Méér spaarrente met een spaardeposito: hoe werkt het en waar scoor je de hoogste rente?

Wat meer spaarrente op je spaargeld zou lekker zijn. Hoe scoor je die? Nou, misschien door je geld vast te zetten op een spaardeposito. Je krijgt vaak een hogere rente dan op een gewone spaarrekening. Wij leggen uit hoe het werkt.

Een spaardeposito is een speciale spaarrekening. Sparen op zo’n rekening noem je ook wel depositosparen. Dat werkt bijna net zo als gewoon sparen. Maar er zijn wat belangrijke verschillen.

Vaste looptijd = hogere rente

Op een spaardeposito zet je je spaargeld voor een bepaalde tijd vast. Tijdens die looptijd mag je niet zomaar geld van je depositorekening terugboeken of bijstorten. In de voorwaarden van de rekening staat vaak wat de regels zijn als je toch eerder bij je geld wilt. Soms kan het écht niet, soms kan de bank een uitzondering voor je maken in bepaalde situaties. Bijvoorbeeld wanneer je arbeidsongeschikt of werkloos raakt, een huis gaat kopen of gaat verduurzamen, gaat trouwen of scheiden, of bij overlijden. Lees altijd de details voordat je een deposito opent.

Omdat je geld een tijdje vaststaat, ontvang je een hogere rente. De banken vinden het fijn dat ze vooraf weten hoelang je je geld laat staan en daarom geven ze jou als klant een hogere rente dan op een gewone spaarrekening. Die rente blijft de hele looptijd gelijk. Jij weet dus ook waar je aan toe bent.

Hoe werkt een spaardeposito?

Wanneer je een spaardeposito wilt openen, bepaal je eerst hoelang je je geld wilt vastzetten. Dat kan al vanaf drie maanden, maar ook vanaf één, drie, vijf of tien jaar. Denk goed na over hoelang je dat geld kunt missen! Daarna leg je een bedrag aan spaargeld in. In principe bepaal je zelf hoe hoog dat is, maar vaak geldt er wel een minimuminleg, zoals € 500 of € 1.000.

Na je storting staat je geld vast op je depositorekening. Daar kun je dus gedurende de vaste looptijd niet meer bij. Maar ondertussen krijg jij wel een lekkere rente over je spaargeld. De bank keert je rente elk jaar of aan het einde van de looptijd uit.

De looptijden waar je uit kunt kiezen verschillen per bank. Ook de hoogte van de rente en de regels rondom toch tussentijds geld opnemen verschillen. Check de voorwaarden dus altijd goed.

Welke spaardeposito heeft de hoogste rente?

Hoe hoog de rente is, verschilt per bank. De hoogste depositorentes vind je niet in Nederland, maar in het buitenland. Alleen kun je daar als Nederlander niet zomaar aankloppen om een rekening te openen.

Dat kan wel via een bemiddelingsplatform. De bekendste daarvan is Raisin. Zij bieden bijvoorbeeld een spaardeposito aan bij de Duitse Aareal Bank. Hier krijg je 3,50% rente per jaar (juni, 2024) als je minimaal € 1.000 voor vijf jaar vastzet.

De Zweedse Nordax Bank geeft 3,46% rente (juni, 2024) op spaardeposito’s van één jaar met een minimale inleg van € 500.

Liever op kortere termijn sparen? Kijk dan naar de Franse Orange Bank, waar je 3,55% rente (juni, 2024) krijgt op een deposito van drie maanden. De minimale inleg ligt wat hoger, namelijk op € 2.000.

Wat levert een spaardeposito op?

Met de spaarcalculator van Raisin bereken je wat een spaardeposito (ongeveer) oplevert. We geven een voorbeeldje:

Stel, je stort € 5.000 op de spaardeposito van Aareal Bank tegen 3,50% rente per jaar. Dan is je winst (= rendement) na vijf jaar € 875.

Even ter vergelijking: op je gewone spaarrekening bij een Nederlandse grootbank krijg je gemiddeld 1,5% spaarrente. Staat daar € 5.000 op? Dan krijg je in die vijf jaar € 386 aan rente.

Wanneer is depositosparen slim?

De spaarrente op een gewone spaarrekening is variabel. Dus je weet niet wat je na bijvoorbeeld vijf of tien jaar aan rente krijgt. Bij een spaardeposito weet je dat wel, want de rente staat vast.

Dat is ook fijn als de rentes gaan dalen. De Europese Centrale Bank heeft namelijk in juni de depositorente verlaagd naar 3,75%. Naar verwachting gaat deze rente in de komende maanden (of jaren) verder dalen. Maar heb jij een deposito afgesloten? Dan behoud je de rente die je afsprak tijdens de door jou gekozen looptijd.

Sparen op een spaardeposito in het buitenland

Wil jij de hoogste depositorente scoren? Via een gratis account bij Raisin kun je een buitenlandse spaardeposito openen bij banken binnen de EU. Hoe dat werkt, lees je hier. Goed om te weten: je opent dus via Raisin één centrale rekening. Vanuit die rekening kun je meerdere deposito’s of flexibele spaarrekeningen bij partnerbanken aanvragen. Dit kan in een paar stappen. Je krijgt dus eenvoudig toegang tot topspaarrentes en hoeft niet telkens een nieuwe rekening te openen.

Lees altijd goed de voorwaarden door. Als je spaart in het buitenland, kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met bronbelasting. Maar bij veel banken hoef je geen bronbelasting te betalen. Zo heffen Duitse, Zweedse, Franse en Italiaanse banken geen bronbelasting.

Ook belangrijk: de banken waar je op het platform van Raisin uit kunt kiezen, vallen allemaal onder een depositogarantiestelsel. Mocht een bank failliet gaan, dan ben jij tot € 100.000 per persoon, per bankvergunning beschermd. Let wel op: mocht een buitenlandse bank failliet gaan en je hebt daar je spaargeld staan, dan moet je bij die bank je geld terughalen. Dat kan ietwat complexer zijn dan hier in Nederland. Gelukkig ondersteunt Raisin haar klanten daarbij. Ook De Nederlandsche Bank biedt ondersteuning mocht een bank in de EU met Nederlandse klanten failliet gaan.

Depositosparen doe je trouwens alleen met geld dat je een tijdje kunt missen. Niet met je buffer. Daar moet je altijd bij kunnen. En dat kan niet zomaar met geld dat in een deposito zit. Dus doe het alleen met geld dat je écht een bepaalde periode niet nodig hebt. Dan kan een deposito een slimme manier zijn om een flink hogere rente te vangen.

Dit artikel is een samenwerking met Raisin. De inhoud is 100% PorteRenee.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek