7 manieren om van sparen een spelletje te maken

Sparen moeilijk en niet leuk? Niet als je er een spelletje van maakt. We leggen je uit hoe je sparen leuk maakt, zodat het bijna vanzelf gaat. 

Op de middelbare school was ik een vreselijke leerling. Tijdens aardrijkskundelessen staarde ik uit het raam. De biologieles vulde ik met het schrijven van briefjes naar vriendinnen. En tijdens de uren Franse les was ik chronisch ziek, zwak en misselijk. Ik vond er niets aan en dus waren mijn cijfers om te janken.

Maar toen ik journalistiek studeerde was ik ineens de nerd van de klas. Ik haalde hoge cijfers en zette me als vanzelf veel meer in. Het grote verschil? Ik vond het LEUK! Zo werkt het ook met sparen. Dus delen we 7 manieren om fun toe te voegen aan sparen.

Bingo!

Gebruik bingokaarten om te sparen. Je weet wel, die kaartjes met getallen erop. Normaal gesproken roept een of andere oude dame die getallen op. Nu werkt het anders. Je gaat proberen iedere maand de bingokaart bij elkaar te sparen. Kijk even of dat financieel haalbaar is. Je kunt ook drie getallen kiezen van de kaart. Stel: 24, 4 en 50. Hoppa. Dan heb je weer € 78 extra bij elkaar gespaard. Geld dat anders misschien naar boodschappen of kleding was gegaan. Bingosparen is een wedstrijdje met jezelf. En ik ben zo competitief, dat ik zelfs die wil winnen.

Alle korting is spaargeld

35% korting op boodschappen? Reken het verschil uit en hup, naar je spaarrekening met dat geld. Een winterjas gekocht in de uitverkoop? Die € 50 die je bespaarde is spaargeld. Zo kun je sparen zonder dat je er iets voor in hoeft te leveren. Je koopt gewoon wat je nodig hebt, alleen is de korting helemaal voor Bassie (en dat ben jij dan). Het motiveert dubbel. Om korting te scoren en om te sparen.

Hustle het bij elkaar

Kies een side hustle, oftewel een bijverdienste, waarvan de opbrengst helemaal naar je spaarrekening gaat. Mijn man werkte bijvoorbeeld lang als radiopresentator. Daar verdiende hij zijn brood mee. Daarnaast werkte hij als voice-over. Hij sprak in zijn eigen studio teksten in voor bedrijfsfilms en reclames. Wat hij daarmee verdiende, ging (na belasting) linea recta naar zijn Ibiza-rekening. Dat is een aparte rekening, met een mooi plaatje van een palmboom erbij, waar hij spaarde voor zijn grote droom. Een eigen appartementje op Ibiza. Ooit!

Scoor een toffe spaarpot

Ik weet dat Regiobank een spaarpot heeft waar je een muntje indoet dat automatisch naar het juiste vakje rolt. Dus 50 centjes bij elkaar, euromunten bij elkaar, enzovoort. Tof om naar te kijken en motiverend, omdat je precies ziet hoeveel je hebt. ING heeft de Pinniemaat, een soort pinautomaat, alleen stop je er dan geld in. Die is eigenlijk voor kids, maar hé, wat maakt dat uit? Het kind in je wakker maken lijkt me altijd een goed idee. Wat ook altijd werkt is de ouderwetse knakenbuis. Ken je die nog?

Pin het

Maak een Pinterest-bord aan en pin daar plaatjes op van mooie spullen met hun waarde erbij. Bijvoorbeeld die handtas ter waarde van € 200. Die ga jij mooi eens bij elkaar sparen. Niet dat je die tas uiteindelijk ook gaat kopen (tenminste, dat is het plan) maar je hebt wel die € 200 staan. Zakt je spaarmotivatie een beetje weg? Dan log je in op Pinterest en check je je spaarbord. Hoe tof is dat? Je hebt al een handtas, een designeroutfit en een tweedehands auto bij elkaar gespaard. Dat maakt je vast trots.

Alle briefjes verzamelen

Kies een munt of een briefje dat je nooit in je portemonnee mag houden. Stel, je kiest het briefje van 5. Ga je naar de bioscoop en breek je daar een twintigje aan? Dan gaan die vijfjes thuis meteen je spaarpot in. Doe je dat consequent, dan leg je een fijn spaarpotje aan.

Dure gewoonte!

Kies een slechte gewoonte (hopelijk is de keuze niet reuze) waar je graag vanaf wilt. Neem een glazen kom of potje en label ‘m met de naam van je slechte gewoonte. Bijvoorbeeld: ‘roken’, ‘schelden’ of ‘de Kardashians kijken’. Speel nu even politieagentje en hang een boete aan dit gedrag. Iedere sigaret is € 5 euro, ieder scheldwoord € 1 en iedere aflevering van Keeping up with the Kardashians € 10. Wanneer je terugvalt in slecht gedrag, is het een kwestie van betalen. Dat geld is vanaf nu spaargeld. Had je je maar beter moeten gedragen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!