Wat is indexbeleggen?

Misschien heb je er wel eens over gehoord: indexbeleggen. Maar wat is indexbeleggen nu precies? We leggen het je uit, zodat jij kan bepalen of het wat voor jou is.

Ooit belegde ik in afzonderlijke aandelen. Ik moest de kranten en websites afstruinen naar nieuws over bepaalde bedrijven, grafieken erbij en op basis daarvan bepalen welke bedrijven interessant waren om in te beleggen. Om eerlijk te zijn was het geen succes. Ik vond het veel tijd en energie kosten.

Ik had wel eens een hitje (hoera, veel positief rendement!) maar ik zat er ook vaak genoeg naast. Doordat ik losse bedrijven uitkoos, had ik maar een paar verschillende aandelen. Een stuk of acht. Toen op een dag mijn aandelen van één bedrijf in elkaar klapten doordat er slecht nieuws naar buiten kwam, besloot ik: dit moet anders. Ik ben veel te kwetsbaar op deze manier. Het risico was (voor mij) te hoog.

Inleg meer spreiden

Ik ging op zoek naar informatie. Wat bleek? Al jarenlang wees onderzoek uit dat stock picking (het kiezen van losse aandelen, zoals wat ik deed heet) niet de meeste winst oplevert. Liever spreid je je inleg meer. Je legt dus geld in in veel meer bedrijven (honderden of duizenden) en doet dat elke maand. Een vast bedrag, ongeacht wat de markt doet. Soms koop je duurder, soms goedkoper, en zo ontstaat vanzelf een gemiddelde. 

Maar hoe spreid je je inleg slim?

Ik had tot die tijd met moeite acht aandelen uitgekozen. Dat moesten er nu dus nog veel meer worden. Dat zou een enorme zoektocht voor me worden. Gelukkig stuitte ik in die tijd op indexfondsen. Deze bestaan pas zo’n vijftig jaar en werden bedacht in Amerika. Een indexfonds is een groepje aandelen. Soms zijn het er maar een paar, bijvoorbeeld 25, soms ook duizenden. Door geld in indexfondsen te stoppen, stop je in één keer geld in alle bedrijven in dat fonds. Ik las verder en besloot: dit is perfect voor mij.

Afspiegeling van de wereldwijde beurs

Ik koos uiteindelijk voor een wereldwijd gespreid indexfonds bij Meesman, een Nederlandse partij. In dat fonds zitten ruim 6.000 verschillende aandelen van bedrijven van over de hele wereld, in allerlei verschillende branches. Het idee is dat het indexfonds dat je kiest, aandelen bevat die een afspiegeling zijn van de volledige wereldwijde beurs. Zodat je eigenlijk gewoon meegroeit met de beurs in zijn geheel. Zo hoef je dus niet meer handmatig bedrijven te kiezen. Het risico is daarmee lager, want daalt het ene bedrijf, dan stijgt het andere misschien. Je wedt niet meer teveel geld op één paard.

Elke maand hetzelfde

Ik ben een aantal jaar geleden begonnen met structureel inleggen in indexfondsen bij Meesman. Ik wilde beleggen voor mezelf lekker passief maken. Zodat ik er amper omkijken naar zou hebben. Dus kozen wij voor elke maand een vast bedrag inleggen. Dat geld wordt automatisch van onze rekening geschreven rond de 1e van de maand. Net als andere rekeningen die betaald moeten worden. Ik vind dit een fijne werkwijze, omdat er zo nooit een maand voorbij gaat dat we niet inleggen. We bouwen elke maand aan dat mooie geldpotje voor later en voor de studies van onze kinderen.

Nog een voordeel van op deze manier beleggen: de kosten zijn lager. Handelen kost geld en als je dus actief belegt – steeds kopen en verkopen wanneer jij denkt dat dat een goed idee is – maak je veel meer kosten dan bij structureel elke maand inleggen. 

Onze resultaten met indexbeleggen tot nu toe

Onze resultaten met indexbeleggen tot nu toe zijn gewoon goed. 

Ik neem één van onze beleggingsrekeningen bij Meesman – waar we € 100 per maand op inleggen – als voorbeeld. We legden tot nu toe € 16.097 in en behaalden € 2.553 aan rendement. Dat is dus de winst over onze inleg en de kosten zijn daar al vanaf. Keurig resultaat. Omdat we dat rendement laten staan, maken wij gebruik van het rente-op-rente effect. Hierdoor behalen wij het rendement in daaropvolgende jaren niet alleen over onze inleg, maar ook over het al eerder behaalde rendement. Zo groeit je geld steeds een beetje harder, als de beurs het goed doet. 

Ik zeg er wel bij: dat kan natuurlijk in de toekomst minder gaan. Dat weet je niet van tevoren. Maar omdat we voor de lange termijn beleggen – minimaal vijftien jaar – kunnen we ook mindere tijden best hebben. We hebben genoeg tijd om die uit te zitten. Ook die lange tijd is weer een manier waarop het risico omlaag gaat.

Kortom: ik vind indexbeleggen de perfecte manier van beleggen voor iedereen die zijn of haar vermogen wil laten groeien, zonder er te veel tijd en energie aan te besteden. 

Wil je meer lezen over indexbeleggen? Meesman maakte een pagina waar ze het allemaal heel simpel op uitleggen. Deze check je hier

Dit artikel is een samenwerking met Meesman. De inhoud is 100% PorteRenee.

Dit artikel bevat niet voldoende informatie om een weloverwogen beleggingsbeslissing te nemen. Lees daarvoor bijvoorbeeld ook het Essentiële-informatiedocument (Eid) van een beleggingsfonds.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop