Je vakantiegeld beleggen: zoveel levert dat op

Hoera! Het vakantiegeld wordt binnenkort gestort. Je kunt er natuurlijk van op vakantie, maar hoeveel wordt dat bedrag waard wanneer je het zou beleggen? We zochten het voor je uit.

Bij bijna iedereen in loondienst gaat in mei de vlag uit. Dan ontvangen de meeste mensen namelijk vakantiegeld. Dat is minimaal 8% van je brutojaarsalaris. Die 8% krijg je alleen over je salaris, niet over bijvoorbeeld een dertiende maand of een bonus. Maar toch: een flinke smak geld.

Vakantiegeld beleggen

Elk jaar wordt er onderzoek gedaan naar wat mensen met hun vakantiegeld doen. De meeste mensen gebruiken het écht om van op vakantie te gaan. Schulden aflossen en sparen zijn ook altijd populair. Maar in dat rijtje zie je bijna nooit staan: beleggen. Waarom eigenlijk niet?

1.700 euro

Een modaal jaarsalaris in Nederland ligt op € 40.000 per jaar. Wanneer je 8% vakantiegeld ontvangt, is dat na belastingen zo’n € 1.700. Dat kan meer of minder zijn in jouw situatie, omdat andere inkomsten en loonheffingen en dergelijke ook een rol spelen. Maar we gaan nu even van dit bedrag uit.

Gespreid beleggen

Stel je legt die € 1.700 eenmalig in op je beleggingsrekening. Je kunt daar losse aandelen van kopen, maar als je er wat minder tijd en moeite aan wilt besteden, is ook een gespreid fonds kiezen een goede optie.

Wij beleggen zelf bijvoorbeeld bij de Nederlandse partij Meesman, gespecialiseerd in indexfondsen. Een indexfonds is een pakketje aandelen. Soms een paar, soms duizenden. Door geld in indexfondsen te stoppen, stop je in één keer geld in alle bedrijven in dat fonds. Zo spreid je je inleg in één klap heel makkelijk, wat het risico drukt. Wij leggen daar elke maand geld in voor onze kinderen, voor ons pensioen en als appeltje voor de dorst. Meer over beleggen bij Meesman lees je hier.

Elk jaar 6%

We rekenen in dit voorbeeld met een gemiddeld jaarlijks rendement van 6%. Dat is natuurlijk niet zeker en het zal ook zeker niet elk jaar gelijk zijn. Maar dit is gebaseerd op historische resultaten van aandelen, een vrij veilig percentage.

Als je je vakantiegeld dit jaar inlegt en je laat het twintig jaar staan, met een jaarlijks gemiddeld rendement van 6% is dat bedrag uiteindelijk € 5.452 waard geworden. Let op: dit is een indicatie, beleggen is nooit zonder risico. Dat is sparen wel. Tenminste, je hoeft bij sparen niet bang te zijn dat je geld verliest. Je saldo blijft hetzelfde, maar je geld wordt toch minder waard gedurende de jaren. Dat komt door inflatie. Inflatie betekent dat prijzen stijgen en je dus voor hetzelfde geld minder koopt. Je saldo blijft op de spaarrekening dus hetzelfde, maar je geld wordt toch minder waard.

Sommetje

Wat nu dat je elk jaar je vakantiegeld belegt, gedurende 25 jaar van je werkende leven. We gaan er vanuit dat je altijd hetzelfde salaris houdt. In werkelijkheid zal je waarschijnlijk steeds meer gaan verdienen, maar je wilt jezelf niet rijk rekenen.

Dat betekent dus dat je 25 jaar lang € 1.700 inlegt. Dat is een totale inleg, gedurende de jaren, van € 42.500. Dat is sowieso al een enorm bedrag. Maar wat nu als je het elk jaar belegt en 6% rendement behaalt? Dan is het uiteindelijk geen € 42.500 waard, maar € 98.866. (Let op: we houden hierbij geen rekening met vermogensbelasting. Als je een fiscaal partner hebt, hoef je die hierover niet te betalen, omdat je binnen het heffingsvrije bedrag valt.)

Je hele werkende leven

In Nederland werken we gemiddeld 41 jaar. Even snel dat sommetje ook maken? Dan zou je onder dezelfde voorwaarden zelfs uitkomen op een vermogen van € 297.416.

Het jaarlijks inleggen van je vakantiegeld, dat je sowieso krijgt, kan dus écht een manier zijn om je financiële toekomst te transformeren.

Dit artikel is een samenwerking met Meesman. De inhoud is voor 100% PorteRenee.

Dit artikel bevat niet voldoende informatie om een weloverwogen beleggingsbeslissing te nemen. Lees daarvoor bijvoorbeeld ook altijd het Essentiële informatiedocument van een beleggingsfonds.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop