Jij wilt sparen, je vrienden uit eten: hoe ga je daarmee om?

Eten buiten de deur kost geld. Jij bespaart dat bedrag misschien liever. Terwijl je vrienden er enorm van genieten ben jij juist bezig met sparen voor een doel. Wat doe je dan?

Laatst haalde ik met een vriend een hamburger bij de snackbar. We reden een stukje met de auto naar de dijk. En gingen daar in het gras zitten. Dat voelde voor mij als uit eten. Kosten? Bij elkaar nog geen € 10. Ik zei tegen hem: ‘Ik vind dit eigenlijk veel gezelliger dan eten in een chique restaurant!’ Hij lachte en was het met me eens.

Een andere vriendin zit ’t liefst elk weekend in de nieuwste, hippe eettentjes. Soms ga ik mee, soms niet. Ik wil graag van mijn studieschuld af en sparen voor een eigen huis. Dus veel geld uitgeven aan eten en drinken vind ik zonde. Ze begrijpt dat. Dat had ook anders kunnen zijn.

Geen smoesjes meer, maar eerlijk zijn

Eerlijkheid duurt ’t langst. Tuurlijk, je hoeft – als je dat niet fijn vindt – niet gelijk al je financiën open en bloot op tafel te leggen. Maar steeds weer de party pooper zijn met smoesjes waarom je niet mee uit eten kunt, is hartstikke vermoeiend. Niet leuk voor jou en niet leuk voor je vrienden.

Vertel je vrienden gewoon dat je liever niet te veel geld uitgeeft aan etentjes. Omdat je graag wilt sparen. Praat over je spaardoel. En waarom dat voor jou belangrijk is. Ook met je vrienden zal je niet altijd op één lijn zitten. Maar als sparen voor jou echt belangrijk is, zullen zij moeite doen om dat te begrijpen. En je willen steunen. Daar zijn vrienden voor, toch?

Zoek naar leuke alternatieven

Etentjes kun je zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Er is zoveel keus: van sterrenrestaurants tot aan de snackkar om te hoek. En avondeten moet je toch. Kijk daarom eens wat wél kan. Misschien vinden jullie het leuk om bij mooi weer ergens een snack te halen en dat buiten op te eten, zoals ik met mijn hamburger. Of zijn er tentjes te vinden die wel binnen jouw budget passen.

Liever helemaal niet uit eten? Stel dan voor om thuis uit eten te gaan. Soort van ‘restaurantje spelen’. Jullie doffen je helemaal op en maken de tafel super gezellig. Jullie spreken af dat jullie om de beurt koken. Of je maakt er een American party van, waarbij iedereen wat meeneemt. Uiteindelijk gaat het om de gezellige avond.

Er is zoveel meer te doen

Niet iedereen vindt hetzelfde leuk. Misschien houd jij van hardlopen. En staan je vrienden elke zaterdagmiddag op het voetbalveld. Betekent dat dat jij ook moet gaan voetballen? Nee, tuurlijk niet.

Je kunt van alles ondernemen met je vrienden. Uit eten gaan is daar één van. Maar niet het enige. Ik houd bijvoorbeeld sowieso niet van een druk restaurant. Veel te veel prikkels. Dan geniet ik niet echt van mijn eten. Een paar vrienden van mij hebben dat ook. Dus gaan we bijvoorbeeld een dagje ergens wandelen. Nemen we zelf allerlei lekkers mee en picknicken we onderweg.

Samen naar het midden

Liever sparen dan uit eten? Maak er vooral geen groot ding van. Je vrienden zijn niet voor niks je vrienden. Ga je dus niet in allerlei bochten wringen om onder die etentjes uit te komen. Maar betrek ze in je spaardoelen. En zoek samen naar een compromis.

Maar je weet: voor een compromis doet iedereen een stap naar het midden. Vinden je vrienden uit eten gaan heel leuk? Misschien kun je kijken of je om de zoveel tijd wel mee kunt. Waarbij jij bijvoorbeeld het restaurant uit mag zoeken. Zodat je aan je vrienden én je spaarpot kunt denken.

Jij wilt sparen, je vrienden uit eten. Wat te doen? Praat er eerlijk over. Bespreek het. Maak plannen. Dan komt het vast goed!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’