Besparen zonder te beknibbelen: hanteer de kaasschaafmethode

Met de kaasschaafmethode houd je geld over zónder dat je je meteen van alles hoeft te ontzeggen. Maar hoe werkt het? En, belangrijker nog: hoeveel levert het je op?

Besparen klinkt niet als een feestje. Voor veel mensen is het alsof ze de dingen die het leven juist zo mooi maken, moeten inleveren. Een lekker etentje, een cadeautje voor iemand van wie je houdt, of zo’n luxe bruisbal voor een uitgebreid en lekker heet bad. Niet gek dus dat de meeste mensen liever niet willen besparen. Maar wat als we zeggen dat besparen ook anders kan? En dat dit mogelijk is zónder dat je het gevoel hebt veel te moeten inleveren?

Wat is de kaasschaafmethode?

Wanneer mensen gaan besparen, proberen de meeste mensen complete kostenposten te schrappen. Bijvoorbeeld je favoriete tijdschrift dan maar helemaal opzeggen. Of het abonnement op de yogaschool. Dat kan natuurlijk en het is inderdaad erg effectief, maar ook nogal rigoureus. Met de kaasschaafmethode schaaf je van al je kostenposten een beetje af. Laten we nog eens naar dat abonnement op je favo tijdschrift kijken. Het zou jammer zijn als je dat helemaal moet opzeggen, want je geniet er elke week zo van.

Zijn er goedkopere alternatieven?

Is er misschien een goedkopere abonnementsvorm dan je huidige? Het tijdschrift digitaal lezen, misschien? Zo kun je toch nog dat geluksmomentje hebben, zonder dat het je de hoofdprijs kost. En dat doe je net zo bij het abonnement op de yogaschool. Nu betaal je misschien voor drie keer per week. Hoeveel scheelt het je om dat terug te brengen naar wekelijks twee keer en dan één keer thuis meedoen met een fijne YouTube-video waarin online yogales wordt gegeven?

Schaaf overal een laagje af

Wanneer onze overheid wil besparen, passen ze ook altijd de kaasschaafmethode toe. Bij een bezuinigingsronde wordt er niet 100% op één onderdeel bezuinigd, maar wordt de besparing verdeeld over alle kostenposten. Dat werkt thuis net zo goed. Je schaaft als het ware van al je lasten een klein laagje af. Dat kan natuurlijk niet bij al je kosten. De bank is niet blij wanneer jij ineens besluit 20% minder te gaan aflossen op je hypotheek. Maar voor veel andere lasten kun je die keuze wel maken, zoals deze:

 • Boodschappenkosten
  Belangrijk is dat je goed plant, op aanbiedingen let en vaker voor huismerken gaat.
 • Abonnementen
  Zet de abonnementen die je wilt houden terug naar een goedkopere abonnementsvorm.
 • Verzekeringen
  Wees kritisch op wat je verzekerd, maar let wel op dat je goed gedekt blijft.
 • Horeca
  Ga lunchen in plaats van dineren, scheelt serieus geld!
 • Uitjes
  Shop rond voor kortingscodes en kies af en toe een gratis uitje.
 • Schoonmaker
  Misschien om de week in plaats van elke week?
 • Huisdierkosten
  Zelf trimmen of wat minder speeltjes kopen?
 • Waterrekening
  Korter douchen en iets minder vaak in bad misschien?
 • Telefonie
  Kies voor sim only, een goedkopere telefoon of maak meer gebruik van wifi waardoor je bundel omlaag kan.
 • Energierekening
  Investeer in een elektrische deken en zet de verwarming lager. Of kijk of je een goedkoper energiecontract kunt afsluiten.
 • En ga zo maar door.

Begin met 10%

Onnodige kosten zou ik altijd schrappen. Daarvoor betalen is zonde. Maar bij kostenposten die je best hoog vindt, maar die je niet wilt missen, is de kaasschaafmethode een prima optie. Probeer eerst eens overal 10% af te halen. Dat scheelt in een gemiddeld huishouden al héél véél geld. En toch voelt het zo minder als een opgave om te besparen. Het leven blijft leuk, terwijl je ook nog extra geld overhoudt.

Benieuwd welk abonnement ik nooit zou opzeggen? En waar ik dus ook niet de kaasschaafmethode op toepas? Kijk dan onderstaande video.

Ken je trouwens de PorteRenee Podcast al? Elke vrijdag ga ik met Kasper in gesprek over uiteenlopende geldonderwerpen. Geen saai gedoe, maar echt leuke gesprekken over geld. Luister voortaan ook mee. Enne, volg ons ook op Instagram om geen enkele geldtip meer te missen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’