3 gouden tips om te onderhandelen over je salaris

Voor een goed salaris zal je toch echt moeten onderhandelen. Of je nu al werk hebt of net een nieuwe baan vindt. Renée geeft je 3 tips die écht het verschil kunnen maken.

Ik herinner me mijn eerste salarisonderhandeling nog. Die was kort en krachtig. De dame van HR vertelde me wat ik zou gaan verdienen. Ik knikte, gaf haar een hand en liep terug naar mijn werkplek. Ik was 23 jaar, wist ik veel. Inmiddels weet ik beter.

Als ondernemer onderhandel ik me suf, maar ook in loondienst kan onderhandelen over je salaris écht een verschil maken. Bedenk je vooraf dat onderhandelingen voor iedereen spannend zijn. Je moet voor jezelf opkomen en ook nog eens binnen de grenzen van de andere partij blijven. Lastig. Om je daarbij te helpen geven we je 3 tips die je écht kunnen helpen tijdens die onderhandelingen.

Tip 1: Research, research, research

Zorg dat je alles weet wat je kunt weten. Des te meer je weet, des te beter je kunt onderhandelen. Check van tevoren online loonwijzers om een idee te krijgen wat een gemiddeld salaris is voor de functie waarop jij solliciteert. Ken de CAO als je daar binnen valt. Vraag mensen die je kent met een soortgelijke functie wat zij verdienen. Maar ga verder dan alleen dat.

Probeer zoveel mogelijk informatie te achterhalen over de functie en de omstandigheden. Staan er nog twintig anderen te trappelen om deze functie te vervullen? Benadruk altijd jouw eigen, waardevolle USP’s. Dat zijn jouw Unique Selling Points. Dus de dingen die jou bijzonder maken, bijvoorbeeld die extra opleiding, of je leidinggevende ervaring of skills. Die zijn geld waard. In je onderhandelingen helpt alle informatie die je kunt krijgen mee.

Tip 2: Weet met wie je onderhandelt

Voordat je gaat onderhandelen is het belangrijk om te weten wie je voor je hebt. Ben je in onderhandeling met de directe eigenaar van het bedrijf of met een manager? Voor een eigenaar of ondernemer is een salarisverhoging direct zijn of haar geld. Realiseer je dat. Wanneer je met een manager of leidinggevende onderhandelt, is dit een stuk minder persoonlijk. Dit is ook ontzettend afhankelijk van de organisatiegrootte. Laat je niet gek maken door de grootte van een bedrijf. Een groot bedrijf betekent niet direct een hoog salaris of andersom.

Tip 3: Weet wanneer je moet stoppen

Het proces van onderhandelen mag je best een beetje rekken. Je hoeft niet direct na het eerste of tweede bod te accepteren en elkaar de hand te schudden. Ken hierbij wel de grenzen. Te lang doorgaan over het salaris kan namelijk schade aanrichten, nog voordat je (eventueel) begonnen bent met werken. Zo kan de werkgever bij voorbaat al de handdoek in de ring gooien of er toch een nare indruk aan overhouden. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Maar stop uit angst hiervoor ook niet te vroeg. Een te laag salaris zal je elke maand een beetje steken, wat niet goed is voor je persoonlijke motivatie. Voel die balans.

Natuurlijk is salaris niet het allerbelangrijkste als het op een nieuwe baan aankomt. Het is nog veel belangrijker dat je met plezier naar je werk gaat. Ik weet uit ervaring dat een leuk salaris nooit een compensatie is voor vervelend werk of een vervelende werksfeer. Ik ken ook mensen die bij een matig betalende werkgever blijven, gewoon omdat het er zo ontzettend leuk is. Is er geen ruimte voor salarisverhoging? Kijk dan ook eens naar secundaire arbeidsvoorwaarden. Bijvoorbeeld het aantal vrije dagen, of wat vaker thuiswerken. Dat is misschien niet direct geld op je rekening, maar zeker ook geld waard.

Succes met onderhandelen!

Dit verhaal is ook verschenen als podcast

Volg ons op Spotify en mis niks

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!