Sparen voor je kinderen: op de spaarrekening of beleggen?

Als ouder wil je misschien geld opzij zetten voor je kinderen. Bijvoorbeeld voor hun studie. Of als duwtje in de rug als ze ’t huis uitgaan. Maar hoe begin je? Kies je voor sparen of beleggen?

Renée belegt elke maand € 100 voor haar kinderen. Zij kiest voor beleggen, dus niet sparen. Om het risico te drukken, spreidt ze haar inleg goed. Dat doet ze door te beleggen in een indexfonds. Dit is een soort mandje met veel verschillende aandelen en obligaties. Want beleggen heeft meer risico’s dan sparen. Maar levert mogelijk ook meer op.

Lees ook: 15 gouden tips die je helpen sparen

Dit zijn de verschillen

Sparen en beleggen zijn niet hetzelfde. Wanneer je spaart, zet je bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag op een bankrekening. Dat kan een speciale kinderspaarrekening zijn. Of gewoon je eigen spaarrekening. Ook zijn er spaardeposito’s. Je zet je geld dan voor een bepaalde periode vast.

Sparen is veilig. Je raakt je spaargeld nooit zomaar kwijt. Het risico is dus laag. Daar staat tegenover dat het rendement (= de spaarrente) – zeker nu – ook lager is. Bij een lage spaarrente wordt je spaargeld niet veel méér waard.

Bij beleggen is het rendement (= je winst) mogelijk hoger. Wanneer je belegt, investeer je je geld in bijvoorbeeld aandelen en obligaties. Gaat de koers omhoog? Dan word je geld meer waard. Oftewel: winst. Maar andersom kan ook. Bij een dalende koers daalt de waarde van je beleggingen. In dat geval maak je verlies.

Of de koers omhoog of omlaag gaat, dat vertelt niemand je van tevoren. Beleggen kan meer opleveren, maar daarvoor neem je ook meer risico.  

Hoe kies je?

Bij de keus tussen een spaarrekening of beleggen weeg je vooral twee dingen af: risico en rendement. Die twee gaan hand in hand. Rendement is de winst die je kunt behalen. Risico is de kans op verlies.

Sparen doe je zonder risico. Je geld staat op de bank. En daar gebeurt verder niks mee. Maar bij een lage spaarrente levert het ook weinig extra’s op. Met beleggen neem je meer risico. In ruil daarvoor is er meer kans op winst. Toch is dat geen garantie. Want je kunt je geld ook verliezen.

Wil je sparen of beleggen voor je kind? Zet dan de voors en tegens op een rijtje. Vraag jezelf af of en hoeveel risico je wilt nemen. Misschien voel je je fijner bij zekerheid. Of heb je tijd genoeg – bijvoorbeeld 15 jaar – om een beursdip uit te zitten.

Bij beleggen speelt tijd namelijk een belangrijke rol. Hoe langer je belegt, hoe lager het risico. Koersen gaan op en neer. Zo zijn er goede en slechte tijden. Gaat de koers nu omlaag? Maar heb je het geld pas over 15 jaar nodig? Dan is er kans dat de beurs tegen die tijd alweer omhoog is gegaan. Toch zijn er geen garanties. Het rendement bij beleggen kan tegenvallen.

[mailerlite_form form_id=8]

Lees ook: Hoe dat kleine beetje rente je toch rijk kan maken

Het één sluit het ander niet uit

Beginnen met beleggen kan best spannend zijn. Je neemt een risico. Iedereen om je heen kan je wel vertellen dat beleggen mogelijk meer oplevert dan sparen. Maar als jij je er niet fijn bij voelt, vooral lekker niet doen. De komende 15 jaar knikkende knieën en slapeloze nachten door beurzen die op en neer gaan, dat wil je niet.

Gelukkig hoef je niet te kiezen. Je kunt én sparen én beleggen. Bijvoorbeeld elke maand € 50 sparen en € 50 beleggen. Zo zet je een deel van je spaarpot vellig bij de bank. En het andere deel investeer je in beleggingen in de hoop dat het meer waard wordt. Maak vooral voor jezelf een afweging.

In de toekomst kijken

Sparen of beleggen voor je kind? Het is maar net wat je wilt. Veilig sparen. Of met meer risico beleggen. Maar er speelt meer mee. Door de lage spaarrente wordt je spaargeld niet meer waard. Terwijl de inflatie alles wél duurder maakt. Dat betekent dat je straks met hetzelfde geld minder koopt dan nu. Wordt studeren voor je kinderen bijvoorbeeld flink duurder? Dan is je opgebouwde spaarpot misschien niet meer genoeg.  

Dat is de reden dat Renée koos voor beleggen. Tuurlijk, een spaarbuffer opbouwen is belangrijk. Maar vooral voor de korte termijn. Om financiële tegenvallers op te vangen. Voor de lange termijn kiest Renée liever voor beleggen. Met een hoger rendement groeit je geld als het ware mee met de stijgende kosten. Maar let op: kies je voor beleggen, dan heb je geen garanties. Niemand weet hoe de koers er over bijvoorbeeld 15 jaar voor staat.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop