Wat is indexbeleggen?

Misschien heb je er wel eens over gehoord: indexbeleggen. Maar wat is indexbeleggen nu precies? We leggen het je uit en zetten ook de voordelen ervan op een rij.

Ooit belegde ik in afzonderlijke aandelen. De kranten en teletekst afstruinen naar nieuws over bepaalde bedrijven, grafieken erbij en op basis daarvan bepalen welke bedrijven interessant waren om in te beleggen. Om eerlijk te zijn was het geen succes. Ik vond het veel tijd en energie kosten. Ik had wel eens een hitje (hoera, veel rendement!) maar ik zat er ook vaak genoeg naast. Doordat ik losse bedrijven uitkoos, had ik maar een paar verschillende aandelen. Een stuk of 8. Toen op een dag mijn aandelen van één bedrijf in elkaar klapten doordat er slecht nieuws naar buiten kwam, besloot ik: dit moet anders. Ik ben veel te kwetsbaar op deze manier. Het risico is (voor mij) te hoog.

Ik ging op zoek naar informatie. Wat bleek? Al jarenlang wees onderzoek uit dat stock picking (zoals wat ik deed heet) niet de meeste winst opleverde. Liever spreid je je inleg meer. Je legt dus geld in in veel meer bedrijven en je doet dat elke maand. Een vast bedrag, ongeacht wat de markt doet. Soms koop je duurder, soms goedkoper, en zo ontstaat vanzelf een gemiddelde. 

Maar hoe wist ik nou in welke bedrijven te beleggen?

Ik had er met moeite 8 uitgekozen en dat moesten er nu dus nog veel meer worden. Dat zou een enorme zoektocht voor me worden. In die tijd stuitte ik op indexfondsen. Deze bestaan pas zo’n 50 jaar en werden bedacht in Amerika. Een indexfonds is een groepje aandelen. Soms zijn het er maar een paar, bijvoorbeeld 25, soms ook duizenden. Door geld in indexfondsen te stoppen, stop je in één keer geld in alle bedrijven in dat fonds. Ik las verder en besloot: dit is perfect voor mij. Ik koos uiteindelijk voor een wereldwijd gespreid indexfonds bij Meesman, een Nederlandse partij. In dat fonds zitten ruim 6.000 verschillende aandelen van bedrijven van over de hele wereld, in allerlei verschillende branches. Zo hoef ik dus niet meer handmatig bedrijven te kiezen. Het risico is daarmee lager, want daalt het ene bedrijf, dan stijgt het andere misschien. Je zet niet meer teveel geld in op één paard.

Wat is indexbeleggen

Ik ben zo’n twee jaar geleden begonnen met structureel inleggen in indexfondsen. Ik wilde beleggen voor mezelf lekker passief maken. Zodat ik er amper omkijken naar zou hebben. Dus kozen wij voor elke maand een vast bedrag inleggen. Dat geld wordt automatisch van onze rekening geschreven rond de 1e van de maand. Net als andere rekeningen die betaald moeten worden. Ik vind dit een fijne werkwijze, omdat er zo nooit een maand voorbij gaat dat we niet inleggen. We bouwen elke maand aan dat mooie geldpotje voor later en voor de studies van onze kinderen.

Nog een voordeel van op deze manier beleggen: de kosten zijn lager. Handelen kost geld en als je dus actief belegt – steeds kopen en verkopen wanneer jij denkt dat dat een goed idee is – maak je veel meer kosten dan bij structureel elke maand inleggen. 

Onze resultaten met indexbeleggen tot nu toe zijn goed

Onze resultaten met indexbeleggen tot nu toe zijn goed. 

Ik neem één van onze beleggingsrekeningen bij Meesman – waar we 100 euro per maand op inleggen – als voorbeeld. We legden tot nu toe 2100 euro in en behaalden 327,56 aan rendement. Dat is dus de winst over onze inleg en de kosten zijn daar al vanaf. Keurig resultaat. Omdat we dat rendement laten staan maken wij gebruik van het rente-op-rente effect waardoor wij het rendement in daaropvolgende jaren niet alleen behalen over onze inleg maar ook over het al eerder behaalde rendement. Zo groeit je geld steeds een beetje harder, als de beurs het goed doet. 

Ik zeg er wel bij: dat kan natuurlijk in de toekomst minder gaan. Dat weet je niet van tevoren. Maar omdat we voor de lange termijn beleggen – minimaal 15 jaar – kunnen we ook mindere tijden best hebben. We hebben genoeg tijd om die uit te zitten. Ook die lange tijd is weer een manier waarop het risico omlaag gaat.

Kortom: ik vind indexbeleggen de perfecte manier van beleggen voor iedereen die zijn of haar vermogen wil laten groeien, zonder er te veel tijd en energie aan te besteden. 

Wil je meer lezen over indexbeleggen? Meesman maakte een pagina waar ze het allemaal heel simpel op uitleggen. Deze check je hier

Dit artikel is een samenwerking met Meesman. De inhoud is voor 100% PorteRenee.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!