11 geldtips van een miljonair

Als een miljonair jou geldtips zou moeten geven, dan zouden het deze 11 tips zijn. 

Tip 1: Waardeer dat je hier geboren bent. In een land waar iedereen in principe zou kunnen studeren, je vandaag nog een eigen bedrijf kunt starten en waar de gezondheidszorg goed is. Er liggen kansen en mogelijkheden op iedere straathoek. En ze zijn zo goed als voor iedereen toegankelijk, als je écht wilt. Je hebt toegang tot een bank, je mag gewoon beleggen, je krijgt misschien toeslagen of tegemoetkomingen vanuit de overheid. Dit alles maakt rijk of vermogend worden écht een stuk makkelijker dan op andere plekken op aarde.

Tip 2: Lees over geld. Deze blog, andere blogs, kijk op YouTube, haal boeken bij de bibliotheek of lees e-books. Wat het ook is: onderwijs jezelf en leer steeds een beetje meer. Maar ook: houd je motivatie hoog. Waarom wil ik dit ook alweer? Waarom zijn sparen en beleggen belangrijker dan nu lekker (nog meer) nieuwe kleding gaan kopen?

Tip 3: Geef jezelf weekgeld. Je hoeft helemaal niet zo uitgebreid te budgetteren per potje als je dat niet wilt. Geef jezelf een realistisch bedrag per week. Dat is waar je het van moet doen. Of je nou al tonnen op je rekening hebt staan of niet. Houd vast aan controle over je uitgaven. Het is heel gezond om niet het gevoel te hebben dat je uit een bodemloze put vol geld aan het graaien bent. Het is een keer op, ook als je nog genoeg op je spaar- of beleggingsrekening hebt staan.

Tip 4: Spreiding is belangrijk. Je geld laten groeien is leuk en verstandig, maar doe dat vooral op meerdere manieren. Vastgoed, beleggen, investeren in bedrijven / je eigen bedrijf, etc. Dat is echt de way to go. Wil je beleggen, maar niet al te veel risico lopen? Ook dan kan spreiden helpen. Verdiep je eens in beleggen in indexfondsen. Door in een goed gespreid indexfonds te beleggen, beleg je in één klap in veel bedrijven. Het fonds waar wij in zitten, bevat ruim 6.000 aandelen. Lage kosten, weinig omkijken naar en meteen veel spreiding. Je hoeft niet rood of zwart te kiezen om rijk te worden. Gewoon ieder jaar een beetje rijker worden is ook goed, toch?

Tip 5: Denk niet één jaar vooruit of twee. Denk liever in decennia. Sinds 1900 hebben wereldwijde aandelen gemiddeld 8% per jaar rendement. Niet gek. Je gaat ups en downs meemaken gedurende de jaren. Je gaat geld verliezen en geld verdienen. Maar doordat je niet in weken, maanden of in een jaar of twee denkt, zul je tijd hebben om al die ups en downs rustig door te maken. En laat je je niet zo snel gek maken.

Tip 6: Je kunt altijd sparen. Ook als je niet veel verdient. Laat je niet gek maken door de bedragen die andere mensen beweren iedere maand weg te zetten. Kijk naar je eigen situatie en zoek naar openingen en gaatjes die je de kans bieden om toch iedere maand iets te sparen, te beleggen of te investeren. Door van ieder salaris iets weg te zetten, word je iedere maand iets rijker. Dat hoeft heus niet met bakken geld tegelijk te gaan (al zou dat wel leuk zijn). Iedere euro is er één en die zou ik stuk voor stuk vooral waarderen.

Tip 7: Maak geen onzinnige schulden. Ja, dooddoener misschien, maar het kan echt het verschil maken in je financiële toekomst. Ik zeg niet dat je nooit geld moet lenen. Voor een huis, voor je bedrijf of om een investering te doen, kan het best slim zijn. Met onzinnige schulden bedoel ik leningen voor auto’s of vakanties. Zonde!

Tip 8: Blijf evenveel uitgeven (of minder). Wanneer je ouder wordt, ga je hopelijk meer verdienen. Val niet in de val die levensstijl-inflatie heet. Dit houdt in dat je meer gaat uitgeven wanneer je meer gaat verdienen. Zo word je zelfs bij een toegenomen inkomen dus niet rijker. Stop daarmee en voorkom het. Groeit je inkomen? Dan betekent dat dat je meer kunt wegzetten om aan je vermogen te werken. Blijf vooral ongeveer hetzelfde uitgeven, of als kosten wegvallen zelfs minder

Tip 9: Verdien bij. Er zijn vast dingen die je leuk vindt om te doen, waar je ook wat mee kan verdienen. Of je nu oppast op je buurkinderen, dingen maakt en verkoopt op Etsy of een eigen blog met advertenties runt: het zijn allemaal side-hustles. Heb er plezier mee en verdien er geld mee. En dat geld gaat natuurlijk linea recta richting je spaar- of beleggingsrekening. Helemaal afhankelijk zijn van één inkomstenstroom is gewoon niet handig. Het maakt je onnodig kwetsbaar.

Tip 10: Verdiep je in hoe geldzaken werken. Zorg dat je snapt hoe je hypotheek in elkaar zit of hoe bepaald wordt hoeveel huur je huisbaas je maximaal mag laten betalen. Als je de regels kent, weet je ook beter hoe je ze in je eigen voordeel kunt gebruiken. Of wanneer je ergens recht op hebt. Je wordt nu eenmaal niet altijd bij het handje genomen.

Tip 11: Rijk worden is een beetje saai: accepteer het. Je doet iedere maand wat je je voorgenomen hebt: sparen, beleggen en investeren. Dat herhaal je maand na maand en zo word je rijker, rijker, rijker. Veel spannender kunnen we het niet maken voor je. Wanneer je je rendementen weer opnieuw investeert, gaat er een soort sneeuwbal rollen en wordt het effect steeds groter. Volhouden dus, dat is alles wat je hoeft te doen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek