Sneller sparen? Met deze 15 gouden spaartips zet je de turbo erop

Sparen is voor de één lastiger dan voor de ander. Renée zet vijftien gouden spaartips voor je op een rij om je een beetje op weg te helpen.

Sparen is een emotionele uitdaging. Zo ervaar ik dat. Sparen an sich kan iedereen en is echt niet zo ingewikkeld. Het is een beetje als afvallen. De eerste paar weken gaat het top en vliegen de kilo’s eraf. Maar volhouden, dat is een stuk lastiger. En zonder het vol te houden, kom je niet zo ver. Om je op weg te helpen en bij de les te houden, geef ik je vijftien spaartips. Stuk voor stuk helpen ze mij, en hopelijk jou straks ook.

1. Verzin een spaarvorm die je leuk vindt

Doe bijvoorbeeld aan bingosparen, waarbij je bingokaarten gebruikt en iedere week een bedrag wegstreept dat je spaart. Kies een hoger bedrag als je meer geld over hebt en een lager bedrag als je wat krapper bij kas zit. Alles om het een leuke uitdaging te maken. Een andere manier, die ook werkt, is het 52-weken-spaarplan. In week één leg je € 1 apart. In week twee € 2. En zo ga je door, tot je € 52 apart legt in week 52. Aan het einde van het jaar heb je op die manier ruim € 1.300 bij elkaar gespaard.

2. Krijg inzicht in je uitgaven

Kijk via internetbankieren drie maanden terug en reken uit hoeveel je gemiddeld per maand uitgeeft. Aan zowel vaste lasten als losse uitgaven. Maak een ruwe begroting en bekijk hoeveel je sowieso kunt sparen. Zo krijg je een beetje een beeld van welk spaarbedrag voor jou haalbaar zou moeten zijn.

3. Zorg dat je (een beetje) rente vangt

Vergelijk spaarrentes en ga voor de rekening met de hoogste rente, die natuurlijk nog wel onder het depositogarantiestelsel van de EU valt. Of liever nog van Nederland. Elk EU-land heeft namelijk een eigen depositogarantiestelsel. Je saldo tot € 100.000 is dan beschermd. Per persoon, per bankvergunning. Als de bank failliet gaat, ben je dus nooit al je spaargeld kwijt.

Buiten de EU gelden andere regels en kun je dus wél al je geld kwijtraken als de bank failliet gaat. Dat is die paar centen extra ook weer niet waard.

Je krijgt nu bijvoorbeeld interessante rentes bij bunq (2,46%, feb 2024), Openbank (tot 3,65%, feb 2024) en via Raisin (tot 3,31%, feb 2024). Via het platform van Raisin kun je een spaarrekening openen bij banken binnen de EU. Lees wel áltijd voordat je zomaar ergens een rekening opent de voorwaarden heel goed door.

4. Geef salarisverhoging niet uit

Deze tip mag echt niet ontbreken in de lijst met spaartips. Gaat je salaris omhoog, zet dat extra bedrag dan standaard elke maand opzij. Als je financieel de ruimte daarvoor hebt natuurlijk. Je bent toch nog niet gewend aan dat extra geld. Zo spaar je dat bedrag dus iedere maand en bij een fijne salarisverhoging tikt dat lekker aan. Het werkt ook andersom: vallen er uitgaven weg (zoals abonnementen of kinderopvang), dan blijf je dat geld gewoon uitgeven. Alleen niet meer aan die rekeningen, maar je maakt het automatisch elke maand over naar je spaarrekening.

5. Spaar meteen nadat je salaris binnen is

De grote investeerder (en rijkaard) Warren Buffet zei niet voor niets: “Do not save what is left after spending; instead spend what is left after saving.” Aan het einde van de maand is er nooit geld over om van te sparen. Zo zit de mens nou eenmaal in elkaar. Zet dus aan het begin van de maand meteen een (vast) bedrag op je spaarrekening.

6. Kies ook voor andere vormen van sparen

Dat werkt heel goed. Er zijn allerlei trucjes voor. Zoals koopzegels sparen (nee, dat is niet suf) of het automatisch afronden van iedere betaling die je doet. In dit artikel delen we tien trucs om te sparen zonder dat je het doorhebt. Doe er je voordeel mee!

