Sneller sparen? Met deze 15 gouden spaartips zet je de turbo erop

Sparen is voor de één lastiger dan voor de ander. Renée zet vijftien gouden spaartips voor je op een rij om je een beetje op weg te helpen.

Sparen is een emotionele uitdaging. Zo ervaar ik dat. Sparen an sich kan iedereen en is echt niet zo ingewikkeld. Het is een beetje als afvallen. De eerste paar weken gaat het top en vliegen de kilo’s eraf. Maar volhouden, dat is een stuk lastiger. En zonder het vol te houden, heb je er niets aan. Om je op weg te helpen en bij de les te houden, geef ik je vijftien spaartips. Stuk voor stuk helpen ze mij en hopelijk jou straks ook.

1. Verzin een spaarvorm die je leuk vindt

Doe bijvoorbeeld aan bingosparen waarbij je bingokaarten gebruikt en iedere week een bedrag wegstreept dat je spaart. Kies een hoger bedrag als je meer geld over hebt, een lager bedrag als je wat krapper zit. Alles om het een leuke uitdaging te maken. Een andere manier, die ook werkt: 52-weken-sparen. In week één leg je een euro apart. In week twee leg je twee euro apart. En zo ga je door, tot € 52 in week 52. Aan het einde van het jaar heb je op die manier ruim € 1.300 bij elkaar gespaard.

2. Nog geen inzicht in je uitgaven?

Kijk via internetbankieren drie maanden terug en reken uit hoeveel je gemiddeld uitgeeft. Vaste lasten en losse kosten. Maak een ruwe begroting en bekijk hoeveel je sowieso kunt sparen.

3. Zorg dat je (een beetje) rente vangt

Vergelijk spaarrentes en ga voor de rekening met de hoogste rente, die natuurlijk nog wel onder de bankgarantie van de EU valt of liever nog van Nederland. In de EU hebben we namelijk het depositogarantiestelsel. Je saldo tot € 100.000 is dan beschermd. Per persoon, per bank. Als de bank failliet gaat, ben je nooit al je spaargeld kwijt.

Buiten de EU gelden andere regels en kun je dus wél al je geld kwijtraken als de bank failliet gaat. Dat is die paar centen extra ook weer niet waard.

Je krijgt nu bijvoorbeeld interessante rentes bij bunq (2,46%, aug 2023), Openbank (tot 3,00%, aug 2023) en via Raisin (tot 2,65%, aug 2023). Via het platform van Raisin kun je een spaarrekening openen bij banken uit de EU. Lees áltijd voordat je zomaar ergens een rekening opent wel de voorwaarden heel goed door.

4. Geef salarisverhoging niet uit

Deze tip mag echt niet ontbreken in de lijst met spaartips. Gaat je salaris omhoog, zet dat extra bedrag dan elke maand weg. Als je financieel die ruimte hebt natuurlijk. Je bent nu toch nog niet gewend aan dat geld. Zo spaar je dat bedrag dus iedere maand en bij een fijne salarisverhoging tikt dat lekker aan. Het werkt ook andersom: vallen er uitgaven weg (zoals abonnementen of kinderopvang), dan blijf je dat geld gewoon uitgeven. Alleen niet meer aan die rekeningen, maar je maakt het automatisch over naar je spaarrekening.

5. Spaar meteen nadat je salaris binnen is

De grote investeerder (en rijkaard) Warren Buffet zei niet voor niets: ‘Do not save what is left after spending; instead spend what is left after saving‘. Aan het einde van de maand is er nooit geld over om te sparen. Zo zit de mens nou eenmaal in elkaar. Zet dus aan het begin van de maand meteen een bedrag op je spaarrekening.

6. Ongemerkt sparen

Dat werkt heel goed. Er zijn allerlei trucjes voor. Zoals koopzegels sparen (nee, dat is niet suf) of het automatisch afronden van iedere betaling die je doet. In dit artikel delen we tien trucs om te sparen zonder dat je het door hebt. Doe er je voordeel mee!

7. Besparen

Vergeet je vaste lasten niet. Mensen denken vaak dat die bedragen niet naar beneden kunnen. Maar abonnementen en verzekeringen zijn bijvoorbeeld ook vaste lasten. Daar kun je toch echt iets aan doen. Vergelijk en stap over wanneer je onder dezelfde goede voorwaarden elders goedkoper uit bent. Bijvoorbeeld voor je internet- of tv-abonnement. Ik kijk zelf bijvoorbeeld elk jaar of oversluiten interessant is.

8. Verzin een doel

Veel mensen sparen voor iets tastbaars, zoals een vakantie of een nieuwe auto. Maar spaar je nu gewoon voor de toekomst of als appeltje voor de dorst, dan is het lastiger om dat echt voor je te zien. Verzin een beeld dat voor jou een symbool is van je doel. Misschien wil je met dat spaargeld uiteindelijk wel afbouwen naar je pensioen. Of juist minder werken nu je kinderen klein zijn. Denk daar dan aan. Of verzin iets heel anders. Als je je ogen maar kunt sluiten en er even aan kunt denken, om je motivatie hoog te houden.

Naast sparen kan beleggen ook een interessante manier zijn om je vermogen te laten groeien. In de video hieronder laat Renée zien wat het verschil van opbrengst kan zijn tussen twintig jaar € 100 per maand sparen of twintig jaar € 100 beleggen.

9. Schat maandbedragen nooit te laag in

Anders betekent dat terugbetalen. Zonde van je spaargeld, dat je daar liever niet aan uitgeeft, natuurlijk. Liever schat je die bedragen een beetje te hoog, dan krijg je het terug en maak je dat geld, natuurlijk, direct over naar je spaarrekening.

10. Ga onderhandelen

Over je salaris bijvoorbeeld. Of in een winkel, dat kan vaker dan je denkt. De ene keer bespaart het je een paar tientjes, maar de andere keer misschien wel honderd(en) euro(‘s). Lees onze onderhandeltips hier.

11. Zet alle extraatjes weg

Vakantiegeld, belastingteruggave, dertiende maand. Dit zijn bedragen die zelfs voor mensen met weinig inkomen of hoge lasten, direct naar de spaarrekening kunnen. Dit samen levert je al een mooi bedrag op.

12. Spaarrekening bij een andere bank

Ik had lange tijd mijn spaarrekening onder mijn lopende rekening hangen. Geld terugboeken voor een of andere aankoop was zo wel heel makkelijk. Inmiddels heb ik mijn spaargeld bij een andere bank ondergebracht. Het duurt sowieso 24 uur voordat het geld terug is op mijn lopende rekening en ik er dus iets mee kan. Dat zijn net 24 uur om nog na te denken over die aankoop. Impulsaankopen zijn zo bijna onmogelijk en dat is voor je spaarsaldo heel goed.

13. Praat met andere mensen over sparen

Hoe zij het doen. Hoe ze het aanpakken. Lees er blogs over. Laat je inspireren. Zo blijf je scherp.

14. Wees niet te streng voor jezelf

Sparen hou je vol zolang je het leuk vindt en de voordelen blijft zien. Door jezelf alle leuke dingen in je leven te ontzeggen, omdat je eigenlijk moet sparen, ga je een hekel krijgen aan sparen. Dan is opgeven wel heel dichtbij. Blijf vooral (af en toe) doen wat je gelukkig maakt. Zo gaan wij geregeld samen uit eten, gewoon, omdat we daar onwijs van genieten.

15. Teken het

Wij hadden ooit een grote barometer getekend waarop we bij iedere € 1.000 die we hadden afgelost op ons huis, een groen lijntje in mochten tekenen. Totdat dat ding helemaal vol was en het huis afgelost. Het motiveert. Uit onderzoek blijkt dat een herinnering aan je spaardoel in huis ophangen, ervoor zorgt dat sparen twee keer zo hard kan gaan.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!