Deze toeslagen bestaan er, en zo weet je of jij er recht op hebt

Wist je dat vorig jaar zo’n € 100 miljoen aan toeslagen is blijven liggen? Zonde! Want een bijdrage in de kosten kan soms goed van pas komen. Tijd om uit te zoeken welke toeslagen bestaan en of je er recht op hebt.

Een toeslag is een financiële tegemoetkoming. Of anders gezegd: het zijn potjes met geld waar je – als je aan de voorwaarden voldoet – recht op hebt. Bijvoorbeeld om de kosten van je zorgverzekering te drukken. Of als bijdrage in je huurlasten.

Iedereen met een zorgverzekering, huurhuis of kinderen heeft misschien recht op zo’n toeslag.

Er zijn 4 toeslagen

In Nederland hebben we 4 verschillende toeslagen. Dit zijn:

1.      Zorgtoeslag

Een zorgverzekering is verplicht. Maar niet goedkoop. Daarom is er de zorgtoeslag. De zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten van je zorgverzekering. Niet iedereen krijgt zo’n zorgtoeslag. Er zijn voorwaarden. Als eerste moet je 18 jaar of ouder zijn en een Nederlandse zorgverzekering hebben.

Daarnaast spelen je inkomen en vermogen mee. Hoe meer je verdient, hoe minder zorgtoeslag je krijgt. En als je inkomen te hoog is (geworden), krijg je helemaal geen toeslag meer. Zo krijg je maximaal € 111 per maand bij een inkomen tot € 22.000 per jaar. Dit wordt stapsgewijs afgebouwd. Tot een inkomen van € 31.998. Vanaf dat inkomen krijg je sowieso geen zorgtoeslag. Samen met een toeslagpartner ligt de inkomensgrens op € 40.994 per jaar.

Ook voor je vermogen, zoals spaargeld en beleggingen, is er een grens. Wie op 1 januari 2022 meer dan € 120.020 heeft, krijgt geen zorgtoeslag. Voor toeslagpartners ligt de grens op € 151.767.

2.      Huurtoeslag

De huurtoeslag bestaat om de huurkosten te drukken. Maar niet iedereen die huurt, krijgt ook een toeslag. Om in aanmerking te komen, zijn er allerlei eisen. Zo moet je minimaal 18 zijn en mag de huur niet te hoog zijn. In 2022 ligt de huurgrens op € 763,47. Voor jongeren van 18 tot 23 is dat € 442,46. Ook moet het gaan om een zelfstandige woonruimte. Een studentenkamer met een gemeenschappelijke, keuken, wc en voordeur telt bijvoorbeeld niet.

Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag mag je niet te veel verdienen. Waar de grens ligt, hangt af van je huur, leeftijd en gezinssamenstelling. Daarnaast is er een vermogensgrens. In 2022 mag je maximaal € 31.747 aan vermogen hebben. Samen met een toeslagpartner is dat maximaal € 63.494.

3.      Kinderopvangtoeslag

Kinderopvang kost veel geld. Als jij en je partner allebei werken of een opleiding, een inburgeringscursus of een traject naar werk volgen, kun je kinderopvangtoeslag aanvragen. Wel moet je aan alle voorwaarden voldoen. Zo moet de opvang geregistreerd zijn met een LRK-nummer. Ook moeten jij en je kind op hetzelfde adres wonen en ingeschreven staan bij de gemeente. Voor co-ouders is dat anders.

Hoeveel toeslag je krijgt, hangt af van je inkomen en van de opvangkosten. Hierbij gaat de Belastingdienst uit van een maximumuurtarief. In 2022 is dit € 8,50 voor dagopvang, € 7,31 voor een buitenschoolse opvang en € 6,25 bij een gastouder. Daarnaast betaal je een deel van de kosten voor de opvang zelf. Dit is de verplichte eigen bijdrage. Voor de kinderopvangtoeslag is er geen vermogensgrens.

4.      Kindgebonden budget

Naast de kinderbijslag is er het kindgebonden budget. Dit is een bijdrage in de kosten voor kinderen tot 18 jaar. Wie kinderbijslag krijgt, krijgt meestal vanzelf bericht over het kindgebonden budget.

Of en hoeveel budget je krijgt, hangt af van een aantal zaken. Zoals je inkomen. Waar de inkomensgrens ligt, wordt bepaald door het aantal kinderen dat je hebt. Ook mag je vermogen niet te hoog zijn. Op 1 januari 2022 ligt de vermogensgrens op € 120.020. Met een toeslagpartner is dat samen € 151.767.

Recht op toeslagen? Bereken het!

Niet iedereen met een huurhuis, zorgverzekering of kinderen krijgt een toeslag. Soms denken we (onterecht) dat we er geen recht op hebben. Er zijn tal van bijzondere situaties. En daar houdt de Belastingdienst rekening mee. Ook als je denkt geen recht te hebben op een toeslag, kan dat wel zo zijn.

En wie wel in aanmerking komt, krijgt misschien niet hetzelfde bedrag als de buurvrouw. Er spelen allerlei zaken mee. Zoals je inkomen, spaargeld en gezinssamenstelling.

Daarom kun je via de website van de Belastingdienst een proefberekening maken. Dit is een online formulier, waar je je gegevens invult. En op basis daarvan zie je of je recht hebt op toeslagen en voor welk bedrag. Het invullen van dit formulier is gratis en vrijblijvend. Je zit nergens aan vast, en je kunt zo vaak als je wilt opnieuw beginnen. Ook is er de tool van het Nibud. Via deze tool bereken je makkelijk zelf of je recht hebt op toeslagen.

Houd ook rekening met anderen

Een toeslag aanvragen doe je via de Belastingdienst. De Belastingdienst berekent of je er recht op hebt. En hoeveel je dan krijgt. Hierbij kijkt de Belastingdienst naar je gezinssamenstelling, inkomen en vermogen. Soms telt het inkomen van andere mensen mee. Bijvoorbeeld als je een toeslagpartner of medebewoners hebt.

Onthoud dat een toeslag een voorschot is. Je krijgt van de Belastingdienst een bedrag op je bankrekening gestort voor de kosten van de volgende maand. Je krijgt het geld dus vooraf. Omdat het een voorschot is, gaat het om een schatting. Achteraf berekent de Belastingdienst of die schatting klopte. Daardoor moet je soms geld terugbetalen. Of je krijgt juist extra geld. Omdat je inkomen is veranderd, bijvoorbeeld. Of je bent gaan samenwonen.

Woon je in een huurhuis? Heb je een zorgverzekering? Of kinderen? Check dan vooral waar je recht op hebt. Zodat je niet onnodig geld laat liggen!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!