Ga maar vast sparen: zó duur is een rijbewijs?

Misschien wil je als ouder je kind het rijbewijs cadeau doen. Of je wilt zelf je rijbewijs halen. Hoeveel kost dat tegenwoordig eigenlijk?

Een rijbewijs is niet goedkoop. Je hebt autorijles nodig, doet examen en betaalt voor het rijbewijs zelf. Bij elkaar is dat een flink bedrag. Wel zo handig om vooraf te weten hoe groot je spaarpot ongeveer moet zijn.

Hoeveel lessen heb je nodig?

Een rijbewijs begint met rijlessen. Het verschilt per rijschool hoeveel je voor één les betaalt. Gemiddeld kost één uur autorijles € 51,82. Stel, je hebt veertig lessen nodig. Dan kom je uit op € 2.072,80.

Het is voor iedereen anders hoeveel lessen je nodig hebt. Misschien heb je genoeg aan een paar uur autorijles. Of je tikt makkelijk de vijftig lessen aan. Het gemiddelde is ongeveer 43 uur. Rekenen we met de gemiddelde prijs van € 51,82. Dan kost autorijles gemiddeld € 2.228,26.

Tip: kijk naar het lesaanbod van een paar rijscholen bij jou in de buurt. Meestal heb je de keus uit een rijbewijspakket of losse lessen. Of een combinatie daarvan. Leg die prijzen naast elkaar, en kijk goed wat je krijgt voor je geld. Duurt één les bijvoorbeeld 45 minuten of 60 minuten? Check ook het slagingspercentage.

De examens: theorie en praktijk

Als je genoeg autorijles hebt gehad, mag je examen doen. Ook dat kost geld. Je doet theorie-examen én praktijkexamen. Bij het CBR kost een theorie-examen € 41. Het praktijkexamen kost € 125,75.

Voor het praktijkexamen rekent je rijschool meer dan die € 125,75. Dat komt doordat je administratiekosten betaalt. Ook betaal je een vergoeding voor het gebruik van de lesauto en voor de aanwezigheid van je instructeur. Die kosten kunnen wat oplopen als je vlak voor je examen nog een extra les neemt.

De totale prijs voor het praktijkexamen ligt gemiddeld tussen de € 220 en € 295. Laten we uitgaan van € 280.

Bijzondere verrichtingen

Je kunt ook nog kiezen voor een tussentijdse toets met bijzondere verrichtingen. Denk aan: fileparkeren of een hellingproef. Als je die verrichtingen alvast doet tijdens een tussentijdse toets, hoef je ze niet meer te doen tijdens je echte examen. Dat vinden veel mensen relaxter.

De tussentijdse toets is niet verplicht. Soms zit deze toets in het lespakket. Zo niet, dan kost de toets bij het CBR € 125,75. Daar komen de kosten van de rijschool nog bij. Net zoals bij het praktijkexamen. We gaan uit van € 250.

Daarnaast heb je voor het afrijden een gezondheidsverklaring nodig van het CBR. Die kost € 41.

Alles bij elkaar kost afrijden in ons voorbeeld € 612. Tellen we daar het gemiddelde bedrag voor autorijles bij op. Dan komen we al uit op € 2.840,26. Maar dan zijn we er nog niet.

Tip: houd ook rekening met extra kosten. Bijvoorbeeld voor (online) theorielessen. Of een (tweedehands) theorieboek. Laten we zeggen zo’n € 35.

Gezakt of geslaagd! En nu?

Niet iedereen slaagt in één keer voor z’n theorie- of praktijkexamen. Dan moet je nog een keer. Voor elk herexamen betaal je. Bijvoorbeeld als je twee keer zakt voor je theorie. Slaag je bij de derde poging van je theorie-examen? Dan kost dat je 3 x € 41 = € 123.

In ons voorbeeld doe je drie keer theorie-examen. En één keer praktijkexamen. Dan mag je je rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Hoeveel dat kost, verschilt per gemeente. Gemiddeld betaal je € 44,65. Ook heb je een officiële pasfoto nodig. Dat kost je zo’n € 10.

Hoe duur is een rijbewijs?

We tellen de autorijles, de examens en het rijbewijs bij elkaar op. Dan komen we op een totaalbedrag van € 3.011,91. Ongeveer € 3.000, dus.

Dat is een gemiddelde. Er is geen standaardbedrag. Het hangt af van het aantal lessen dat je nodig hebt en hoe vaak je examen doet. Ook maakt de rijschool uit.

Al met al kost een rijbewijs flink wat geld. Handig om op tijd te beginnen met sparen. Bijvoorbeeld door elke maand € 100 in een apart (digitaal) spaarpotje te stoppen. Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Check dan PorteRenee’s 10 spaargeboden.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop