Mae was een fanatieke spaarder, haar man een big spender: “Van de huur kocht hij koffie en broodjes”

Mae (30) en haar man Bob (35) zijn qua geld uitgeven twee uitersten: zij is van het oppotten, hij van het uitdelen. Inmiddels staan ze er samen financieel goed voor én leerde Mae om ook af en toe iets uit te geven.

Waar komt die fanatieke spaarder in jou vandaan?
“Bij ons thuis was er vroeger weinig geld. Daardoor zag ik vrij jong de waarde van geld én het nut van sparen in. Ik wilde me nooit zorgen hoeven maken om geld. Op mijn negende had ik mijn eigen folderwijk, op naam van mijn moeder. Zij stortte het geld op mijn rekening. Als we geld van mijn opa kregen voor een ijsje, koos ik een raketje, de rest ging mijn spaarpot in.”

Je eerste baantje op je negende? Jij was er vroeg bij!
“Ik werkte ook voor mijn opa’s en oma’s: het gras maaien, vuilnis weggooien, dat soort karweitjes. Dat geld verdween in mijn spaarpot. Op mijn vijftiende had ik mijn eerste officiële bijbaantje als afwasser. Ik verdiende € 2,95 per uur. Als vrienden vroegen of ik meeging naar de bioscoop, dacht ik: zijn jullie gek? Ik weigerde in anderhalf uur een bedrag uit te geven waar ik een hele dag voor had staan buffelen. Liever zette ik thuis een filmpje op.”

Als je nooit uitging, waar leerde je je man dan kennen?
“Op het werk, natuurlijk! Waar anders, haha? Ik was zestien jaar en had naast mijn mbo-opleiding allerlei bijbaantjes. Bob werkte in hetzelfde restaurant als ik. Tijdens onze eerste afspraakjes wilde hij altijd betalen, ik was van het splitten. Hij was ouder en verdiende meer dan ik, maar gaf ook veel makkelijker geld uit. Hij ging gerust een uur na sluitingstijd van de supermarkt bier en chips halen bij een tankstation. Ik zei dan: ‘Had dat eerder bedacht, dat had je een hoop geld bespaard’.”

Hadden jullie gesprekken over geld?
“Toen we gingen samenwonen, twee jaar later. Hij werkte al, ik studeerde nog en had een bijbaantje. Hij moest dus het grootste deel van de vaste lasten dragen. Ik was als de dood dat we door zijn uitgaven geen geld voor de huur hadden aan het eind van de maand. Daarom wilde ik dat we allebei inzicht in de financiën hadden, niet alleen ik. Hij moest ook in de gaten houden wat er op onze rekening stond.”

En, hielp dat inzicht hem om minder uit te geven?
“In eerste instantie niet. Bob genoot van de koffie en broodjes die werden verkocht in de kantine op zijn werk. En zo stond er op een dag niet genoeg geld op onze rekening voor de huur. Hij riep verontwaardigd: ‘Had je dat niet kunnen zeggen, dat het geld op was?’ Natuurlijk had ik potjes achter de hand, maar dat hoefde hij niet te weten. Ik liet hem graag even zweten.”

Haha. Leerde hij uiteindelijk wel beter met geld omgaan?
“Op een avond zei hij: ‘Ik denk dat het slimmer is als ik niet meer pin van de gezamenlijke rekening.’ We openden ieder onze eigen ‘zakgeldrekening’. Alles wat overbleef na de reservering voor de vaste lasten werd daarover verdeeld. Dat geld kon hij zonder overleg uitgeven. In het begin was zijn geld op dag drie al op, maar op den duur hoefde hij het aan het einde van de maand nog maar een paar dagen zonder geld te doen. Hij keek steeds verder vooruit.”

Hoe zitten jullie er nu financieel bij?
“We hebben het goed voor elkaar; ik verdien € 3.500 netto als planner bij een gas- en olieproducent, Bob € 3.000 als IT’er. In 2013 kochten we ons eerste huis voor € 137.000, dat verkochten we in 2018 voor € 191.000. Ons huidige huis kochten we voor € 209.000. We hebben het voor € 50.000 verbouwd. Allemaal met gespaard geld. We wonen er inmiddels met z’n drieën: in mei werd ons zoontje geboren.”

Gefeliciteerd! Jullie sparen flink, zo te horen. Doen jullie dat als een team?
“Inmiddels wel. Sinds Bob ziet wat je met sparen kunt bereiken, is zijn interesse in geld gegroeid. Op een dag zei hij nerveus: ‘Er is niet genoeg afgeschreven voor de hypotheek’. Hij had niet door dat het bedrag was verlaagd doordat we hadden afgelost. In een Excelletje liet ik hem de rekensom zien. Hij keek alsof er een deurtje met confetti openging in zijn hoofd en stelde voor om nóg meer af te lossen. In totaal losten we € 56.290 extra af, waarmee we het maandbedrag omlaag brachten van € 900 naar € 723. Bob is sip nu we voorlopig niet meer aflossen, omdat de spaarrente hoger is dan de hypotheekrente.”

Is zijn enthousiasme nu overgeslagen op het sparen?
“Ja! We geven slechts de helft van ons inkomen uit aan vaste lasten, boodschappen, kinderopvang et cetera. Ons salaris wordt verdeeld over 25 subrekeningen, die kun je zonder extra kosten afsluiten bij een betaalrekening van bunq. Eerst gaat er geld naar onze spaarpotjes, dan naar de vaste lasten, dan naar onze aparte zakgeldrekeningen. Wat overblijft, mag op aan leuke dingen. De afgelopen maand mochten we € 1.100 vrij uitgeven.”

Hoe gaat dat geld uitgeven jou af?
“Ik ben een stuk losser daarin geworden: nu neem ík soms het initiatief om uit eten te gaan. Of mijn ouders te trakteren op een midweek Center Parcs. Bob leerde mij de waarde van geld uitgeven inzien.”

Wat is jullie toekomstdroom?
“De komende vijftien jaar willen we onze hypotheek afbetalen, maar ook een paar mooie vakanties samen beleven. We hebben een goede balans gevonden tussen sparen en genieten. Over twintig jaar hopen we met pensioen te kunnen. Wie weet kopen we dan een chalet in het bos.”

Wil je ook zo goed sparen als Mae en Bob? Maar boek je toch nog te vaak terug van je spaarrekening? In de video hieronder deelt Renée drie oorzaken waarom je maar blijft terugboeken. En ze geeft natuurlijk ook meteen een paar oplossingen.

Meer geldtips? Klik dan op de ‘volg-button’ op Instagram en mis geen enkele geldtip meer.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop