Balen van dure boodschappen? Doe je boodschappen voortaan zo

Besparen op je boodschappen. Met die steeds hogere prijzen lijkt dat steeds moeilijker. Renée schrok zich een ongeluk in de supermarkt afgelopen week. Ze vertelt erover in de nieuwste aflevering van de Vrijdagshow. Beluister de podcast hieronder of via Spotify.

Toch betekent besparen op je boodschappen niet dat je minder lekker of gezond eet. Renée geeft je vijf tips om heerlijk te eten en te drinken, terwijl je toch geld overhoudt.

De prijzen in de supermarkt zijn de laatste tijd flink gestegen. Dat heeft allerlei redenen. De grondstoffen zijn bijvoorbeeld duurder geworden. Gas en olie zijn flink aan de prijs, en die heb je bijvoorbeeld in transport, maar vaak ook bij het telen en oogsten van producten nodig. En ja, dat wordt doorberekend aan de klant. Anders houden de boer en fabrikant weinig tot niks meer over aan het werk. We hebben er begrip voor, maar dat maakt het niet leuk. Jouw salaris is waarschijnlijk niet net zo hard mee gestegen. Dus wil je financieel een beetje uit blijven komen, zal je moeten besparen.

Vijf tips om te besparen op je boodschappen

Bij besparen op boodschappen denken we vaak dat we heel armoedig moeten gaan eten. Vijf dagen per week witte bonen in tomatensaus om maar geld over te houden. Gelukkig klopt dat beeld echt niet. Veel mensen kunnen minder geld kwijt zijn aan boodschappen, zonder dat ze minder lekker of gezond eten. Het kan echt. Wil jij dit ook? Ik geef je vijf tips die je boodschappenkosten flink naar beneden kunnen brengen. Probeer het eens een paar weken. Grote kans dat je merkt dat je veel minder geld uitgeeft.

Tip 1: Plan je maaltijden

Bedenk voordat je naar de winkel gaat, wat je de hele week gaat eten. Dat kan gewoon op een kladpapiertje. Schrijf de dagen van de week op en erachter welk gerecht. Op basis daarvan maak je een boodschappenlijst voor de hele week.

Klinkt misschien saai, maar op deze manier weet je dat je altijd de ingrediënten in huis hebt voor een gezonde en lekkere maaltijd. Zo voorkom je niet alleen dat je op het laatste moment nog een dure supermarkt in moet rennen om wat bij elkaar te grissen voor het diner, waar je altijd de hoofdprijs voor betaalt. Ook is de verleiding om eten te bestellen of uit eten te gaan kleiner. Zo kun je besparen op je boodschappen, en als klap op de vuurpijl hou je ook nog eens tijd over.

Tip 2: Doe één keer in de week boodschappen

Door maar één keer per week in de supermarkt te komen, word je niet onnodig vaak blootgesteld aan alle verleidingen in de winkel. Dat pad met verse broodjes of juist die chocolaatjes bij de kassa. Hoe vaak neem je niet iets mee wat niet op je boodschappenlijstje staat? Niet gek, je bent maar een mens. Door minder vaak naar de supermarkt te gaan, hoef je die verleidingen ook minder vaak te weerstaan. Dat is wel zo fijn voor je portemonnee.

Red je het echt niet met één keer per week? Bijvoorbeeld omdat groente en fruit niet zo lang goed blijven? Ga dan één keer per week naar de supermarkt en halverwege de week nog langs de lokale groenteboer om wat verse producten te halen. Zo steun je de lokale ondernemers en het aantal verleidingen blijft beperkt.

Tip 3: Combineer ingrediënten

Een goede aanbieding wil je zo vaak mogelijk gebruiken. Zijn de tomaten flink in de aanbieding? Bedenk dan meerdere recepten met tomaat erin. Je kunt die week bijvoorbeeld tomatensoep maken, maar ook pastasaus en ze door de sla doen. Dit doen ze in restaurants ook. Kijk maar eens goed naar de menukaart. Zo maak je maximaal gebruik van een fijne korting.

Geen zin om de hele week tomaten te eten? Dat snap ik ook wel. Maak dan een fijne voorraad verse tomatensaus voor in de vriezer, of maak een extra portie van de soep die toch al op je weekplanning stond. Dan hoef je volgende week één dag lekker niet te koken.

Tip 4: Eet niet iedere dag vlees

We zijn van oudsher gewend om iedere avond vlees te eten. Wie is er niet groot geworden met aardappels, groenten en vlees? Maar elke dag vlees eten is echt niet nodig. Wij eten zelf grotendeels vegetarisch, maar ook van zeven dagen vlees terug gaan naar vier dagen vlees, is al een hele vooruitgang. Niet alleen de dieren en de aarde zijn er blij mee, ook je portemonnee. Om te besparen kun je vleesvervangers in de aanbieding kopen. Een 1+1 aanbieding is altijd efficiënt en je hebt vast nog wel wat plek in de vriezer om je voorraad te stallen. Maar verdiep je vooral ook in recepten waar geen kant en klare vleesvervangers voor nodig zijn. Bijvoorbeeld bonen en linzen zijn een prima alternatief en ook nog eens behoorlijk betaalbaar. Het scheelt een hoop geld en je eet ook nog eens meer groente. Win-winsituatie dus.

Tip 5: Kies niet voor gemak

Alles wat je koopt in de supermarkt dat al bijna af is, is extra duur. Denk aan een kant en klare salade, aan geschilde en voorgekookte aardappels, al gesneden champignons, voorgegaarde maiskolven. Wat dacht je van verse pastasaus, zo uit een potje. Het ziet er allemaal lekker uit en ook nog eens makkelijk, maar het is wel een aanslag op je boodschappenbudget. En of het nou zoveel tijd bespaart? Een pastasausje van verse producten is toch zo in elkaar gedraaid? En je groenten en vlees zelf snijden is eigenlijk ook een fluitje van een cent. Lui eten, zoals ik deze producten noem, zijn altijd duurder. Ik vind dat – als je naar de tijdsbesparing kijkt – het bijna nooit waard. Doe je veel van dit soort aankopen? Probeer het weer eens zelf te maken, te snijden of te koken. Je zult je boodschappenkosten flink zien dalen.

Met deze vijf tips eet je net zo lekker en misschien zelfs nog gezonder. En wat er ook gezonder van wordt? Je banksaldo.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!