Je BKR-registratie checken? Zo doe je dat

Zo’n elf miljoen mensen in Nederland staan bij het BKR geregistreerd. Grote kans jij ook. Daar hoef je niet meteen van te schrikken, maar eens in de zoveel tijd je BKR-registratie checken is wel zo slim.

Een BKR-registratie klinkt een beetje eng. Alsof je iets fout hebt gedaan. Maar het Bureau Krediet Registratie (BKR) houdt gewoon bij of je ergens een lening of krediet hebt (gehad). Dit doen ze voor ’toekomstige kredietverstrekkers’. Oftewel: bij wie jij in de toekomst geld wilt lenen. Bijvoorbeeld een bank voor je hypotheek. Of een webshop waar je iets op afbetaling wilt kopen. Aan de hand van jouw BKR-overzicht schatten deze kredietverstrekkers in of je de nieuwe lening wel aankunt. Daarbij zien ze ook je betaalgedrag. Dus: of jij je leningen altijd op tijd hebt terugbetaald. Of niet.

Welke leningen vallen onder BKR?

Nu denk je misschien aan grote, belangrijke leningen. Maar niets is minder waar. Je wordt al veel sneller bij het BKR geregistreerd. Zodra je geld leent (vanaf € 250 en voor langer dan één maand), wordt dit bij het BKR gemeld.

Denk aan:

 • Kopen op afbetaling
 • Uitgesteld betalen (koop nu, betaal later)
 • Telefoon op afbetaling met abonnement
 • Creditcard
 • Rood staan op je betaalrekening
 • Doorlopend krediet
 • Persoonlijke lening
 • Auto leasen via private lease

Een BKR-registratie door Klarna of Riverty?

Bij veel webshops kun je eerst bestellen en achteraf betalen, via de betaalmethode Klarna of Riverty. Bestel je iets via deze betaalmethode, dan krijg je geen BKR-registratie. Ook niet als je te laat betaalt of een aanmaning krijgt.

Staat een studieschuld of hypotheek geregistreerd bij het BKR?

Een hypotheek en studieschuld bij DUO staan ook niet in je BKR-overzicht. Tenzij het gaat om een betalingsachterstand van minstens honderdtwintig dagen op je hypotheek. Dan krijg je meteen een negatieve BKR-registratie. Betalingsachterstanden bij de Belastingdienst, je energieleverancier, woningcorporatie en zorgverzekeraar zijn niet bekend bij het BKR. En ook niet een lening bij vrienden of familie.

Positieve of negatieve BKR-registratie?

Bestaat er zoiets als een positieve BKR-registratie? Ja! Als je je leningen altijd netjes op tijd betaalt, dan krijg je die. En soms werkt dat juist in je voordeel. Een nieuwe kredietverstrekker ziet dan dat je altijd op tijd hebt betaald. Je vertoont goed betaalgedrag, lekker bezig! Maar zodra jij je rekeningen niet op tijd betaalt en een betalingsachterstand oploopt, wordt die positieve registratie omgezet in een negatieve BKR-registratie.

Wie kan mijn BKR-registratie opvragen?

Een kredietaanbieder (= bank of bedrijf waarvan je geld leent) kan jouw BKR-registratie checken door deze op te vragen. Bijvoorbeeld als je een nieuwe lening aanvraagt. Of een hypotheek wilt. De kredietaanbieder kijkt dan naar welke leningen jij al hebt (of hebt gehad) en jouw betaalgedrag. Vraagt de kredietaanbieder jouw gegevens op? Dan word jij vooraf daarover geïnformeerd. Ook staat het vaak in hun voorwaarden vermeld.

Een BKR-registratie, en nu?

Als jij een lening of hypotheek aanvraagt, kijkt de bank hoeveel je kunt lenen. Wat kun je financieel maximaal aan zonder in de problemen te komen? Je BKR-registratie telt bij die afweging mee. De bank ziet bijvoorbeeld dat je per maand al het een en ander moet aflossen. Dat neemt de bank mee in je aanvraag. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een minder hoge hypotheek krijgen. Hoeveel je kunt lenen of hoeveel hypotheek je krijgt, hangt af van:

 • Wat je verdient
 • Wat je vaste maandelijkse lasten zijn
 • Of je een BKR-registratie hebt

Kun je een huis huren of kopen met een negatieve BKR-registratie?

Een nieuwe lening of hypotheek kun je met een negatieve BKR-registratie (vaak) op je buik schrijven. Ook voor het huren van een huis gelden er allerlei eisen. De verhuurder kijkt of jij de huur wel kunt betalen. Een huis huren of kopen kan meestal niet met een negatieve BKR-registratie.

Hoe kun je zien of je een BKR-registratie hebt?

Het overgrote deel van de mensen in Nederland heeft een BKR-registratie. Wil je weten hoe jij ervoor staat? Dat kun je via de website van het BKR inzien. Je mag altijd gratis je eigen BKR-registratie checken. In het overzicht zie je je leningen en betaalgedrag van de afgelopen vijf jaar staan. Ook staat erbij of er bijzonderheden zijn. Bijvoorbeeld of je achterloopt met betalen. Of dat je juist je betalingsachterstand aan het wegwerken bent.

Kom je van een (negatieve) BKR-registratie af?

Een kredietverstrekker, zoals je bank of een webshop, geeft jouw gegevens door aan het BKR. Of je nu een positieve of negatieve BKR-registratie hebt, de gegevens blijven vijf jaar staan. Ook als je de lening helemaal hebt afbetaald. Er komt dan natuurlijk wel erbij te staan dat je de lening hebt afbetaald. Heb je een negatieve BKR-registratie? Dan zit je daar dus ook vijf jaar aan vast. Het BKR laat een negatieve registratie zo lang staan, omdat mensen met betalingsproblemen vaak opnieuw de mist in gaan. En dat wil het BKR voorkomen.

Hoe kun je een BKR-registratie laten verwijderen?

Als jouw (negatieve) BKR-registratie je in de weg zit, kun je de kredietverstrekker verzoeken om je registratie te verwijderen. Doe dit sowieso als je gegevens niet kloppen. Want het BKR controleert die niet. En daarom is eens in de zoveel tijd je BKR-registratie checken dus zo’n goed idee. Het kan zomaar zijn dat je een lening tegenkomt die je helemaal niet kent. Of dat de code bij een lening niet klopt.

Kloppen de gegevens wel, maar heeft je BKR-registratie (te) grote gevolgen voor je? In sommige gevallen komt de kredietverstrekker tegemoet aan je verzoek en verwijdert de registratie. Zo zorgen ze ervoor dat iemand die maar één keer te laat was met betalen niet tegen dezelfde problemen aanloopt als iemand die continu betalingsachterstanden heeft.

Wil de bank of het bedrijf dit niet doen? Dan kun je naar de rechter stappen. Of je stuurt een klacht naar het Kifid (Klachteninstituut Financiële Dienstverlening), waarin je uitlegt waarom je van die BKR-registratie af wilt.

Let op: een BKR-registratie verwijderen kan alleen via de kredietverstrekker, de rechter of het Kifid. Bedrijven die zeggen tegen betaling jouw BKR-registratie te kunnen wegtoveren, verkopen vrijwel altijd mooie praatjes zonder resultaat.

Enne, over die hypotheek gesproken. Ben je toevallig nu op zoek naar een koophuis, maar wil het niet lukken? Renée deelt in de video hieronder een aantal handige tips.

Meer van zulke tips? Kom ons volgen op Instagram, daar delen we wekelijks de beste geldtips met al onze volgers.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’