Betaal jij niet te veel huur? Zo check je dat

Jij wilt fijn wonen. Maar je niet blauw betalen. Hoe weet je of je te veel huur betaalt? En wat doe je eraan? Saskia zocht het voor je uit.

Ik zit – net als zoveel mensen – klem. Een koophuis binnen mijn budget vind ik niet. Een huurhuis in de vrije sector is te duur. En ik bungel ergens onderaan de wachtrij voor een sociale huurwoning. Regelmatig struin ik het internet af. Op zoek naar een plekje. Maar het lijkt wel alsof niks meer betaalbaar is. Hoe kan dat toch?

Het ligt er maar net aan

In je huurcontract staat hoeveel je per maand aan kale huur betaalt. Hoe hoog deze mag zijn, hangt af van de woning. Voor de vrije sector is er geen maximale huurprijs. Oftewel, de verhuurder mag vragen wat hij wil. Dit gaat waarschijnlijk wel veranderen. Er liggen al plannen op tafel voor de vrije huurmarkt.

Voor sociale huurwoningen is er wel een grens. De zogenaamde liberalisatiegrens. Dit houdt in dat de huurprijs voor een sociale huurwoning niet boven de € 763,47 mag uitkomen. Het gaat hierbij om de kale huurprijs. Servicekosten en andere kosten, zoals gas, water, licht op voorschot en internet zijn niet bij de prijs inbegrepen. Die komen er dus nog bovenop.

Huisbazen die kamers verhuren aan bijvoorbeeld studenten mogen niet onbeperkt huur vragen. Ook voor (studenten)kamers geldt een maximale huurprijs.

Te veel huur? Check je huurprijs

Via de Huurprijscheck van de Huurcommissie zie je of jouw maandbedrag redelijk is. Of dat je veel te veel betaalt. De Huurcommissie werkt met een puntensysteem. Dit noemen ze ook wel het woningwaardestelsel. Elk huis krijgt een bepaald aantal punten. Dat gaat per onderdeel. Bijvoorbeeld punten voor de grootte van de kamers, de keuken, de badkamer, wel of geen tuin en de WOZ-waarde van het huis. Hierbij geldt: hoe meer punten, hoe hoger de huur.

De Huurprijscheck is er voor sociale huurwoningen. Maar je kunt ‘m ook gebruiken als je een (studenten)kamer, woonwagen of standplaats huurt. Vrije sector? Dan kun je het puntensysteem niet gebruiken. Wel kun je de Huurcommissie om advies vragen. Binnen de eerste 6 maanden kan de Huurcommissie jouw huurprijs toetsen.

Welke huurprijs betaal je?

Voor een sociale huurwoning betaal je maximaal € 763,47. Meer niet, minder kan. Om de Huurprijscheck te gebruiken, is het belangrijk het juiste bedrag in te vullen. Er is namelijk een verschil tussen de kale en een all-in huur.

Kale huur is puur de huur voor de woning. Hier zitten geen extra kosten, bijvoorbeeld voor gas, water en licht, bij in. Een all-in huur is de kale huur plus bijkomende kosten.

In je huurcontract zie je wat jij betaalt aan kale huur en extra kosten. Soms is dat niet duidelijk. En moet je je het bedrag laten splitsen. Dat kun je aan je huurbaas vragen. Of je vraagt de Huurcommissie dat te doen. Zodra je je kale huur weet, kun je je maximale huurprijs controleren.

Te veel huur? Omlaag ermee!

Misschien liggen de uitslag van de Huurprijscheck en wat jij elke maand aan betaalt mijlenver uit elkaar. Wat doe je dan? Want je weet dat je nu waarschijnlijk te veel betaalt.

Je kunt bezwaar maken tegen een te hoge huur. Dat doe je door huurverlaging aan te vragen. Je vraagt je huurbaas of de huur omlaag kan. Geen gehoor? Dan kun je naar de Huurcommissie stappen en hen vragen om een uitspraak. Dit geldt alleen voor sociale huurwoningen.

Huur je in de vrije sector? Dan heb je minder poten om op te staan. Er geldt sowieso (nog) geen maximale huurprijs. Ook heb je minder opties om je huur te verlagen. Wel kun je de Huurcommissie om advies vragen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!