage winkels vind je de meest hippe, mooie kleding. En ook online is er een bloeiende markt in tweedehands kleding. Voor mannen, vrouwen en kinderen. Doe je portemonnee een lol en probeer het eens. Je betaalt voor tweedehands kleding vaak veel minder dan wat het nieuw kost. En het is duurzamer ook.

Te enthousiast verzekeren

Rijd je een auto van vijftien jaar oud, maar heb je deze nog altijd allrisk verzekerd? Dat is zonde van je geld. Veel mensen sluiten verzekeringen af en kijken er vervolgens nooit meer naar om. Je zou je verzekeringen elk jaar even moeten checken. Passen ze nog bij je situatie? Zo voorkom je dat je onnodig veel verzekert en betaalt.

Onnodig hoge hypotheekrente

Je denkt misschien: maar hier kan ik toch niks aan doen? Heus wel. Als de rente nu lager staat dan toen je je hypotheek afsloot, is het slim je hypotheek over te sluiten. Dit kost in de meeste gevallen geld. Je betaalt een boete aan de bank, omdat je jullie contract openbreekt. Soms kan die hypotheekrente ook omlaag zonder kosten te maken.

Wanneer je een hypotheek zonder NHG hebt en je huis is meer waard geworden en/of je hebt (extra) afgelost, dan kan de rente vaak omlaag. De bank loopt minder risico namelijk. Als jij je rekeningen niet meer betaalt en zij verkopen je huis, is de kans groot dat ze met die opbrengst al hun geld terug krijgen. Denk je hiervoor in aanmerking te komen? Bel je bank of hypotheekverstrekker. Zij kunnen uitleggen hoe je dit aanvraagt.

Eten weggooien

Wist je dat 9% van ons eten jaarlijks ongebruikt in de afval belandt? Dat is zo’n 34 kilo per persoon per jaar. Gênant eigenlijk, hè? Dat er mensen op aarde weinig te eten hebben en wij het gewoon linea recta de kliko in gooien. Het is daarnaast ook nog eens geld weggooien. Door beter af te meten, bewuster te kopen en kliekjes op te maken, kun je dit percentage enorm terugdringen.

Onvoorbereid naar de supermarkt gaan

Stop alsjeblieft met zomaar even een supermarkt binnengaan. Als je onvoorbereid boodschappen gaat doen, weet je zeker dat je onnodig veel geld uitgeeft. Je moeder zei het waarschijnlijk al en ik nu weer: maak een lijstje. Een echt goed lijstje, met je maaltijden voor de hele week uitgeschreven. Dat bespaart je, ten opzichte van impulsief wat in je karretje gooien, zo 30% aan kosten.

Cadeaukaarten laten verlopen

Ai, hier maak ik mezelf ook wel eens schuldig aan. Mijn schoonvader geeft ons geregeld cadeaubonnen, bijvoorbeeld voor een hotelovernachting of dinertje. Die kaarten worden met open armen ontvangen, maar verdwijnen vervolgens in de kast en worden dan vergeten. En als we er dan weer eens aan denken, zijn ze verlopen. Slimmer is: meteen gebruiken of plannen wanneer je ze gaat gebruiken.

Geen prijzen vergelijken

Ik weet het, het is even gedoe om goed te vergelijken voordat je iets koopt of aanschaft. Maar het is zo de moeite waard. Het scheelt namelijk heel veel geld. Dus of je nou een nieuwe energieleverancier of een nieuwe computer zoekt: doe onderzoek!

En al dat geld dat je overhoudt, kan natuurlijk naar je spaarrekening. Of je gaat het beleggen. In de video hieronder leg ik uit wat het verschil in opbrengst is als je € 100 per maand belegt of € 100 per maand spaart. Interessant toch?

Meer van zulke handige geldvideo’s? Volg ons op Instagram, vinden we leuk!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop