De vraag ‘kan ik beter sparen of beleggen?’ krijgen we bijna dagelijks. Niet zo gek ook, want iedereen roept iets anders. Hoe bepaal je nou wat voor jou het beste is?
Eigenlijk is het best een gekke vraag, want sparen en beleggen zijn twee totaal verschillende dingen. Het kent namelijk allebei een ander risico. Toch is dit een van de meest gestelde vragen aan ons. Dus tijd om eens wat dieper in te gaan op sparen of beleggen.
Sparen = geen risico
Sparen komt eigenlijk met 0% risico. Oké, het enige risico dat je loopt is dat door inflatie je geld minder waard wordt. Weet je nog, in 2022? Toen was de inflatie zo’n 11%. Bizar hoog! Je kon toen 11% minder kopen van je geld dan een jaar eerder.
Het grote voordeel van sparen vind ik dat je altijd op je spaargeld kunt terugvallen. Voor als je een financiële tegenvaller hebt, bijvoorbeeld als je auto kapotgaat. Je wilt gewoon wat geld achter de hand hebben om dat soort situaties op te vangen. Dus sparen: zeker doen!
Vragen om aan jezelf te stellen
Alleen ga alsjeblieft niet onnodig veel geld op je spaarrekening zetten. De spaarrentes zijn niet mega aantrekkelijk − maar check vooral dit artikel met banken waar je wél nog een prima rente scoort − en je spaargeld wordt dus ook steeds wat minder waard door inflatie. Wat kun je dan met je geld doen? Beleggen zou een optie kunnen zijn. En dan vooral op een manier waarop je de risico’s zoveel mogelijk beperkt.
Maar hoe weet je of beleggen bij je past of dat je toch beter kunt sparen? Om hier voor jezelf een keuze in te maken, is het belangrijk dat je onderstaande vragen aan jezelf stelt.
Vraag 1: wanneer heb ik het geld nodig?
Voor mij is beleggen pas een optie wanneer ik het geld de komende vijf tot tien jaar niet nodig heb. Als je je geld maar voor één jaar wilt beleggen, bijvoorbeeld, neem je een flink risico. Dan moet je maar net een goed beursjaar treffen. Gaat het in dat jaar wat minder, dan kun je een flink deel van je geld verliezen. Door voor de langere termijn te beleggen, vang je een dieptepunt hoogstwaarschijnlijk weer op met hoogtepunten. Zo krijg je vanzelf een soort gemiddelde dat zorgt voor een lager risico.
Vraag 2: hoe belangrijk vind ik zekerheid?
Is het voor jou belangrijk dat je geld veilig staat en dat je er altijd meteen bij kunt? En vind je dat belangrijker dan je geld te laten groeien? Dan lijkt sparen de beste optie. Zeker als je van het idee van schommelingen, de ups-en-downs, heel nerveus wordt. Dan zou ik de optie om te beleggen lekker links laten liggen.
Vraag 3: wat gebeurt er als ik (een deel van) dit geld verlies?
Kijk, ik ga er niet vanuit dat je je inleg kwijtraakt, maar je moet er bij beleggen gewoon wel rekening mee houden. Het kán gebeuren. Wat betekent dat voor je leven? Zou je dan op straat belanden? Misschien is het dan geen goed idee om met dit geld dat risico te nemen.
Eet je er geen boterham minder om? Of beleg je die boterham iets minder dik? Dan zou dit geen reden hoeven te zijn om niet te beleggen. Voor mij hangt deze afweging ook weer samen met vraag 1. Heb je veel tijd om dit geld te beleggen, dan is de kans dat je geld verliest kleiner dan wanneer je maar voor een paar jaar belegt. Nou ja, genoeg stof tot nadenken.
Vraag 4: hoeveel geld moet ik apart zetten als noodpotje?
Heb je geen buffer? Dan vind ik beleggen eigenlijk geen optie. Beleg alleen met geld dat je kunt missen! Dus niet met geld dat je de komende jaren nodig hebt. Want elk huishouden heeft een buffer nodig voor als bijvoorbeeld de koelkast stukgaat of de auto. Of als je dak opeens gaat lekken − ik weet er alles van. Hoeveel geld heb jij nodig als buffer? Check eens de BufferBerekenaar van het Nibud. Ik zou het aanhouden als een richtlijn, al vind ik de bedragen wel vrij stevig. Heb je dit bedrag bij elkaar? Dan kan beleggen een optie voor je zijn.
Dus: sparen of beleggen?
Zoals je al hebt gemerkt: deze vraag is niet eenduidig te beantwoorden. Wat voor jou het voordeligst en verstandigst is, hangt nu eenmaal af van je persoonlijke en financiële situatie. De enige regel die voor iedereen geldt is: zorg vóórdat je gaat beleggen dat je genoeg spaargeld hebt om kosten op te vangen. Je wilt geen beleggingen moeten verkopen om je rekeningen te betalen. Want misschien staan dan de beurzen net even laag en verlies je geld. Superzonde!
Benieuwd hoeveel € 100 sparen of € 100 beleggen zou kunnen opleveren? Check dan zeker onderstaande video waarin ik het je uitleg. En kom ons gelijk volgen op Instagram voor nog meer slimme geldtips!