Heleen doet aan huizenruil: “Zo kunnen we voor hetzelfde geld vaker op vakantie”

Helemaal gratis is het niet, maar huizenruil is een voordelige manier van vakantie vieren. Van het geld dat Heleen (41) daarmee bespaart, gaat ze gewoon nóg vaker weg met haar man (40) en drie kinderen (6, 9 en 11).

Huizenruil, wat leuk.
“Ja, hè! We doen het al ruim vijf jaar. De eerste keer gingen we naar Hamburg. Parijs was ook heel leuk. We gaan ook binnen Nederland weg, een keer op de Veluwe, bijvoorbeeld. En een keer in de buurt van Utrecht.”

Hoe werkt dat? Ruil je dan letterlijk een tijdje van woning?
“Dat kan, inderdaad. We hebben ons aangemeld bij een huizenruilplatform. Daar kunnen we aangeven wanneer ons huis beschikbaar is voor andere mensen, dus wanneer wij weg zijn. Soms ruilen we letterlijk van woning. Maar soms is er geen match qua periode met de persoon van wie we het huis willen huren. Dan kunnen we alsnog ons huis verhuren aan iemand anders, daar krijgen we punten voor. En van die punten kunnen we dan zelf weer ergens anders logeren.”

Handig systeem!
“Ja, toch? Wij hebben mooie foto’s gemaakt, waardoor ons huis er aantrekkelijk uitziet. De locatie speelt ook mee. Wij wonen in Den Haag, dicht bij het strand. Het is een prima huis: een rijtjeshuis van zo’n 120 vierkante meter, met drie slaapkamers, een kleine tuin en een parkeerplaats. Verder proberen we altijd goed voor de gasten te zorgen. We hebben bijvoorbeeld een map gemaakt met wat er te doen is in de buurt. Zo krijgen we goede recensies, waardoor het ook weer makkelijker is om ons huis te verhuren of te ruilen.”

Waarom besloten jullie aan huizenruil te doen?
“Eigenlijk begonnen we eerst met het verhuren van ons huis via Airbnb. We vonden het zelf leuk om in Airbnb’s te slapen. En heel eerlijk: het leek ons ook makkelijk geld verdienen om ons huis te verhuren als we er zelf niet waren. Maar na een paar keer ging het ons tegenstaan. Het voelde alsof we hotelletje speelden en alles perfect moest zijn. De mensen betalen immers ervoor. Huizenruil is veel laagdrempeliger. Bovendien stellen de mensen die komen ook hun huis beschikbaar, dat is toch een fijne gedachte. Iedereen heeft dezelfde mindset.”

Ik zou het ook wel spannend vinden, andere mensen in mijn huis.
“In het begin vonden we het niet zo spannend. We hadden toch oude troep staan, zo zeg ik het altijd met een knipoog. Maar nadat we twee jaar geleden ons huis hadden verbouwd, heb ik wel even nagedacht of ik er nog mee door wilde gaan. We hadden een nieuwe uitbouw, nieuwe vloer, nieuwe meubels, de muren geverfd. Ik ben nooit bang geweest dat mensen dingen zouden stelen, ik ben goed van vertrouwen. Maar er kan natuurlijk wel iets gebeuren, zeker als er kleine kinderen komen.”

En, ging dat goed?
“Nou, ik zag later een keer een koffievlek op de keukenmuur, op een best zichtbare plek. Toen dacht ik: hebben wij die nou gemaakt of onze logees? Dat is natuurlijk het risico dat je neemt. Tegen grotere pech kun je je ook verzekeren, bijvoorbeeld via de huizenruilsites.”

Huizenruil klinkt lekker goedkoop, is dat echt zo?
We besparen flink geld door op deze manier op vakantie te gaan, maar gratis is het natuurlijk niet. Je betaalt € 120 per jaar aan lidmaatschapskosten aan het huizenruilplatform. En je betaalt de reiskosten wel gewoon. Verder huren we soms een schoonmaker in, zodat het huis netjes is voor de gasten.”

Maar je bespaart wel geld?
“Zeker! We doen dit een paar keer per jaar. We besparen op de accommodatiekosten. Voorheen gingen we bijvoorbeeld naar een huisje op een vakantiepark, nu doen we dat nooit meer. Reken maar uit, dat scheelt zo een paar duizend euro op jaarbasis.”

Wat doen jullie met het geld dat overblijft?
“Daarvan gaan we nóg vaker op vakantie. Ik geniet gewoon echt heel erg van op vakantie gaan en tijd doorbrengen met mensen die me dierbaar zijn. Dus nog vaker huizenruil, omdat het zo voordelig is. Ook gaan we weleens kamperen. En in de winter op skivakantie. Dat laatste is overigens absoluut niet goedkoop.”

Hoe vaak gaan jullie dan weg?
“We gaan een paar keer per jaar met het gezin, maar we gaan ook in andere samenstellingen op vakantie. Zo vind ik het belangrijk om een-op-een met een van onze kinderen weg te gaan. Ik was bijvoorbeeld een tijdje terug met mijn zoon in Berlijn. En soms een weekendje weg met mijn man. Dat is dan niet via huizenruil. En tijdens die tripjes ga je toch weer uit eten en leuke dingen doen, dat tikt wel aan.”

Heb je dat ervoor over?
“Eigenlijk wel. Ik ben dankbaar dat de kinderen nog mee willen. En in mijn omgeving ken ik mensen met een slechte gezondheid. Dan denk ik: het is belangrijk om van het leven te genieten. Dus we blijven lekker op vakantie gaan.”

Fijn dat jullie zo vaak weg kunnen. En zo te horen hebben jullie lol in de huizenruil.
“Haha, wij vinden het heel leuk! En ik denk dat we anders een heleboel vakanties niet hadden gedaan, zoals Parijs en Hamburg. Door de huizenruil kunnen we veel vaker weg met ons gezin.”

Ga je ook huizenruilen? En houd je daardoor wat geld over? In de video hieronder legt Renée uit wat je met dat geld kunt doen.

Nog meer handige bestedingstips voor het geld dat je overhoudt (of tips hoe je nóg meer kunt overhouden)? Volg ons dan op Instagram om geen enkele slimme geldtip meer te missen. Tot ziens op de gram!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek