Bieden op een huis zonder voorbehoud van financiering: let hier op!

Het lijkt tegenwoordig bijna de norm: bieden op een huis zonder voorbehoud van financiering. Maar het is niet zonder risico’s. We zetten voor je op een rij waar je op moet letten om dat risico zo klein mogelijk te houden.

Edwin van Weenen van De Hypotheker is geen fan van bieden zonder voorbehoud van financiering: “Ik ben al 18 jaar hypotheekadviseur en heb nog nooit meegemaakt dat zoveel mensen een bod op een huis doen zonder dat vangnet. Vroeger deden alleen mensen die een huis uit eigen zak betaalden, dat. Maar op deze gekke huizenmarkt zien we steeds meer dat het de norm wordt.” 

Wat betekent voorbehoud van financiering nu eigenlijk? Hypotheekadviseur Edwin legt het uit: “Als je een bod doet op een huis en je tekent je voorlopig koopcontract, heb je nog drie dagen om op die koop terug te komen. Bedenktijd, noemen we dat. Daarna zit je eraan vast. Als je voorbehoud van financiering hebt, kun je nog kosteloos onder de koop uit als binnen zes weken blijkt dat je de hypotheek niet rond kunt krijgen. Met een afwijzing van een bank of een andere hypotheekpartij kun je dan aantonen: het lukt niet om het bedrag geleend te krijgen. Dan wordt het koopcontract ontbonden en is het balen, maar hoef je verder niets te betalen. Zonder voorbehoud van financiering bieden, wat je nu veel ziet, betekent dat je in dezelfde situatie 10% van de koopprijs moet betalen. Dus als je €300.000 bood op een huis, moet je €30.000 overmaken naar de verkopers wanneer je het financieel niet rond krijgt.”

Er zijn nog meer ontbindende voorwaarden dan alleen het voorbehoud van financiering. Bijvoorbeeld voorbehoud bouwkundige keuring, handig bij oudere huizen. Hier vind je alle mogelijke ontbindende voorwaarden op een rij.

zonder voorbehoud van financiering

Op het doen van een bod zonder voorbehoud van financiering, moet je je goed voorbereiden aldus Edwin: “Als je per se op deze manier een bod uit wilt brengen, zorg dan dat je zoveel mogelijk papieren al aangedragen hebt bij de hypotheekadviseur. Een loonstrook, maar ook een werkgeversverklaring. Als je zzp’er of ondernemer bent, kun je ook je inkomsten alvast laten toetsen bij die adviseur. Check online of je niet toch toevallig een bkr-registratie hebt omdat je ergens schulden of een krediet hebt of had. Dat kan soms zo zijn, zelfs als mensen het niet weten. Weet al wat je maandlasten zullen zijn, je maximale hypotheek en wat je zou kunnen overbieden.”

Overbieden is het grootste risico om een financiering voor een huis niet rond te krijgen. Het bedrag dat je biedt boven de taxatiewaarde moet je namelijk uit eigen zak betalen. Daar krijg je geen hypotheek voor: “En het lastige is, die taxatie wordt vaak pas gedaan nadat je geboden hebt. Die informatie heb je dus nog niet wanneer je besluit te bieden op een huis. Dus zorg dat je ongeveer weet hoe een taxatie uit gaat vallen. Een aankoopmakelaar kan je daarbij helpen. Maar ook een hypotheekadviseur kan hierin goed meedenken en rekenen. Hoeveel ruimte heb je om te overbieden? Hoe ver kun je gaan zonder het te krap en dus te risicovol wordt? Voorbereiding is belangrijk wanneer je een bod wilt doen zonder voorbehoud van financiering. Zo kun je het risico zo klein mogelijk maken.”

Fan van bieden zonder voorbehoud van financiering zal Edwin van De Hypotheker nooit worden: “Dat vangnet voor een koper is er niet voor niets. Ik heb gelukkig nog niet meegemaakt dat iemand de koop niet rond kreeg en 10% moest betalen, maar het gebeurt wel. Dat is ontzettend zuur. Ik zie ook de wanhoop bij mensen die willen kopen en die het maar niet lukt. Die zijn tot alles bereid. Ook tot bieden zonder deze zekerheid. Ik snap dat heus, maar doe het dan in ieder geval zo veilig mogelijk. In deze situatie is het extra belangrijk om heel goed te weten hoe je er financieel voorstaat.”

Sinds kort werkt De Hypotheker met een Hypotheker Certificaat. Dit is een certificaat dat de adviseur aan je kan verstrekken en waarop jouw maximale hypotheek staat aangegeven. Met dit certificaat kun je laten zien dat je je goed hebt voorbereid op het kopen van een huis en het krijgen van een hypotheek. Met dit certificaat heeft de verkoper meer zekerheid dat jij als koper de financiering rond krijgt. Het is geen vervanging van de ontbindende voorwaarden, maar geeft je als koper net even wat meer draagkracht. Lees er hier meer over.

Dit artikel is een samenwerking met De Hypotheker. De inhoud is voor 100% PorteRenee.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!