Alleen maar aandelen? Zo beleg je veiliger

Beleggen is helaas niet zonder risico. Al kun je dat risico wel zo laag mogelijk houden. Welke manieren zijn er eigenlijk om je geld veiliger te beleggen?

Helemaal veilig beleggen bestaat niet. Als je belegt, op welke manier dan ook, is er altijd een kans dat je beleggingen minder waard worden. En je dus (een deel van) je geld verliest. Toch kun je er van alles aan doen om minder risico met je beleggingspotje te lopen.

Meer spreiden = minder risico

Stop je je geld in aandelen van één bedrijf? Of koop je een paar losse aandelen? Dat is niet zo veilig. Want als die bedrijven het slecht doen, of zelfs failliet gaan, ben jij je geld kwijt.

Liever spreid je je inleg meer. Bijvoorbeeld met een indexfonds. Dat is een mandje met heel veel verschillende aandelen. Het geld dat jij inlegt, wordt automatisch over al die aandelen gespreid.

Het risico is zo lager. Want als één bedrijf het niet zo goed doet, zitten er nog genoeg andere bedrijven in je mandje die het misschien wel goed doen.

Meer weten? Bij Meesman zijn ze gespecialiseerd in indexbeleggen. Daar beleg je in ruim zesduizend verschillende aandelen van bedrijven over de hele wereld. Hier lees je er alles over.

Kijk eens verder dan aandelen

Wist je dat je op heel veel manieren kunt beleggen? Aandelen zijn het meest bekend. Maar beleggen kan in allerlei soorten beleggingen. Denk maar aan obligaties, goud, vastgoed, ETF’s, fondsen. Noem maar op.

De ene soort belegging kent meer risico dan de andere. Beleggen in crypto is bijvoorbeeld veel risicovoller dan je geld in een indexfonds stoppen. En obligaties zijn over het algemeen veiliger dan aandelen. Verdeel je je geld over verschillende soorten beleggingen? Dan smeer je je risico uit.

Kies en mix

Bij Meesman kun je een mix maken van aandelen en obligaties. Beleggen in aandelen doe je om je beleggingspotje te laten groeien. En beleggen in obligaties voor de veiligheid.

Beleg je 100% in aandelen? Dan neem je dus meer risico dan wanneer je ook een deel van je geld in obligaties stopt. Wat voor jou een goede mix is, hangt af van de periode waarvoor je belegt en hoeveel risico je wilt nemen.

Nog meer spreiden

Ook kun je beleggen in verschillende bedrijfssectoren, landen, werelddelen en thema’s, zoals duurzaamheid. Beleg je bijvoorbeeld alleen maar in aandelen van technologiebedrijven? En doet die sector het niet zo goed? Dan heeft dat een grotere impact op je beleggingspotje dan wanneer je ook andere beleggingen zou hebben.

Alternatief voor je spaarrekening

Daarnaast kun je beleggen in een rentefonds. Dat is een soort beleggingsfonds met alleen heel veilige obligaties en deposito’s. Dus geen aandelen.

Een rentefonds heeft een heel laag risico en kun je bijvoorbeeld gebruiken om je beleggingspotje nog beter te spreiden. Of als je zo min mogelijk risico wilt nemen. Hoe dat bij Meesman werkt, lees je hier.

Elke maand een beetje

Bij beleggen is je instapmoment belangrijk. Dat is het moment dat je bijvoorbeeld aandelen koopt. Na je aankoop kan de koers stijgen, dalen of gelijk blijven. Kocht je op het verkeerde moment je aandelen? Dan maak je verlies.

Verkeerd timen is dus een risico. Als je periodiek inlegt, spreid je het moment waarop je je beleggingen koopt. Dan leg je elke maand een (klein) bedrag in. En niet in één keer een groot bedrag. Zo hoef je je niet druk te maken over wat nou het goede moment van instappen is.

Heb een beetje geduld

De beurs is geen rechte lijn omhoog. Er zullen periodes zijn dat het wat minder gaat. Dat hoort erbij. Als je belegt voor een langere tijd, bijvoorbeeld vijftien of twintig jaar, kun je die mindere periodes uitzitten. Want de kans is groot dat de beurs wel weer omhooggaat. Zo neem je minder risico dan wanneer je de boel snel weer verkoopt en je verlies pakt.

Weet waar je aan begint

Bij beleggen gaan risico en rendement (= de verhouding tussen inleg en opbrengst, dit kan positief of negatief zijn) hand in hand. Als je meer risico neemt, kun je meer winst maken. Maar de kans op verlies is ook groter. Begrijp je iets niet? Stop er dan ook niet zomaar geld in. Lees je goed in en bepaal wat voor jou de beste manier van beleggen is.

En vergeet niet: beleggen doe je alléén met geld dat je kunt missen. Dus níét met je buffer of noodpotje. Die reserve houd je lekker achter de hand voor als ‘m echt nodig hebt!

Dit artikel is een samenwerking met Meesman. De inhoud is 100% PorteRenee.

Dit artikel bevat niet voldoende informatie om een weloverwogen beleggingsbeslissing te nemen. Lees daarvoor bijvoorbeeld ook het Essentiële-informatiedocument (Eid) van een beleggingsfonds.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

📧 Niet met onze vermogensmails! Ik deel mijn persoonlijke ervaringen, tips, en tricks die voor iedereen toegankelijk zijn.
Vermogen opbouwen is niet alleen voor de rijke elite. Door inflatie kun je jaarlijks armer worden zonder dat je het doorhebt. Schrijf je in voor onze gratis mails en begin vandaag nog met slimmer sparen en beleggen.