“Ook met één inkomen kun je hypotheekvrij worden”

Bram vertelt zijn verhaal Aflossuccesverhaal. Hij is compleet hypotheekvrij en zegt: dit is ook zonder hoog inkomen mogelijk. De vaste rubriek op de donderdag over het versneld aflossen van je hypotheek, hier op PorteRenee. 

Oorspronkelijke hypotheek: 225.000 euro
Nog af te lossen: 0
Hoe lang over gedaan: 21 jaar

Bram (60):

Waarom wil je je verhaal vertellen in deze rubriek?
“Ik heb me aangemeld omdat ik wil laten weten dat je ook met een lager inkomen, je hypotheek versneld af kunt lossen. Ik lees onder deze rubriek vaak reacties als: ‘Wat verdienen die mensen dan wel niet?’ of ‘Ja, met zo’n inkomen kan ik het ook.’ Ik wil mijn verhaal doen en zo iedereen laten weten: het kan altijd. Versneld aflossen betekent niet dat dat binnen tien jaar gedaan moet zijn. Je kunt ook als ambitie hebben om eerder van je hypotheek af te zijn dan de gemiddelde looptijd van 30 jaar. Dat was ook mijn plan. Uiteindelijk was ik 21 jaar van mijn hypotheek af.”

Lees ook: “We lossen iedere maand 1.000 euro extra af op de hypotheek”

Oké, duidelijk. Maar dan is de vraag natuurlijk, wat verdien jij dan?
“Ik heb er twee decennia over gedaan om mijn hypotheek af te lossen. In die tijd varieerden mijn inkomen heel erg. Zo ongeveer tussen de 1000 en 2400 euro netto. Mijn vrouw is afgekeurd en door mijn inkomen heeft zij geen recht op een uitkering. De eerste jaren dat we samen waren, werkte zij nog wel. Maar altijd parttime en ze verdiende nooit meer dan zo’n 700 euro per maand netto.”

Hoeveel losten jullie per maand af?
“Wij losten per jaar af. De bedragen lopen best wel uiteen. Sommige jaren ging er naast de verplichte aflossing nog een paar duizend euro naar de bank. In de jaren dat de kinderen klein waren, was dat minder. Soms zelfs niks. We hadden toen gewoon teveel kosten. De laatste jaren hebben we geprobeerd ieder jaar zo’n 6.000 euro extra af te lossen. Dat betekent dat we zo’n 400 euro per maand apart zette en dan kwamen daar nog een deel van het vakantiegeld en andere meevallers bij. Ik vind dat een hoop geld.”

Wat was jouw vrouw haar rol in het extra aflossen?
“Zij bracht dan geen inkomen binnen, maar was erg goed in alles op een goedkope manier doen. Onze kinderen zagen er altijd leuk uit. Mijn vrouw wist dat altijd voor weinig geld te regelen. Ze keek de reclamefolders door en speurde, later, ook het internet af naar korting. Doordat ze heel goed kan koken kochten we ook nooit kant en klaar-spullen. ZIj maakte alles zelf. Veel lekkerder en veel goedkoper. Ik denk dat zij de helft van iedere jaarlijkse aflossing wist te realiseren door bezuinigen thuis. Heel knap.”

Jullie vaste lasten moeten ook laag zijn geweest, wil je genoeg overhouden om af te lossen?
“Dat waren ze ook. We betaalden hypotheek, steeds minder natuurlijk, en hadden daarnaast nog een paar honderd euro kosten. Geen overbodige verzekeringen. We genoten met de kinderen van onze caravan op een Nederlandse camping, soms gingen we naar Belgie. We waren gelukkig samen en hadden geen gekke dingen nodig.”

Jullie deden dit dus écht samen?
“Ja. Ik geloof dat het anders ook niet werkt. We waren al die jaren allebei toegewijd en spraken er veel over met elkaar. We gunden elkaar ook dingen, dat vind ik net zo belangrijk. Zo kocht zij eens die racefiets voor me die ik zo graag wilde maar te duur vond. Dat is toch geweldig? Dat geld konden we ook goed voor andere dingen gebruiken. ‘Maar,’ zei zij dan. ‘Ik zie hoe gelukkig je hiervan wordt.’ We hebben het altijd heel bewust leuk gehouden. Niet te zuinig. Anders hou je het niet vol.’

Waarom wilden jullie eigenlijk extra aflossen?
“Ik heb jarenlang een eigen bedrijf gehad en bouwde toen geen pensioen op. Ook woonden we met zijn tweetjes een tijd in het buitenland, wat ervoor zorgt dat je gekort wordt op je AOW. Ons pensioen is geen vetpot. Dat zag ik ver van tevoren aankomen. Dus besloten we samen om ervoor te zorgen dat ons huis afgelost was voordat ik met pensioen ging. Nou, dat hebben we gehaald.”

Lees ook: Hans heeft nog maar 15.000 euro hypotheek

Wat ga je nu doen met al dat geld dat je overhoudt, nu aflossen niet meer hoeft?
“Ik ga mijn werk langzaam afbouwen. Helemaal vervroegd met pensioen gaat niet en daar ben ik ook nog niet aan toe. Maar ik ben wel van 5 dagen naar 4 dagen gegaan. Ik wil dat langzamerhand nog verder afbouwen naar 3 dagen. Zo werk ik naar mijn pensioen toe en doordat ik geen hypotheek meer heb, kan ik me dat veroorloven. Daarna gaan we reizen. Daar dromen we al jaren van en het wordt tijd dat die dromen eens uit gaan komen. En mijn vrouw zei gisteren dat ze al precies wist hoe ze goedkope tickets kon regelen.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!