Zoveel spaargeld hebben jouw leeftijdsgenoten

Hoeveel spaart iemand van jouw leeftijd? Interessant om te weten, toch? Saskia zet de spaargeld cijfers op een rij.

Ik ben zelf een fanatiek spaarder. Was ik als kind al. Maar dat geldt niet voor iedereen. Spaar jij ook elke maand een vast bedrag? Of wil het (nog) niet zo lukken? Het CBS heeft uitgezocht hoeveel spaargeld Nederlanders per leeftijdscategorie hebben. Tijd om te vergelijken!

De spaargeld cijfers volgens het CBS

Het Centraal Bureau voor de Statistiek verzamelt allerlei informatie over de samenleving. Zo ook over onze financiën. Wat verdient de Nederlander gemiddeld? Hoeveel belasting betalen we? En waar besteden we ons meeste geld aan? Het CBS heeft ook ons spaargeld onderzocht. Hoeveel hebben we gemiddeld op onze bankrekening staan? De meest recente cijfers komt uit het jaar 2019. In 2019 had een Nederlander gemiddeld € 40.800 aan bank- en spaartegoeden. Schrik niet! Het gemiddelde is behoorlijk scheef verdeeld. Dat komt omdat een kleine groep Nederlanders heel rijk is, met miljoenen op de bank. Ook verschilt het per leeftijdsgroep hoeveel iemand gemiddeld heeft gespaard.

Kijkje in andermans spaarpot

We geven het gemiddeld en de mediaan. Het gemiddelde geeft niet altijd een goed beeld. Dat komt omdat hele hoge spaarsaldo’s het gemiddelde flink omhoog trekken. De mediaan is meer representatief: het is het middelste spaarbedrag. Dit wil zeggen, 50% van de mensen heeft meer en 50% van de mensen heeft minder. Dus: is de mediaan € 15.000? Dan heeft 50% meer dan die € 15.000 en 50% heeft minder dan € 15.000 op de bank staan.

25 tot 35 jaar

Gemiddeld spaargeld: € 15.000

Mediaan: € 6.000

35 tot 45 jaar

Gemiddeld spaargeld: € 25.600

Mediaan: € 10.100

45 tot 55 jaar

Gemiddeld spaargeld: € 41.000

Mediaan: € 15.300

55 tot 65 jaar

Gemiddeld spaargeld: € 53.300

Mediaan: € 19.800

65 tot 75 jaar

Gemiddeld spaargeld: € 59.300

Mediaan: € 23.100

75 tot 85 jaar

Gemiddeld spaargeld: € 58.700

Mediaan: € 23.600

85 jaar en ouder

Gemiddeld spaargeld: € 62.700

Mediaan: € 24.400

Hoe ouder, hoe minder fanatiek?

Zoals je ziet, stijgt het spaargeld flink tot de leeftijdsgroep 65 tot 75. Op zich logisch, want tijdens je arbeidsleven komt er meer geld binnen. En kun je ook meer sparen. Ben je met pensioen? Dan zijn de inkomsten een stuk klager. Er valt minder te sparen, en er wordt juist geleefd van het spaargeld. Het spaargeld wordt gebruikt als aanvulling op het pensioen.

Hoeveel spaargeld moet je hebben?

Een vraag die veel mensen stellen. De een kan elke maand veel opzij zetten, terwijl de ander de eindjes aan elkaar moet knopen. Ieders (financiële) situatie is anders. Toch is het erg fijn als je een spaarpotje achter de hand hebt. Gaat de wasmachine kapot? Krijg je een dikke rekening van je zorgverzekering? Wel zo fijn om dan niet gelijk in de stress te schieten. Het maken van spaarpotjes helpt daar enorm bij. Zo zegt het Nibud dat het slim is om elke maand minstens 10% van je netto loon in zo’n potje te stoppen.

Hoe sta jij ervoor?

Natuurlijk is het leuk om te weten hoeveel een ander spaart. Zo zie je dat je het misschien best wel goed doet, of juist wat minder. Valt het (een beetje) tegen? Laat je vooral niet intimideren door andermans spaarpot. Zie het juist als een motivatie of richtlijn om je eigen spaardoel vast te stellen. Heb je een specifiek doel voor ogen? Dan gaat sparen misschien wel makkelijker dan je denkt!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!