Deze toeslagen bestaan er en zo weet je of jij er recht op hebt

Wist je dat er voor miljoenen aan toeslagen blijft liggen? Zonde! Want een bijdrage in de kosten kan soms goed van pas komen. Tijd om uit te zoeken welke toeslagen er bestaan en of je er recht op hebt.

Een toeslag is een financiële tegemoetkoming. Of anders gezegd: het zijn potjes met geld waar je – als je aan de voorwaarden voldoet – recht op hebt. Bijvoorbeeld om de kosten van je zorgverzekering te drukken. Of als bijdrage in je huurlasten.

Iedereen met een zorgverzekering, huurhuis of kinderen heeft misschien recht op zo’n toeslag.

Er zijn vier toeslagen

In Nederland hebben we vier verschillende toeslagen. Dit zijn:

1. Zorgtoeslag

Een zorgverzekering is verplicht. Maar niet goedkoop. Daarom is er de zorgtoeslag. De zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten van je zorgverzekering. Niet iedereen krijgt zo’n zorgtoeslag. Er zijn voorwaarden. Als eerste moet je 18 jaar of ouder zijn en een Nederlandse zorgverzekering hebben.

Daarnaast spelen je inkomen en vermogen mee. Hoe meer je verdient, hoe minder zorgtoeslag je krijgt. En als je inkomen te hoog is (geworden), krijg je helemaal geen toeslag meer. Zo is de maximale zorgtoeslag € 123 per maand. Je inkomen mag dan niet hoger zijn dan € 26.500 bruto per jaar, als je geen toeslagpartner hebt. Samen krijg je maximaal € 236 tot een inkomen van € 26.500 per jaar.

De hoogte van de zorgtoeslag wordt stapsgewijs afgebouwd. Dus, hoe hoger het inkomen, hoe lager de zorgtoeslag. Verdien je in 2024 € 37.496 bruto per jaar of meer? Dan krijg je geen zorgtoeslag. Samen met een toeslagpartner ligt de inkomensgrens in 2024 op € 47.368 per jaar.

Ook voor je vermogen, zoals spaargeld en beleggingen, is er een grens. Wie op 1 januari 2024 meer dan € 140.213 heeft, krijgt geen zorgtoeslag. Voor toeslagpartners ligt de grens op € 177.301.

2. Huurtoeslag

De huurtoeslag bestaat om de huurkosten te drukken. Maar niet iedereen die huurt, krijgt ook een toeslag. Om in aanmerking te komen, zijn er allerlei eisen. Zo moet je minimaal 18 jaar zijn en mag de huur niet te hoog zijn. In 2024 ligt de huurgrens op € 879,66, voor iedereen van 23 jaar of ouder. Voor jongeren van 18 tot 23 is dat € 454,47.

Ook moet het gaan om een zelfstandige woonruimte. Met een eigen toegangsdeur die op slot kan, wc en keuken. Vanaf 1 maart 2024 moet de woning ook een eigen badkamer of douche hebben. Een studentenkamer met een gemeenschappelijke, keuken, wc en voordeur telt dus niet. En voor een woonboot krijg je ook geen huurtoeslag.

Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag mag je niet te veel verdienen. Waar de grens ligt, hangt af van je huur, leeftijd en gezinssamenstelling. Het inkomen van je huisgenoten telt namelijk ook mee.

Daarnaast is er een vermogensgrens. In 2024 mag je maximaal € 36.952 aan vermogen hebben. Samen met een toeslagpartner is dat maximaal € 73.904.

3. Kinderopvangtoeslag

Kinderopvang kost veel geld. Als jij en je partner allebei werken of een opleiding, een inburgeringscursus of een traject naar werk volgen, kun je kinderopvangtoeslag aanvragen. Wel moet je aan alle voorwaarden voldoen. Zo moet de opvang geregistreerd zijn met een LRK-nummer. Ook moeten jij en je kind op hetzelfde adres wonen en ingeschreven staan bij de gemeente. Voor co-ouders is dat anders.

Hoeveel toeslag je krijgt, hangt af van je inkomen en van de opvangkosten. Hierbij gaat de Belastingdienst uit van een maximumuurtarief. In 2024 is dit € 10,25 voor dagopvang, € 9,12 voor een buitenschoolse opvang en € 7,53 bij een gastouder. De hoogte van de kinderopvangtoeslag is trouwens afhankelijk van je inkomen.

Daarnaast betaal je een deel van de kosten voor de opvang zelf. Dit is de verplichte eigen bijdrage.

4. Kindgebonden budget

Naast de kinderbijslag is er het kindgebonden budget. Dit is een bijdrage in de kosten voor kinderen tot 18 jaar. Dit is dus iets anders dan kinderbijslag. Maar wie kinderbijslag krijgt, krijgt meestal vanzelf bericht over het kindgebonden budget.

Of en hoeveel budget je krijgt, hangt af van een aantal zaken. Zoals je inkomen. Waar de inkomensgrens ligt, wordt bepaald door het aantal kinderen dat je hebt. Ook mag je vermogen niet te hoog zijn. Op 1 januari 2024 ligt de vermogensgrens op € 140.213. Met een toeslagpartner is dat samen € 177.301.

Recht op toeslagen? Bereken het!

Niet iedereen met een huurhuis, zorgverzekering of kinderen krijgt een toeslag. Maar soms denken we onterecht dat we er geen recht op hebben.

Daarom kun je via de website van de Belastingdienst een proefberekening maken. Dit is een online formulier, waar je je gegevens invult. En op basis daarvan zie je of je recht hebt op toeslagen en voor welk bedrag. Het invullen van dit formulier is gratis en vrijblijvend. Je zit nergens aan vast, en je kunt zo vaak als je wilt opnieuw beginnen. Ook is er de tool van het Nibud. Via deze tool bereken je makkelijk zelf of je recht hebt op toeslagen.

Houd ook rekening met anderen

Een toeslag aanvragen doe je via de Belastingdienst. De Belastingdienst berekent of je er recht op hebt. En hoeveel je dan krijgt. Hierbij kijkt de Belastingdienst naar je gezinssamenstelling, inkomen en vermogen. Soms telt het inkomen van andere mensen mee. Bijvoorbeeld als je een toeslagpartner of medebewoners hebt.

Onthoud dat een toeslag een voorschot is. Je krijgt van de Belastingdienst een bedrag op je bankrekening gestort voor de kosten van de volgende maand. Je krijgt het geld dus vooraf. Omdat het een voorschot is, gaat het om een schatting. Achteraf berekent de Belastingdienst of die schatting klopte. Daardoor moet je soms geld terugbetalen. Of je krijgt juist extra geld. Omdat je inkomen is veranderd, bijvoorbeeld of je situatie. Misschien ben je wel gaan samenwonen.

Woon je in een huurhuis? Heb je een zorgverzekering? Of kinderen? Check dan vooral waar je recht op hebt, zodat je niet onnodig geld laat liggen!

Recht op toeslagen? Je kunt het geld gebruiken om de rekeningen mee te betalen, zeker als je het nodig hebt om rond te komen. Heb je het geld niet per se nodig? Dan kun je het ook gebruiken om een buffer op je spaarrekening aan te leggen. Hieronder lees je een aantal tips. Wil je meer tips? Kom ons dan gezellig volgen op Instagram.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop