Dit geeft het gemiddelde Nederlandse gezin uit aan vakantie

Holiday time! Elk jaar kijken we uit naar de (grote) vakantie. Maar het kost ook geld. Benieuwd wat we gemiddeld uitgeven aan vakanties? Saskia geeft je de cijfers.

Een vakantie kun je zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Mijn laatste vakantie was een paar dagen Terschelling. Dat was veel genieten met een klein budget. Daarvoor ging ik twee maanden backpacken in Zuid-Afrika. Alleen het vliegticket was toen al duurder dan die mini-vakantie op het Waddeneiland. Zo zie je maar: vakanties zijn er in alle soorten en maten, met elk een eigen prijskaartje.

Gezin en vakantie: de cijfers

Het CBS houdt bij wat we gemiddeld uitgeven aan vakanties. De jaren 2020 en 2021 waren niet normaal. Door de lockdowns en andere beperkingen konden en wilden we niet op reis. Daarom nemen we de cijfers van 2019.

Toen gingen we in totaal 40.914 keer op vakantie. We gaan vaker naar het buitenland op vakantie (22.925 keer), dan dat we in Nederland blijven (17.989 keer). Per persoon gaan we gemiddeld 2,4 keer op vakantie per jaar. Op vakantie in Nederland? Dan gaan we ’t vaakst 2 tot 5 dagen. Een buitenlandse vakantie duurt meestal 5 dagen of langer.

Zoveel geld geven we uit aan vakanties

In totaal gaven we in 2019 zo’n € 22,5 miljard uit aan vakanties. Waarvan bijna € 19 miljard aan buitenlandse vakanties. Aan vakanties in Nederland gaven we met z’n allen € 3,5 miljard uit.

Gemiddeld geeft een Nederlander in totaal € 1.317 uit aan vakanties. Waarvan € 219 aan een vakantie met bestemming Nederland. En € 1.098 aan een buitenlandse vakantie.

We geven gemiddeld per vakantie € 549 uit. Een buitenlandse vakantie kost ons het meest: gemiddeld € 817 per persoon per vakantie. Voor een vakantie in Nederland betalen we een stuk minder. Gemiddeld € 207 per vakantie per persoon. Daarbij maakt het uit hoelang we op vakantie gaan. Een lange buitenlandse vakantie is natuurlijk duurder dan een paar daagjes vertoeven aan de Nederlandse kust.

Per vakantiedag geven we in Nederland gemiddeld € 35 uit, en in het buitenland € 75. Ook hier geldt: het maakt uit hoelang we op vakantie gaan. Bij een lange vakantie geven we per dag minder uit, dan bij een korte vakantie.

Een gemiddeld Nederlands gezin op vakantie

Het gemiddelde Nederlandse gezin anno 2021 bestaat volgens het CBS uit 2,14 mensen. Kijken we naar de cijfers hierboven. Dan zou een gemiddeld Nederlands gezin per vakantie € 1.174,86 uitgeven. Berekening: 2,14 mensen keer het gemiddelde van € 549 per persoon per vakantie.

Gemiddeld gezien gaan we 2,4 keer per jaar op vakantie. In totaal zou het gemiddelde Nederlandse gezin dus € 2.818,38 uitgeven aan vakanties. Gaat het gezin naar het buitenland? Dan betalen ze gemiddeld € 1.748,38. Als ze in Nederland blijven, zijn ze een stuk goedkoper uit. In dat geval geeft het gezin € 442,98 uit.

Kleine disclaimer: de cijfers van het CBS gaan over de Nederlandse bevolking. Er staat geen duidelijk verschil tussen kinderen en volwassenen.

Op vakantie of niet: vakantiedagen heb je nodig

Of je nu thuis blijft of de hort op gaat, vakantie heb je nodig. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld 18 vakantiedagen nodig hebben om echt tot rust te komen. Dat kan in een tropisch oord. Of gewoon thuis. Onderzoek van het Nibud laat zien dat we ons vakantiegeld steeds minder vaak aan vakanties uitgeven. Zeker nu met de hoge inflatie en de stijgende energierekening.

Maar dat mag de pret niet drukken. Ook met een klein budget creëer je makkelijk een vakantiegevoel. Hoe dan? Met deze 10 budgettips voor een thuisvakantie.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop