Marcel en zijn vriendin werken parttime: “Toch hebben we een vermogen van € 130.000”

Marcel (39) en zijn vriendin hebben ruim een ton op de bank staan, terwijl ze niet eens fulltime werken. Dan zullen ze wel extreem zuinig leven? Dat valt reuze mee.

Je zegt dat je elke dag met geld bezig bent. Hoe is dat zo gekomen?
“Vier jaar geleden ging de knop om. Ik werkte in de ICT en mijn dagen bestonden vooral uit klanten bezoeken – soms was ik wel drie uur op een dag onderweg – werken, eten en slapen. Ik dacht: dit moet toch anders kunnen? Ik wilde meer vrijheid. Toen heb ik me volledig gestort op het besparen op onze vaste lasten. Ook heb ik onze financiële toekomst eens goed onder de loep genomen.”

En nu is het een way of life geworden?
“Zo kun je het wel noemen. Bij mijn vriendin is dat een stuk minder: zij weet niet eens wie onze energieleverancier is of wat het internet maandelijks kost. Zelf kijk ik continu hoe dingen goedkoper kunnen. Ik lees ook graag hoe anderen met hun geld omgaan.”

Vertel: hoe ziet jullie financiële situatie er in een notendop uit?
“Mijn vriendin werkt 24 uur en verdient netto zo’n € 1.300. Ik werk 32 uur en zit op € 1.860 inclusief leaseauto, die ik ook privé mag rijden. Maandelijks leggen we beiden € 600 in voor de vaste lasten. Van die € 1.200 betalen we alle gezamenlijke vaste lasten: de hypotheek, boodschappen, verzekeringen, abonnementen en noem maar op. Meestal houden we daarvan over en gaat er nog een bedrag naar de spaarrekening. We betalen wel ieder onze eigen zorgverzekering, kleding en hobby’s.”

Dan hebben jullie geen gigantische hypotheek?
“We hebben ruim tien jaar geleden een rijtjeswoning nabij de stad gekocht, toen de huizen nog betaalbaar waren. Onze hypotheek was destijds € 200.000, waarvan € 110.000 een bankspaarhypotheek en € 90.000 aflossingsvrij. Totaal is daar nu nog € 145.000 van over. Onze hypotheeklasten komen uit op € 300 netto per maand.”

En wat doen jullie met de rest van jullie inkomen?
“Ik ben fel tegenstander van al het geld op de grote hoop gooien als stel. Naar mijn idee raak je dan het overzicht kwijt waar het geld heengaat. Mijn vriendin en ik hebben allebei onze eigen bank- en spaarrekening en een gezamenlijke. Ik zet al jaren maandelijks € 1.000 apart om te (deposito)sparen, extra af te lossen en te beleggen. Mijn vriendin zet spaargeld tegen weinig rente op haar spaarrekening. Zonde, vind ik.”

Bemoei je je dan verder niet met het spaargeld van je vriendin?
“Als ik haar probeer te adviseren om zich ook een beetje te verdiepen in bijvoorbeeld ETF’s, valt ze bijna in slaap. Gelukkig vertrouwt ze me op financieel gebied genoeg en legt ze maandelijks wel een klein bedrag in op onze DELA-rekening tegen 2,75% rente. Jaarlijks zetten we daar samen zo’n € 12.000 op. Dit geld staat tien jaar vast, met nog vijf jaar te gaan. Aan het eind van de rit hebben hiermee een leuk rendement behaald met een minimaal risico.”

Hoe zijn jullie aan zo’n vermogen gekomen?
“We hebben de afgelopen tien jaar flink gespaard en bespaard. We gaan echt heel bewust met ons geld om. Ik koop alleen maar boodschappen van het huismerk of als iets in de aanbieding is. Dan sla ik meteen een voorraadje in.”

Vind je het nooit vervelend om daarop te letten?
“Eigenlijk niet. Ik vind het leuk om met ons financiële plaatje en ons vermogen bezig te zijn, maar geen zorgen: we komen niks tekort. We gaan twee keer per jaar op vakantie en eens per twee maanden uit eten. Het scheelt dat veel van onze hobby’s niks kosten. Ik loop graag buiten hard en we hebben thuis een kleine gym met fitnessapparaten.”

Hebben jullie nog iets van side hustles?
“Nou, we hebben wel een leuke hobby samen: tv-uitzendingen bijwonen. Daar krijgen we dan toch € 40 op een avond voor, en het is nog vermakelijk ook. Af en toe vul ik online enquêtes in tegen een kleine vergoeding. Alles bij elkaar heb ik daar ook al € 500 aan bonnen mee verdiend. En ik heb een klein handeltje via Marktplaats.”

Heb je nog meer van dit soort ‘gouden geldtips’?
“Wist je dat je via Tikkie regelmatig gratis producten (cashback) kunt krijgen, of met korting? In de app staan meerdere acties. Je koopt een item, scant de bon en krijgt het geld meteen terug. Bellen met je internetprovider voor een korting, een Sim Only-telefoonabonnement, je zorgpremie (met maximaal eigen risico) in één keer met korting betalen, winterkleding in de zomer kopen en andersom. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik knip sinds kort bijvoorbeeld ook mijn eigen haar. Na vier keer zelf knippen had ik de tondeuse al terugverdiend.”

Word je al ergens herkend als ‘Marcel de geldguru’?
“Haha, bij Xenos kent het personeel me intussen wel, ja. Daar hebben ze geregeld een paar schappen vol met actieproducten. Als de noedels € 0,25 per pakje zijn, koop ik gerust het hele schap leeg.”

Waarom hebben jullie eigenlijk zo’n flinke buffer opgebouwd?
“Werken is bepaald niet m’n hobby: ik doe het puur voor het geld. Nog dertig jaar werken zie ik echt niet zitten. Binnen vijf jaar wil ik nog maximaal twee dagen aan de bak. Het lijkt me heerlijk om veel vrije tijd te hebben. Het idee om straks ‘een soort van FIRE‘ te zijn geeft me rust. Als een van ons zonder werk komt te zitten, kunnen we met gemak nog een paar jaar vooruit. Geld maakt niet gelukkig, maar de rust die het geeft als je genoeg hebt wel!”

Renée en Kasper zijn al FIRE. Als ze zouden willen, zouden we nu kunnen stoppen met werken. Maar dat doen ze niet, want hun werk is veel te leuk natuurlijk. Hun huis is sinds kort wel hypotheekvrij. Hoe ze dat voor elkaar kregen? Je ziet het in de video hieronder.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop