10 manieren om te sparen zonder dat je het doorhebt

Soms wil je wel sparen, maar lukt het toch niet. Daarom delen we deze tien trucjes met je. Dit zijn de handigste en leukste manieren om te sparen. Je spaart namelijk zonder dat je het doorhebt.

1. Geef je salarisverhoging niet uit

Roept je baas je op kantoor en beloont hij/zij/hen je met een (fikse) salarisverhoging? Of ga je een salarisschaal omhoog, omdat je een nieuwe functie hebt? Doe net alsof dat niet zo is. Ga niet gelijk meer uitgeven, maar maak in de app van je bank een opdracht aan die iedere maand je loonsverhoging automatisch wegsluist naar je spaarrekening. Merk je niets van en zo groeit er toch langzamerhand een flink spaarpotje op je spaarrekening.

2. Kleingeld

Als je af en toe met contant geld betaalt, is de kans groot dat je muntjes als wisselgeld krijgt. Maak er een gewoonte van je kleingeld uit je portemonnee te halen en in een spaarpot of ander bakje te doen. Het is dan natuurlijk niet de bedoeling dat je er weer in gaat lopen graaien.

Zo kun je een leuk extraatje bij elkaar sparen, bijna zonder dat je het geld mist. Dit kun je trouwens ook doen met al het andere contante geld dat je af en toe nog krijgt. Bijvoorbeeld van die ene Marktplaats-verkoop of je verjaardag. Gooi het in de spaarpot en ongemerkt heb je straks een fijn spaarcentje.

3. Rond al je uitgaven naar boven af

Geef je € 2,50 uit? Rond deze uitgaven naar boven af en zet het verschil weg. Doe dat met alle oneven bedragen. Dat tikt best aan, als je het bij elkaar optelt. Hoe je dit praktisch regelt? Nou, neem een kasboekje, schrijf al je uitgaven erin, daarachter het afgeronde bedrag en maak het verschil over naar je spaarrekening.

Dit is een iets arbeidsintensievere manier van sparen, voor mensen die het leuk vinden hier bewust mee bezig te zijn. Als bonus krijg je door deze manier van sparen ook supergoed inzicht in je uitgaven. Dit kun je trouwens in veel bankapps tegenwoordig ook automatisch doen. Check het in jouw bankapp en stel een opdracht in, indien dat mogelijk is.

4. Zegels sparen bij de supermarkt

Zegeltjes sparen. Klinkt suf, hè? Maar het is een ideale manier om geld te sparen voor later. Neem de zegels van de Appie. Om een boekje vol te krijgen geef je € 49 uit. Als het boekje vol is, is-ie € 52 waard. Dat is een beter rendement dan je spaarrekening waarschijnlijk geeft.

Je kunt het geld uit laten betalen in de zomer en het uitgeven op vakantie. Maar je kunt er ook mee betalen in de winkel. Bewaar bijvoorbeeld je volle kaarten voor de dure decembermaand. Dan lever je ze aan het eind van het jaar in en hoef je je boodschappen voor de feestdagen niet meer te betalen. Je hebt er namelijk vooraf voor gespaard.

5. Weggevallen uitgaven wegzetten

Stop je met roken of hoeft je kind niet meer naar het kinderdagverblijf, omdat hij/zij/hen naar school gaat? Dan valt er een flinke kostenpost weg. Niet meteen uitgeven, dat geld dat nu overblijft. Maak het elke maand over naar je spaarrekening. Je bent toch gewend om het uit te geven, laat het nu lekker je spaarrekening ten goede komen. Het kinderdagverblijf van mijn zoontje kostte ons netto € 200 per maand, dat is nu elke maand € 200 sparen geworden.

6. Rond je saldo af

Check af en toe het saldo van je lopende rekening. Staat er bijvoorbeeld € 155,87 op? Rond dat bedrag af naar beneden en maak het verschil, in dit geval bijvoorbeeld € 5,87 over naar je spaarrekening. Des te vaker je dit doet, des te harder het gaat. Dit werkt andersom trouwens ook. Check het saldo van je spaarrekening en rond naar boven af. € 2.000 op je spaarrekening is toch veel leuker dan € 1991. Maak € 9 van je betaalrekening naar je spaarrekening over om een mooi rond getal te zien te krijgen. Alle beetjes helpen.

7. Alle meevallers naar je spaarrekening

Vakantiegeld? Belastingteruggave? Hup, naar de spaarrekening. Als je er niet op rekent, mis je het ook niet. Op deze manier gaat sparen écht hard.

8. € 2 per wasbeurt

Hang je was voortaan te drogen aan de waslijn. Doe alsof iedere draaibeurt in de droger je anders € 2 had gekost en gooi dat muntstuk in een bakje op de niet-draaiende droger. Beter nog verkoop je je droger ook maar meteen. Ben je een beetje waslustig, dan levert dit je toch zo een tientje per week op.

9. Automatisch wegsluizen

Reken eens uit wat je per maand kan sparen. We zoeken een bedrag dat je elke maand eigenlijk heel makkelijk kunt missen. Misschien is elke maand € 50 sparen voor jou wel een bedrag waar je geen boterham minder om eet. Maak voor dit bedrag een automatische overboeking aan naar je spaarrekening. Waarschijnlijk merk je het amper, maar na een jaar is het toch € 600 geworden.

10. De vloekpot

Voor iedere vloek een euro in de vloekpot. Dit kan ook met iets anders. Iedere keer dat iemand zijn smartphone pakt tijdens het avondeten, bijvoorbeeld. Twee vliegen in één klap. Je spaart én je leert jezelf en je huisgenoten een irritante of slechte gewoonte af.

In de video hieronder vertelt Renée wat ze doet zodra ze haar salaris binnenkrijgt. Door deze aanpak weet ze precies hoeveel ze elke maand kan sparen. Probeer het ook eens!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop