Zomer duur? Nee, júist het ideale seizoen om te besparen

Als er één bespaarseizoen zou zijn, dan is het de zomer. In deze tijd van het jaar is het het makkelijkst om geld in je zak te houden, vind Renée. Ze deelt negentien tips voor een top zomer, terwijl je nauwelijks geld uitgeeft.

Ik hoor mensen vaak klagen over hoe duur de zomer is. En dat er dan – ongemerkt – veel geld doorheen gaat. Dat snap ik. Je ploft op een terras, scoort ijsjes en gaat dagjes weg (met de kinderen). Maar eigenlijk is de zomer juist het seizoen waarin je het makkelijkst geld kunt besparen en dus kunt sparen. Ik zeg: je krijgt de zon voor niks, what more do you need?

Met deze 19 tips kun je gemakkelijk geld besparen in de zomer.

1. Zeg je streaming-abonnement op

Of zet ‘m op pauze. Even serieus: wie zit er hartje zomer nou series te bingen voor de tv?

2. Droog de was buiten

Hup, laat die lakens wapperen in de wind. De wasdroger kun je uitlaten en het geld dat je daarmee bespaart in je zak steken. Wist je dat de wasdroger van alle huishoudelijke apparaten de meeste energie slurpt? Ik heb zelf twee grote droogrekken. Echt goede, stevige dingen. Dat was een prima investering. We hebben de droger zelfs helemaal weggedaan.

3. Naar een festival? Neem een dopje mee

Neem voortaan naar elk festival een dopje mee dat op een flesje past of koop een universele partydop. Op festivals halen ze altijd de dop van een waterflesje af. Dat betekent dat je je flesje water dus in één keer op moet drinken. Dop in je tas en je hoeft dus minder vaak drinken te halen. Ook handig: er zijn steeds vaker gratis watertappunten bij festivals. Scheelt toch weer!

4. Ga voor gratis uitjes

Via Facebook kun je heel makkelijk op de hoogte blijven van alles wat er in jouw omgeving gebeurt. Je krijgt de evenementen voorgesteld wanneer je Facebookvrienden of mensen in je omgeving ook gaan. Als je aanklikt dat je geïnteresseerd bent, krijg je tegen de tijd dat het plaatsvindt een herinnering. Of check even onze tips voor gratis activiteiten voor deze zomer.

5. Buiten eten, ja!

Ik vind het heerlijk om ergens buiten te eten. Gewoon, in het wild. Dus iets bestellen bij een kraampje of foodtruck. Een heerlijke Surinaamse roti of een Indiase curry. Maar drinken, nee. Ik heb altijd een flesje water bij me. Ik vind het zonde om geld aan drinken uit te geven.

6. Laat je auto vaker staan

Haal je fiets uit de schuur, stof ‘m af en roep ‘m uit tot je vervoersmiddel voor de zomer. Ik doe dat ook. En ja, ik krijg wel eens een zomerse bui op mijn kop. Ach, even in de zon staan en je bent weer droog.

7. Water, water, water

Het is natuurlijk niet gratis, maar wel heel goedkoop. In de zomer hoef je eigenlijk niets anders te drinken dan water. Oké, een biertje of wijntje voor de liefhebber op zijn tijd. Ik kocht een waterfles waar je fruit in kunt doen. Zo maak je zelf water met een smaakje.

8. Word lid van de bieb

Zeker als je kinderen hebt. Mijn jongste zoon kan urenlang heerlijk in de tuin lezen. Voor kinderen is een abonnement op de bibliotheek vaak gratis.

9. Ga het park in

Naar het park gaan is één van mijn favoriete bezigheden in de zomer. Voetbal mee voor de kids, een beetje Lego en een picknickmand. We zijn zo een hele middag verder zonder een euro uit te geven.

10. Of ga naar het strand

We kochten eerder een schaduwtentje. Ideaal voor wanneer je – zoals ik – niet in de volle zon wil liggen of zitten. Ook met kinderen is het ideaal. De kleintjes kunnen er ook een dutje in doen.

geld besparen zomer

11. Zet de verwarming op nul

Verwarm je je huis automatisch? Check even of je de verwarming wel hebt uitgezet. Zou toch zonde zijn als je huis wordt opgewarmd, terwijl dat helemaal niet nodig is.

12. Laat thuis eten bezorgen

Bestel eten in plaats van naar een restaurant te gaan. Dek buiten de tuintafel en maak er iets gezelligs van. Dat is goedkoper dan in een restaurant eten en met dat lekkere weer heb je toch die relaxte ervaring.

13. Check Social Deal

Social Deal is een kortingssite voor allerlei extraatjes. Van de schoonheidsspecialiste tot pretparken. Wij kopen er geregeld bonnen en scoren zo fijne kortingen.

14. Verveelde kinderen thuis? Kijk eens op Pinterest

Je vindt op Pinterest activiteiten die weinig of niks kosten. Je komt de creatiefste dingen tegen. Pinterest is sowieso een bron van inspiratie. Ik zoek er ook vaak op goedkope zomerse recepten. Je vindt er de lekkerste dingen.

15. Dag zwembad, hallo strandje!

In de zomer kun je natuurlijk naar het zwembad gaan. Maar check, voordat je die hoge entreeprijs betaalt, eens of er een meer, strandje of kanaal in de buurt is waar je kunt zwemmen. Bij ons achter wordt er bijvoorbeeld massaal in de vaart gezwommen. Supergezellig, leuk en goedkoop.

16. Sport in de buitenlucht

Met 25 graden naar de sportschool? No way! Zeg dat abonnement op of stop je 10-rittenkaart in een la voor wanneer het weer koud en regenachtig wordt in Nederland. Bewegen en sporten kun je in de zomer buiten doen. Zoek ook even op gratis bootcamp. Word soms georganiseerd, gewoon door mensen die dat leuk vinden. En anders lekker wandelen, hardlopen of skeeleren. Kosten: nul euro.

17. Vul een kinderbadje en dek het ’s nachts af

Je bespaart op twee manieren: 1. Je hoeft niet naar een zwembad. 2. Doordat je het badje afsluit kun je ‘m gerust de volgende dag weer gebruiken. Iedere dag leeggooien en opnieuw vullen is dus niet nodig. Koop er een met een deksel. Bijvoorbeeld deze ouderwetse schelp. Dan kan de deksel er gewoon na een dag badderen op en kun je het water de volgende dag weer gebruiken. Na een paar dagen wel even verschonen, natuurlijk. Kun je mooi de plantjes water geven.

18. Ga voor zonne-energie

Met zo veel zon hoef je geen elektra te gebruiken om je tuin te verlichten. Dat kan gewoon op zonne-energie. Je koopt solar verlichting voor een prikkie in de winkel of online.

19. Eet fruit uit het seizoen

In de zomer zijn aardbeien en besjes geen straf. Door te kiezen voor eten dat van nature groeit in de zomer, ben je goedkoper uit. Op Pinterest kun je zoeken op de maand waarin je nu leeft. Dus bijvoorbeeld: augustus + groenten en fruit seizoen. Dan vind je allerlei mooie lijstjes die je vertellen wat er in die maand groeit en bloeit. 

Als je bovenstaande tips volgt, houd je zeker weten geld over. Zet dat bedrag dan ook opzij. Op een aparte spaarrekening het liefst. Zodat het niet alsnog opgaat aan extra boodschappen of andere nuttige of minder nuttige zaken. Maak een beginnetje van een flinke spaarpot. Bijvoorbeeld je eerste extra aflossing op je hypotheek of je eerste aandelen. Dit is jouw geld, laat het niet meer tussen je vingers door glippen.

En vooral: geniet van je zomer!

Nog een bonustippie. De kans is groot dat je deze zomer op vakantie bent of veel dagjes op pad gaat, en dat je dus ook minder gebruikmaakt van bijvoorbeeld wifi. Een wifi-router is echt een energieslurper. In de video hieronder legt Kasper uit hoe je energie (en dus geld!) kunt besparen op je wifi-router.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek