“We werken parttime en hebben toch een vermogen van € 130.000”

Marcel (39) en zijn vriendin werken allebei parttime. Toch bouwden ze samen een vermogen van € 130.000 op. Zonder op elke cent te hoeven letten: “Het kan écht.”

Je zegt: ik ben elke dag wel bezig met geld. Hoe is dat zo gekomen?

“Als kind spaarde ik al flink. Eenmaal aan het werk in de ICT, bestonden mijn dagen tot een paar jaar geleden vooral uit reizen naar klanten (soms wel drie uur per dag), werken, eten en slapen. Vier jaar geleden ging de knop om. ‘Dit moet toch anders kunnen’, dacht ik. Ik wilde meer vrijheid. Toen heb ik me volledig gestort op het besparen op onze vaste lasten. Ook heb ik onze financiële toekomst eens goed onder de loep genomen.”

En nu is het een way of life geworden?

“Zo kun je het wel noemen. Het zit volledig ingebakken in mijn mindset. Mijn vriendin daarentegen een stuk minder: die weet niet eens wie onze energieleverancier is of wat het internet maandelijks kost. Zelf kijk ik continu hoe dingen goedkoper kunnen. Op sites als PorteRenee lees ik graag hoe anderen met hun geld omgaan.”

Vertel: hoe ziet jullie financiële situatie er in een notendop uit?

“Mijn vriendin werkt 24 uur en verdient zo’n € 1300. Ik werk 32 uur en zit op € 1860 inclusief leaseauto, die ik ook privé mag rijden. Maandelijks leggen we beiden € 600 in voor de vaste lasten. Van die € 1200 betalen we alle gezamenlijke vaste lasten: de hypotheek, boodschappen, verzekeringen, abonnementen en noem maar op. Meestal houden we daarvan over en gaat er nog een bedrag naar de spaarrekening. We betalen wel ieder onze eigen zorgverzekering, kleding en hobby’s.”

Dan hebben jullie geen gigantische hypotheek?

“We hebben tien jaar geleden een rijtjeswoning nabij de stad gekocht, toen de huizen nog betaalbaar waren. Onze hypotheek was destijds € 200.000, waarvan € 110.000 een bankspaarhypotheek en € 90.000 aflossingsvrij. Totaal is daar nu nog € 145.000 van over. We begonnen met vier procent rente voor vijf jaar vast. Inmiddels bestalen we 2,75% bij het bank sparen en 1,35% voor het aflossingsvrije deel. Onze hypotheeklasten komen daarmee uit op € 300 netto per maand.”

En wat doen jullie met de rest van jullie inkomen?

“Ik ben fel tegenstander van al het geld op de grote hoop gooien als stel. Naar mijn idee raak je dan het overzicht kwijt waar het geld heengaat. Mijn vriendin en ik hebben allebei onze eigen bank- en spaarrekening en een gezamenlijke. Ik zet al jaren maandelijks € 1000 apart om te (deposito)sparen, extra af te lossen en te beleggen. Mijn vriendin zet spaargeld tegen 0% rente op haar spaarrekening. Zonde, vind ik.

Maar als ik haar probeer te adviseren om zich ook een beetje te verdiepen in bijvoorbeeld ETF’s, valt ze bijna in slaap. Gelukkig vertrouwt ze me op financieel gebied genoeg en legt ze maandelijks wel een klein bedrag in op onze DELA-rekening tegen 2,75% rente. Jaarlijks zetten we daar samen zo’n € 12.000 op. Dit geld staat tien jaar vast, met nog vijf jaar te gaan. Aan het eind van de rit hebben hiermee een leuk rendement behaald met een minimaal risico.”

Hoe zijn jullie aan zo’n vermogen gekomen?

“We hebben de afgelopen tien jaar flink gespaard en bespaard. We gaan echt heel bewust met ons geld om. Ik koop alleen maar boodschappen van het huismerk of als iets in de aanbieding is. Dan sla ik meteen een voorraadje in. Ik vind het leuk om met ons financiële plaatje en ons vermogen bezig te zijn, maar we komen zeker niks tekort. We gaan twee keer per jaar op vakantie en eens per twee maanden uit eten. Het scheelt dat veel van onze hobby’s niks kosten. Ik loop graag buiten hard en we hebben thuis een kleine gym met fitnessapparaten.”

Hebben jullie nog iets van side hustles?

“Nou, sinds kort hebben mijn vriendin en ik wel een nieuwe hobby: tv-uitzendingen bijwonen. Daar krijgen we dan toch € 40 op een avond voor. Vaak is het nog vermakelijk ook. Ook vul ik af en toe online enquêtes in tegen een kleine vergoeding. Alles bij elkaar heb ik daar ook al € 500 aan bonnen mee verdiend. En ik heb een klein handeltje via Marktplaats.”

Heb je nog meer van dit soort ‘gouden geldtips’?

“Wist je dat je via Tikkie regelmatig gratis producten kunt krijgen, of met korting? In de app staan meerdere acties. Je koopt een item, scant de bon en krijgt het geld meteen terug. Bellen met je internetprovider voor een korting, een Sim Only-telefoonabonnement, je zorgpremie (met maximaal eigen risico) in een keer met korting betalen, Netflix met zo veel mogelijk anderen delen, winterkleding in de zomer kopen en andersom… Zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik knip sinds kort bijvoorbeeld ook mijn eigen haar.

Na vier keer zelf knippen had ik de tondeuse al terugverdiend. En dan hebben we ook nog de ‘grote besparingen’ als zonnepanelen en jaarlijks overstappen van zorgverzekeraar en energieleverancier. Alles bij elkaar een grote besparing. Uiteindelijk willen we zo passief inkomen genereren uit onze beleggingen en overige spaarpotjes. Zodat we uiteindelijk minder afhankelijk zijn van het inkomen uit werk. En daar is nu eenmaal geld voor nodig.”

Word je al ergens herkend als ‘Marcel de geldguru’?

“Haha. Bij Xenos kent het personeel me intussen wel, ja. Daar hebben ze geregeld een paar schappen vol met actieproducten. Als de noedels € 0,25 per pakje zijn, koop ik gerust het hele schap leeg.”

Waarom hebben jullie eigenlijk zo’n flinke buffer opgebouwd?

“Werken is bepaald niet m’n hobby: ik doe het puur voor het geld. Nog dertig jaar werken zie ik echt niet zitten. Binnen vijf jaar wil ik nog maximaal twee dagen aan de bak. Het lijkt me heerlijk om veel vrije tijd te hebben. Het idee om straks ‘een soort van FIRE‘ te zijn geeft me rust. Als een van ons zonder werk komt te zitten, kunnen we met gemak nog een paar jaar vooruit. Geld maakt niet gelukkig, maar de rust die het geeft als je genoeg hebt wel!”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!