Zoveel spaargeld hebben jouw leeftijdsgenoten

Hoeveel spaart iemand van jouw leeftijd? En hoeveel spaargeld hebben jouw leeftijdsgenoten überhaupt in totaal? Interessant om te weten, toch? We zetten de spaargeldcijfers op een rij.

Zelf ben ik een fanatiek spaarder. Was ik als kind al. Maar dat geldt niet voor iedereen. Spaar jij ook elke maand een vast bedrag? Of wil het (nog) niet zo lukken? Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft uitgezocht hoeveel spaargeld Nederlanders per leeftijdscategorie hebben. Tijd om te vergelijken!

De spaargeldcijfers

Het CBS verzamelt allerlei informatie over de samenleving. Zo ook over onze financiën. Wat verdient de Nederlander gemiddeld? Hoeveel belasting betalen we? En waar geven we het meeste geld aan uit? Het CBS heeft ook ons spaargeld onderzocht. Hoeveel hebben we gemiddeld op onze bankrekening staan? De meest recente cijfers komen uit 2021. In dat jaar had een Nederlands huishouden gemiddeld € 46.300 aan bank- en spaartegoeden. Schrik niet! Dit is een behoorlijk scheve verdeling. Dat komt omdat een kleine groep Nederlanders heel rijk is, met miljoenen op de bank. Ook verschilt het per leeftijdsgroep hoeveel iemand gemiddeld heeft gespaard.

Spaargeld van leeftijdsgenoten

We geven het gemiddelde en de mediaan. Het gemiddelde geeft niet altijd een goed beeld. Dat komt, omdat heel hoge spaarsaldo’s het gemiddelde flink omhoog trekken. De mediaan is meer representatief: dat is het middelste spaarbedrag. Dit wil zeggen: 50% van de mensen heeft meer en 50% van de mensen heeft minder. Dus: is de mediaan € 15.000? Dan heeft 50% meer dan die € 15.000 en 50% heeft minder dan € 15.000 aan spaargeld op de bank staan.

Maar hoeveel spaargeld hebben leeftijdsgenoten nou? Check het hieronder.

25 tot 35 jaar

Gemiddeld spaargeld: € 19.500
Mediaan: € 9.000

35 tot 45 jaar

Gemiddeld spaargeld: € 30.200
Mediaan: € 13.700

45 tot 55 jaar

Gemiddeld spaargeld: € 47.200
Mediaan: € 20.300

55 tot 65 jaar

Gemiddeld spaargeld: € 60.400
Mediaan: € 25.200

65 tot 75 jaar

Gemiddeld spaargeld: € 64.600
Mediaan: € 28.200

75 tot 85 jaar

Gemiddeld spaargeld: € 64.000
Mediaan: € 28.000

85 jaar en ouder

Gemiddeld spaargeld: € 64.800
Mediaan: € 27.800

Hoe ouder, hoe minder fanatiek?

Zoals je ziet, stijgt het spaargeld flink tot de leeftijdsgroep 65 tot 75 jaar. Op zich logisch, want tijdens je arbeidsleven komt er meer geld binnen. En kun je ook meer sparen. Ben je met pensioen? Dan zijn de inkomsten een stuk lager. Er valt aan de ene kant dus minder te sparen, terwijl je juist leeft van je spaargeld. Het spaargeld wordt gebruikt als aanvulling op het pensioen.

Hoeveel spaargeld moet je hebben?

Dit vragen veel mensen zich af. De een kan elke maand veel opzij zetten, terwijl de ander de eindjes aan elkaar moet knopen. Ieders (financiële) situatie is anders, dat zien we bijvoorbeeld ook in onze wekelijkse kasboekrubriek.

Toch is het erg fijn als je een spaarpotje achter de hand hebt. Gaat de wasmachine kapot? Krijg je een dikke rekening van je zorgverzekering? Wel zo fijn om dan niet gelijk in de stress te schieten. Het maken van spaarpotjes helpt daar enorm bij. Zo zegt het Nibud dat het slim is om elke maand minstens 10% van je nettoloon in zo’n potje te stoppen. Wil je weten hoeveel spaargeld voor jouw situatie slim is om te hebben als buffer? Gebruik dan de bufferberekenaar van het Nibud.

Hoe sta jij ervoor?

Natuurlijk is het leuk om te weten hoeveel een ander spaart. Zo zie je dat je het in vergelijking misschien best wel goed doet, of juist wat minder. Valt het (een beetje) tegen? Laat je vooral niet intimideren door andermans spaarpot. Zie het juist als een motivatie of richtlijn om je eigen spaardoel vast te stellen. Heb je een specifiek doel voor ogen? Dan gaat sparen misschien wel makkelijker dan je denkt!

Tip: zorg dat je meer spaarrente ontvangt

Een spaarpotje opbouwen is natuurlijk slim. Maar het is dan wel lekker als je er ook wat rente over ontvangt. Toch? Want zo bereik je nóg sneller je spaardoel. De spaarrente stijgt inmiddels weer een beetje, maar per bank kan dit flink verschillen. Bij veel grootbanken moet je nu namelijk niet wezen voor een lekkere rente, daar krijg je vaak nog geen 2%. Gelukkig valt er bij andere banken wel meer rente te scoren. Zoals bij bunq (2,46%, januari 2024), Raisin (tot 3,31%, januari 2024) of Openbank (tot 3,65%, januari 2024). Doe jezelf én je spaargeld een plezier en zorg dat je een fijne rente scoort over je spaargeld.

En nu we het toch over spaargeld hebben: vind je het lastig om van je spaargeld af te blijven? En boek je dus geregeld wat geld terug op je lopende rekening? Zo zonde en demotiverend als je probeert te sparen. In de video hieronder legt Renée uit hoe je daarmee stopt!

Vond je deze tips nou ook zo handig? Top, kom ons dan volgen op Instagram en mis voortaan geen enkele geldtip meer. Op naar een rijker leven!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek