Rentefonds: een alternatief voor sparen?

Een lage spaarrente laat je spaargeld nou niet echt lekker groeien. Kan dat anders? Nou, misschien wel. Bijvoorbeeld met een rentefonds.

Bij veel grootbanken moet je nu niet wezen voor een hoge spaarrente. Want daar schiet het niet op. Maar waar scoor je dan wel een fijne rente op je spaargeld? Nou, met een rentefonds bijvoorbeeld. Een rentefonds heeft net wat meer rendement en risico dan je gewone spaarrekening. Maar wat is een rentefonds precies? En hoe werkt het?

Wat is een rentefonds?

Een rentefonds is een beleggingsfonds. Het is dus geen spaarrekening. Als je geld in een rentefonds stopt, wordt het belegd in, zoals dat heet, rentedragende beleggingen. Dat zijn beleggingen die rente uitkeren. Denk bijvoorbeeld aan deposito’s en obligaties met een laag risico. Een rentefonds belegt niet in aandelen, omdat die geen rente betalen.

Een partij waar je kunt beleggen in een rentefonds is Meesman, een gerenommeerde Nederlandse beleggingspartij gespecialiseerd in indexbeleggen. Meesman biedt naast indexbeleggen dus ook een rentefonds aan: het Meesman Rentefonds.

Hoe werkt het Meesman Rentefonds?

Het Meesman Rentefonds bestaat uit een breed gespreid mandje van deposito’s en heel veilige obligaties. In totaal zitten er 336 deposito’s en obligaties van tachtig partijen in.

De deposito’s en obligaties hebben een korte looptijd (van één dag tot een paar maanden) en zijn van bedrijven en overheden met een goede reputatie. Daardoor is het risico laag. Het kan gebeuren dat je inleg minder waard wordt, bijvoorbeeld bij een negatieve rente, maar die kans is heel klein.

Het rendement van het rentefonds volgt de kortetermijnrente voor de euro. Dat is de rente die de Europese Centrale Bank (ECB) vaststelt. Op dit moment staat deze rente op 3,6% (juni, 2024).

Dat rendement krijg jij niet op je rekening gestort, het wordt in het fonds herbelegd. Zo wordt het fonds, en dus ook jouw inleg, steeds een beetje meer waard. En die waardestijging is jouw winst.

Waarom beleggen in een rentefonds?

De rente van de ECB ging vorig jaar met sprongen omhoog. Maar de spaarrentes bij de grootbanken bleven (en blijven nog steeds) laag. Op een gewone spaarrekening krijg je nu hooguit 1,5% of 1,7% rente. Het rendement op het Meesman Rentefonds volgt de ECB-rente wel. En levert zo meer op dan wanneer je je spaargeld op een spaarrekening met lage rente laat staan.

Ook fijn: geld dat jij in het rentefonds stort, staat niet vast. Bij een spaardeposito is dat bijvoorbeeld wel zo, daar zet je je geld voor een bepaalde periode vast en kun je er niet bij. Maar bij een rentefonds kun je je spaargeld dus gewoon blijven gebruiken. Het duurt wel wat langer voordat het op je rekening staat (ongeveer twee weken). Dus voor je noodbuffer, waar je acuut bij wilt kunnen, is het niet geschikt.

Het rentefonds heeft een heel laag risico en kun je dus ook gebruiken als risicospreiding voor je beleggingen. Bijvoorbeeld omdat je niet alles in aandelen wilt beleggen. Of omdat je pensioen dichterbij komt en je minder risico wil nemen.

Zijn er ook nadelen?

Het rentefonds van Meesman volgt de rente van de ECB. Dat is een variabele rente, wat inhoudt dat-ie omhoog en omlaag kan gaan. Nu staat de ECB-rente op 3,6%, maar of dat zo blijft, weet je niet.

En omdat je kosten betaalt, valt het rendement iets lager uit. Bij Meesman vallen die kosten trouwens mee: de fondskosten zijn 0,35%. Die hoef je niet apart te betalen, maar zijn al in het fonds verwerkt. Zo komt je netto-rendement uit op ongeveer 3,3% per jaar (juni, 2024).

Hoe zit het met de belasting?

In box 3 van je belastingaangifte geef je je vermogen op. Dat is onder andere je spaargeld, maar ook beleggingen en een tweede huis. Als jouw vermogen in 2024 boven € 57.000 (zonder fiscaal partner) of € 114.000 (met fiscaal partner) uitkomt, betaal je daar belasting over.

Omdat het rentefonds een beleggingsfonds is, wordt geld dat jij erin stopt een belegging. En zoals het belastingstelsel er nu uitziet, betaal je méér belasting over beleggingen dan over spaargeld.

Dat komt omdat de Belastingdienst rekent met fictieve rendementen. Hier lees je daar meer over. De belastingregels gaan wel veranderen, waarschijnlijk vanaf 2027. Vanaf dan betaal je geen belasting over een fictief rendement (zoals nu het geval is), maar over je werkelijke rendement.

Hoe start je met beleggen in een rentefonds?

Is het Meesman Rentefonds iets voor jou? Bekijk goed of het bij je situatie past. Als dat zo is, kun je geld storten in het rentefonds via een reguliere beleggingsrekening of een geblokkeerde pensioenrekening.

Het openen van zo’n rekening is vrij simpel. Het enige wat je nodig hebt is je paspoort of ID-kaart, je burgerservicenummer (BSN) en een bankrekeningnummer. Vervolgens kies je welk bedrag je wilt storten. Dat kan een eenmalige storting zijn en/of een maandelijkse inleg. That’s it. En vanaf dan kun je jouw geld hopelijk lekker laten groeien!

Dit artikel is een samenwerking met Meesman. De inhoud is 100% PorteRenee.

Dit artikel bevat niet voldoende informatie om een weloverwogen beleggingsbeslissing te nemen. Lees daarvoor bijvoorbeeld ook het Essentiële-informatiedocument (Eid) van een beleggingsfonds.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

📧 Niet met onze vermogensmails! Ik deel mijn persoonlijke ervaringen, tips, en tricks die voor iedereen toegankelijk zijn.
Vermogen opbouwen is niet alleen voor de rijke elite. Door inflatie kun je jaarlijks armer worden zonder dat je het doorhebt. Schrijf je in voor onze gratis mails en begin vandaag nog met slimmer sparen en beleggen.