10 trucs om te sparen zonder dat je het doorhebt

Sparen. Soms wil je wel, maar lukt het toch niet. Daarom delen we deze 10 trucjes met je. Manieren om te sparen bijna zonder dat je het doorhebt.

1. Zegels sparen bij de supermarkt
Zegeltjes sparen. Klinkt suf, he? Maar het is een ideale manier om geld op te sparen voor later gebruik. Neem de zegels van de Appie. Om een boekje vol te krijgen geef je €49 uit. Het boekje is, vol, uiteindelijk €52 waard. Dat is een beter rendement dan je spaarrekening geeft. Je kunt de kaarten bijvoorbeeld opsparen voor de dure decembermaand. Dan lever je ze in en hoef je je decemberboodschappen niet meer te betalen. Je hebt er namelijk vooraf voor gespaard. Maar je kunt ze ook inruilen voor contant geld en zo je vakantie betalen.

2. Geef je salarisverhoging niet uit
Roept je baas je op kantoor en beloont hij/zij je met een (fikse) salarisverhoging? Of ga je een salarisschaal omhoog omdat je ouder wordt en langer op één plek werkt? Doe net alsof het niet zo is. Geef niet minder uit, maar maak in je internetbankieren een opdracht aan die iedere maand die loonsverhoging automatisch wegsluist naar je spaarrekening. Merk je niets van en zo groeit er toch langzamerhand een flink spaarpotje op je spaarrekening.

3. Kleingeld
Maak er een gewoonte van om iedere dag het kleingeldvakje in je portemonnee te legen. Gooi het in je spaarpot of ander bakje dat je daarna weer wegzet. Het is namelijk niet de bedoeling dat je er weer in gaat lopen graaien. Zo kun je een leuk extraatje bij elkaar sparen, bijna zonder dat je het geld mist.

4. Rond al je uitgaven naar boven af
Geef je €2,50 uit? Rond deze uitgaven naar boven af en zet het verschil weg. Doe dat met alle oneven bedragen. Dat tikt best aan, als je het bij elkaar optelt. Hoe je dit praktisch vormgeeft? Nou, neem een kasboekje, schrijf al je uitgaven erin, daarachter het afgeronde bedrag en maak het verschil over naar je spaarrekening. Het is een iets arbeidsintensievere manier van sparen, voor mensen die het leuk vinden hier bewust mee bezig te zijn. Als bonus krijg je door deze manier van sparen ook supergoed inzicht in je uitgaven.

5. Weggevallen uitgave wegzetten
Stop je met roken of hoeft je kind niet meer naar het kinderdagverblijf omdat hij/zij naar school gaat? Dan valt er een flinke kostenpost weg. Niet meteen uit gaan geven, dat geld dat nu overblijft. Maak het elke maand over naar je spaarrekening. Je bent toch gewend om het uit te geven, laat het nu lekker je spaarrekening ten goede komen. Het kinderdagverblijf van mijn zoontje kostte ons netto €200 per maand, dat is nu elke maand €200 sparen geworden.

6. Rond je saldo af
Check af en toe het saldo van je lopende rekening. Staat er bijvoorbeeld €155,87 op? Rond dat bedrag af naar beneden en maak het verschil, in dit geval bijvoorbeeld €5,87 over naar je spaarrekening. Des te vaker je dit doet, des te harder het gaat. Dit werkt andersom trouwens ook. Check het saldo van je spaarrekening en rond naar boven af. €2000 euro op je spaarrekening is toch veel leuker dan €1991. Maak €9 van je betaalrekening naar je spaarrekening over om een mooi rond getal te zien te krijgen. Alle beetjes helpen.

7. Alle meevallers naar je spaarrekening
Vakantiegeld? Belastingteruggave? Hup, naar de spaarrekening. Als je er niet op rekent, mis je het ook niet. Op deze manier gaat sparen écht hard.

8. €2 per wasbeurt
Hang je was voortaan te drogen aan de waslijn. Doe alsof iedere draaibeurt je anders €2 had gekost en gooi dat muntstuk in een bakje op de niet-draaiende droger. Beter nog verkoop je je droger ook maar meteen. Ben je een beetje was lustig, dan levert dit je toch zo een tientje per week op.

9. Automatisch wegsluizen
Reken eens uit wat je per maand kan sparen. We zoeken een bedrag dat je elke maand eigenlijk heel makkelijk kunt missen. Misschien is elke maand €50 sparen voor jou wel een bedrag waar je geen boterham minder om eet. Maak voor dit bedrag een automatische overboeking aan naar je spaarrekening. Waarschijnlijk merk je het amper, maar na een jaar is het toch €600 geworden.

10. De vloekpot
Voor iedere vloek een euro in de vloekpot. Kan ook met iets anders. Iedere keer dat iemand zijn smartphone pakt tijdens het avondeten, bijvoorbeeld. Twee vliegen in één klap. Je spaart én je leert jezelf en je huisgenoten een irritante/slechte gewoonte af.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!