7. Bespaar op je vaste lasten

Vergeet je vaste lasten niet. Mensen denken vaak dat die bedragen niet naar beneden kunnen. Maar abonnementen en verzekeringen zijn bijvoorbeeld ook vaste lasten. En aan de hoogte daarvan kun je toch echt iets doen. Vergelijk en stap over wanneer je onder dezelfde goede voorwaarden elders goedkoper uit bent. Bijvoorbeeld voor je internet- of tv-abonnement. Ik kijk zelf bijvoorbeeld elk jaar of oversluiten interessant is.

8. Verzin een doel

Veel mensen sparen voor iets tastbaars, zoals een vakantie of een nieuwe auto. Maar spaar je op dit moment gewoon voor de toekomst of als appeltje voor de dorst, dan is het lastiger om dat echt voor je te zien. Verzin een beeld dat voor jou symbool staat voor je doel. Misschien wil je met dat spaargeld uiteindelijk wel kunnen afbouwen richting je pensioen. Of juist nu minder werken omdat je kinderen klein zijn. Denk daar dan aan. Of verzin iets heel anders. Als je je ogen maar kunt sluiten en het even voor je kunt zien, om je motivatie hoog te houden.

9. Schat maandbedragen nooit te laag in

Anders betekent dat terugbetalen. Zonde van je spaargeld, dat je daar liever niet aan uitgeeft, natuurlijk. Liever schat je die te betalen bedragen een beetje te hoog in, dan krijg je het verschil terug en maak je dat geld lekker direct over naar je spaarrekening.

10. Ga onderhandelen

Over je salaris bijvoorbeeld. Of in een winkel, dat kan vaker dan je denkt. De ene keer bespaart het je een paar tientjes, een andere keer misschien wel honderd(en) euro(‘s). Lees onze onderhandeltips hier.

11. Zet alle extraatjes weg

Vakantiegeld, belastingteruggave, dertiende maand. Deze bedragen kunnen je spaarsaldo in één klap flink laten groeien. Wil je niet alles sparen? Je kunt ook voor 70% van dit bedrag kiezen. Misschien wil je van de rest van het geld op vakantie of er wat openstaande rekeningen mee betalen. Zo’n saldo-spurt geeft je meteen een flinke klap aan motivatie.

Naast sparen kan beleggen ook een interessante manier zijn om je vermogen te laten groeien. In de video hieronder laat Renée zien wat het verschil van opbrengst kan zijn tussen twintig jaar € 100 per maand sparen of twintig jaar € 100 per maand beleggen.

12. Open een spaarrekening bij een andere bank

Ik had lange tijd mijn spaarrekening onder mijn lopende rekening hangen. Geld terugboeken voor een of andere aankoop was zo wel heel makkelijk. Inmiddels heb ik mijn spaargeld bij een andere bank ondergebracht. Het duurt nu sowieso 24 uur voordat het spaargeld op mijn lopende rekening staat en ik er dus iets mee kan. Dat zijn 24 uur om nog even goed na te denken over die aankoop. Impulsaankopen zijn zo bijna onmogelijk en dat is voor je spaarsaldo heel gunstig.

13. Praat met andere mensen over sparen

Hoe zij het doen. Hoe ze het aanpakken. Lees er blogs over. Laat je inspireren. Zo blijf je scherp en gemotiveerd.

14. Wees niet te streng voor jezelf

Sparen houd je vol zolang je het leuk vindt en de voordelen ervan blijft zien. Wanneer je jezelf alle leuke dingen in het leven ontzegt omdat je eigenlijk moet sparen, ga je een hekel krijgen aan sparen. Dan is opgeven een wel heel reële optie. Blijf vooral (af en toe) doen wat je gelukkig maakt. Zo gaan wij geregeld samen uit eten, gewoon, omdat we daar onwijs van genieten. Als je de financiële ruimte ervoor hebt: blijf jezelf wat gunnen.

15. Teken het

Wij hadden ooit een grote barometer getekend waarop we bij iedere € 1.000 die we hadden afgelost op ons huis, een groen lijntje in mochten kleuren. Totdat dat ding helemaal vol was en het huis afgelost. Het motiveert. Uit onderzoek blijkt dat een herinnering aan je spaardoel in huis ophangen ervoor zorgt dat sparen twee keer zo hard kan gaan.

Nou, met deze tips moet dat sparen zeker goed komen. Heel veel succes!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop