Verzekeringen: welke zijn verplicht, welke heb je nodig en welke zijn onzin?

Verzekeringen. Niet de leukste kostenpost om je geld aan uit te geven. Dus: welke verzekeringen heb je echt nodig, welke zijn verplicht en welke kun je misschien skippen?

Tegenwoordig kun je je overal voor verzekeren. Een gestolen fiets, een beschadigde iPhone, een regenbui op de Franse camping. Het voelt lekker veilig en dus geven we er massaal geld aan uit. De verzekeringskosten voor veel Nederlandse gezinnen zijn zelfs vaak honderden euro’s per maand. Dat is echt niet nodig.

Die nieuwe bril verzekeren?

Verzekeren is ooit bedacht om risico’s die je zelf niet kunt dragen, af te dekken. Bijvoorbeeld voor als je huis afbrandt. Of wanneer je in het verkeer een andere auto total loss rijdt. Dat zijn flinke kosten, die de meeste mensen niet kunnen opbrengen. Ik zelf kijk altijd: kan ik de kosten van de schade zelf dragen? Dan verzeker ik me er niet voor. Daarom heb ik geen telefoonverzekering, geen verzekering voor mijn fiets of bril en heb ik wel een aansprakelijkheids- en een reisverzekering.

Ken je verzekeraar Deck al? Daar betaal je waarschijnlijk flink minder premie, omdat ze werken met een verhoogd eigen risico. Je kunt kiezen uit € 500, € 750 of € 1.000. Heb je schade? Dan betaal je dit bedrag eerst zelf, de rest wordt gewoon vergoed. Hierdoor wordt er minder gefraudeerd met kleine claims en kan je premie enorm naar beneden. Het scheelde ons 60% op de totale premie. Check hier hoeveel jouw verzekeringspremie bij Deck omlaag zou gaan.

Welke verzekeringen zijn verplicht?

Er zijn verzekeringen die verplicht zijn in Nederland. Die zetten we voor je op een rij.

Basis zorgverzekering
Iedereen die achttien jaar of ouder is en in Nederland loon, pensioen of een uitkering ontvangt, is verplicht om een basiszorgverzekering te hebben. Hiermee verzeker je je voor ziektekosten. Het basispakket wordt bepaald door de overheid, de verzekeraar bepaalt de prijs.

WA-autoverzekering
Staat er een motorvoertuig op jouw naam, zoals een scooter, auto of motor? Dan ben je verplicht om een WA-verzekering (wet aansprakelijkheidsverzekering) af te sluiten, zodat je verzekerd bent voor schade die je bij een ander maakt. Natuurlijk kun je je ook verzekeren voor schade aan je eigen voertuig, dit doe je bijvoorbeeld met een beperkt casco- of allrisk-verzekering, maar dat is niet verplicht.

Opstalverzekering (verplicht door hypotheekverstrekker)
Als je een huis koopt, verplicht de hypotheekverstrekker je om een opstalverzekering af te sluiten. Anders krijg je geen hypotheek. Deze verzekering vergoedt schade aan je woonhuis, dus niet de spullen maar het huis zelf. Denk aan schade door bijvoorbeeld brand, inbraak, lekkage, overstroming of storm. Let wel op: niet alles is standaard verzekerd dus zoek dit even goed uit.

Overlijdensrisicoverzekering (soms verplicht door hypotheekverstrekker)
Ook deze verzekering kan door de hypotheekverstrekker verplicht worden. Met de overlijdensrisicoverzekering ontvangen jouw nabestaanden eenmalig een bedrag als jij overlijdt, zodat jouw partner bijvoorbeeld de weggevallen inkomsten kan opvangen en zo de hypotheek kan blijven betalen.

Niet verplicht, wellicht wel handig

Naast bovenstaande verplichte verzekeringen zijn er nog veel meer verzekeringen. Sommige nuttig en sommige niet zo nuttig. Al bepaal je natuurlijk helemaal zelf welke verzekeringen wel en niet een toevoeging zijn voor jou.

Aansprakelijkheidsverzekering
Stoot je per ongeluk die dure vaas van je oma om? Of laat je per ongeluk iemand struikelen en die persoon krijgt daardoor een letsel? Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor schade die je bij een ander veroorzaakt. Zeker bij letselschade kan het misschien zelfs in de tonnen lopen. En deze kosten kun je zelf niet dragen.

Inboedelverzekering
Alle losse spullen in je huis (en tuin) verzeker je met de inboedelverzekering. De hoogte van de dekking is afhankelijk van de waarde van je spullen. In de meeste gevallen dekt deze verzekering schade door onder andere brand of lekkage, bijvoorbeeld als je meubels door brand zijn beschadigd. En ook bij diefstal.

Rechtsbijstandverzekering
Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd voor juridische hulp bij conflicten. Denk bijvoorbeeld aan een conflict met je familie, met een (online) winkel of op werk. Let op: er zijn verschillende modules die je apart moet afsluiten, zoals consument & wonen, inkomen en verkeer. Met de rechtsbijstandverzekering krijg je juridische hulp van juristen van de verzekeraar of dekking van de kosten van een juridische procedure. Ga je naar de rechter? Dan vergoedt de verzekeraar de kosten in veel gevallen ook.

Reisverzekering (doorlopend)
Ook voor je vakantie kun je een verzekering afsluiten. Je bent standaard verzekerd voor onder andere: verlies van je paspoort, repatriëring na ongeval (of bij ziekte of overlijden), extra kosten die je moet maken door bijvoorbeeld ziekte of een staking. Je bent niet altijd standaard verzekerd voor bijvoorbeeld je bagage, autopech, wintersport en annulering. Check vooral waarvoor je al verzekerd bent binnen een eventuele andere verzekering, voordat je je dubbel laat verzekeren.

Annuleringsverzekering
Op vakantie, maar een naast familielid overlijdt? Of word je ineens ernstig ziek vóórdat je vertrekt? Met een annuleringsverzekering kun je dan je reis annuleren en (een deel van) de kosten terugvorderen via je verzekeraar. Lees vooraf goed de voorwaarden door van deze verzekering, want wat er precies vergoed wordt verschilt per verzekeraar.

Dus, welke verzekeringen heb ik nodig?

Wij kunnen dat niet zo voor je bepalen. Dat zul je zelf moeten doen. De verplichte verzekeringen moet je afsluiten, voor de rest zou je je kunnen afvragen: kan ik het risico dragen of niet? Oh, en controleer ook zeker of je niet dubbel verzekerd bent. Dat is sowieso zonde van het geld. Succes!

Dit artikel is een samenwerking met Deck. De inhoud is 100% PorteRenee.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop