Deze 4 mythes over beleggen kloppen écht niet (en jij moet de waarheid weten)

Er zijn heel wat misvattingen over beleggen. Zonde, want ze houden mensen tegen die misschien best zouden willen starten met beleggen. We zetten die onjuiste aannames voor je op een rij en leggen uit waarom ze onzin zijn.

Veel mensen leren op school en thuis weinig over beleggen. Dat geldt ook voor mij. Dus vormde ik mijn beeld op basis van indianenverhalen over mensen die in no time miljardair werden of juist diep in de schulden belandden. Beide verhalen bleken extremen en hadden weinig met de werkelijkheid te maken. Daarom wil ik de volgende vier misvattingen graag ontkrachten.

Misvatting 1: je kunt niet meer bij je geld

Onzin. Wanneer je belegt in aandelen, obligaties of indexfondsen via een gewone beleggingsrekening (dus niet speciaal voor je pensioen) kun je altijd bij je geld. Besluit je te verkopen? Dan staat het geld binnen een paar werkdagen weer op je rekening. Dit is dus absoluut een misvatting en een ongegronde angst.

Misvatting 2: je kunt meer geld verliezen dan je inlegt

Ook niet waar. Wanneer je gewoon in aandelen, obligaties of indexfondsen belegt, kan je NIET meer geld verliezen dan je inlegt.

Stel, je legt € 100 in. Dan kun je maximaal € 100 verliezen. Dan moeten wel alle bedrijven waar je in belegt waardeloos worden, maar oké. Theoretisch kan het gebeuren. Daarom is het ook zo belangrijk om je inleg te spreiden en niet in maar één of twee aandelen te investeren, maar in veel meer.

Wij doen dat zelf door te kiezen voor indexbeleggen. Het fonds bij Meesman (fijne, Nederlandse beleggingspartij) dat wij kozen bevat meer dan 6.000 aandelen. Onze inleg wordt verspreid over alle aandelen in dit indexfonds. Zo spreid je je inleg en druk je dus het risico.

Je kunt altijd een deel van je inleg verliezen. Dat risico hoort bij beleggen. Zouden wij al onze inleg volledig kwijtraken? Dan moeten eerst alle 6.000 bedrijven achter de aandelen in het fonds failliet gaan.

Kies je voor complexe beleggingsproducten, bijvoorbeeld met hefbomen? Dan kun je wél meer geld verliezen dan je inlegt. Daarom blijf ik daar altijd ver van.

Misvatting 3: je moet er veel geld voor hebben

Mensen denken vaak dat je al rijk moet zijn om te kunnen starten met beleggen. Dat is niet waar.
Als je wilt, kun je met een paar euro per maand al beginnen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van beleggingsapps. Ziet er leuk uit, maar let op: als de kosten € 1 per maand zijn, en je legt € 5 per maand in, ben je dus al 20% kwijt aan kosten. De kans dat je dat terug verdient met je rendement (winst dus) is met zo’n lage inleg wel heel klein.

Wil je passief beleggen, dan kun je bij Meesman (waar wij dat doen) starten vanaf € 100 per maand. Bij sommige andere partijen kan het al vanaf € 50 per maand.

Misvatting 4: het kost veel tijd

Elke dag het economische en financiële nieuws bijhouden. Aankopen, verkopen. Informatie lezen over aandelen. Wat als ik zeg dat je dit allemaal niet hoeft te doen om te beleggen?

Er is een verschil tussen actief en passief beleggen. Actief beleggen betekent dat je veel aankoopt en verkoopt en zo winst probeert te maken. Eigenlijk is dat koffiedik kijken. Uit onderzoek blijkt ook dat de lange termijn resultaten beter zijn wanneer je instapt in een goed gespreid indexfonds en je inleg veel tijd geeft om te groeien. Minimaal 10 jaar, maar liever nog langer.

Op die manier beleggen betekent dat je er amper tijd aan kwijt bent. Zeker wanneer je het inleggen ook nog automatiseert, zoals bij sommige beleggingspartijen kan. Dan wordt een vast bedrag gewoon elke maand van je rekening geschreven en voor je belegd.

Dit artikel is een samenwerking met Meesman. De inhoud is 100% PorteRenee.

Dit artikel bevat niet voldoende informatie om een weloverwogen beleggingsbeslissing te nemen. Lees daarvoor bijvoorbeeld ook altijd het Essentiële informatiedocument van een beleggingsfonds.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek