Doodgaan, hoeveel kost dat eigenlijk?

Praten over de dood doen we liever niet… Toch is het goed om er af en toe even bij stil te staan, want er komen best wat kosten bij kijken. We vertellen je welke dat zijn en hoe je eventueel op de uitvaart kunt besparen.

In Nederland kost een crematie gemiddeld € 6.500. Een begrafenis is vaak wat duurder, gemiddeld kost die tussen de € 8.000 en € 11.000. Dat zijn flinke bedragen. Maar waar betaal je eigenlijk allemaal voor?

Diensten van een uitvaartverzorger

Een uitvaartverzorger (of uitvaartondernemer) plant en regelt de uitvaart. En helpt je bij de afhandeling van de wettelijke formaliteiten en administratieve zaken. Voor die diensten betaal je gemiddeld € 2.000 tot € 2.500. Het verschilt per uitvaartondernemer welke diensten bij de prijs zijn inbegrepen. Soms betaal je extra kosten, zoals een avond- of weekendtarief.

Laatste verzorging en opbaren

Voor het afscheid wordt de overledene verzorgd. Denk aan wassen, aankleden en make-up aanbrengen. Het opbaren kan in het uitvaartcentrum plaatsvinden, maar ook thuis of op een andere plek.

De laatste verzorging kost ongeveer € 300 tot € 400. Voor opbaring in een uitvaartcentrum betaal je gemiddeld € 850. Thuis opbaren kost gemiddeld € 650.

Vervoer van de overledene

Het vervoeren van de overledene naar de opbaarlocatie kost ongeveer € 400. Een rouwauto brengt de overledene uiteindelijk naar de laatste rustplaats. Gemiddeld betaal je hier € 350 voor.

De kist

Er zijn veel soorten uitvaartkisten. De prijs ervan hangt af van het materiaal en de afwerking. Een standaardkist kost tussen de € 300 en € 500. Maar er zijn ook luxere kisten van meer dan € 1.000.

Afscheidsdienst

Een condoleance kost ongeveer € 300. De prijs hangt af van de locatie, het aantal mensen dat afscheid wil komen nemen en de persoonlijke wensen. Het laatste afscheid vindt meestal plaats in de aula van het uitvaartcentrum, crematorium of de begraafplaats. Gemiddeld kost deze dienst € 300 tot € 500.

Begrafenis of crematie

Onder de kosten voor een begrafenis vallen grafrechten, een grafmonument en begraafkosten. Het verschilt per gemeente hoe hoog deze bedragen zijn. Gemiddeld betaal je hier € 5.500 voor. Daar komen ook nog de onderhoudskosten van het graf bij. Gemiddeld betaal je hier € 100 per jaar voor. Maar deze kosten kunnen sterk verschillen per gemeente. En per soort begraafplaats. Bijvoorbeeld een gemeentelijke of kerkelijke begraafplaats of een natuurbegraafplaats.

Een crematie heeft vaak een totaalprijs. Hier zit de condoleance, de afscheidsbijeenkomst, het cremeren en een standaardurn bij in. Gemiddeld kost dit € 1.750. Een stille of technische crematie is een crematie zonder dienst. Die kost gemiddeld € 750.

Extra kosten

Hoeveel extra kosten er nog bij komen, hangt af van de persoonlijke wensen. Denk aan: rouwkaarten, bloemen, koffietafel of catering, vier of zes dragers voor de kist, rouwadvertentie, extra tijd in het uitvaartcentrum, volgauto’s en bedankkaarten.

Groot verschil in kosten

Zoals je ziet, komen er bij een uitvaart behoorlijk wat kosten kijken. De bedragen die wij noemen zijn gemiddelden. Een uitvaart is natuurlijk heel persoonlijk. Daarom is er ook zo’n (groot) verschil in kosten. Een klein intiem afscheid kost bijvoorbeeld minder dan een uitgebreide dienst. Bovendien kan het per gemeente en uitvaartondernemer verschillen welke prijs je betaalt.

Hoe bespaar je op een uitvaart?

Het klinkt gek, maar ook op een uitvaart kun je besparen. Zo kan bijvoorbeeld een uitvaartondernemer de hele begrafenis of crematie regelen. Maar dat hoeft niet. Als je sommige dingen zelf regelt, kun je besparen op de kosten.

Denk aan een digitale rouwkaart, eigen dragers voor de kist, een afscheidsdienst op een zelfgekozen plek, alle gasten nemen bloemen mee of een socialmediapost in plaats van een rouwadvertentie.

Ook zijn er alternatieven rondom het opbaren, de kist en het rouwvervoer. Een uitvaartverzorger kan je hierbij helpen. En kan jou vertellen wat mogelijk is (voor een kleiner budget).

Wat is een uitvaartverzekering?

De nabestaanden betalen de rekening van de uitvaart. Wil je niet dat zij hiermee worden opgezadeld? Dan kun je nu alvast iets regelen daarvoor. Bijvoorbeeld door een uitvaartverzekering af te sluiten.

Een uitvaartverzekering dekt de meeste kosten van een begrafenis of crematie. Er zijn drie soorten uitvaartverzekeringen:

  1. Kapitaal uitvaartverzekering: keert een som geld uit.
  2. Natura uitvaartverzekering: keert vooraf bepaalde diensten uit.
  3. Combinatie uitvaartverzekering: keert een deel in geld en een deel in de vorm van diensten uit.

Soms kun je je uitvaart al helemaal vastleggen als je een uitvaartverzekering afsluit. Dat kan fijn zijn voor de nabestaanden.

Een uitvaartverzekering is trouwens niet verplicht. Daar kies je wel of niet voor. Je kunt bijvoorbeeld ook zelf een bedrag bij elkaar sparen, zodat je een extra potje met geld voor je nabestaanden achterlaat.

Goed om te weten: wist je dat sommige uitvaartkosten aftrekbaar zijn voor de erfbelasting? Zo betaal je als nabestaande minder belasting over je erfenis. Om welke kosten het gaat, lees je hier.

Doodgaan, niet het fijnste onderwerp om over te praten, maar wel heel belangrijk. Heb je een uitvaartverzekering? Wil je er een? Of kun je beter zelf geld apart zetten? Denk daar eens goed over na. Zodat je, wanneer je ooit komt te overlijden, het goed geregeld hebt voor de nabestaanden.

Voor dit artikel hebben we de volgende bronnen geraadpleegd: Consumentenbond, Monuta, BerekenHet.nl en Overstappen.nl.

Om dit artikel wat luchtiger af te sluiten, kun je onderstaande video bekijken. Een fijne reminder, toch?!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek