Chardina spaart fanatiek koopzegels: “Ik kocht er een auto van”

Chardina (37) is gék op koopzegels. Ze gebruikte die spaarpot al voor een nieuwe fiets, een bankstel en een auto. Inmiddels is ze alweer fanatiek bezig voor haar volgende spaardoel.

Zo, jij bent fanatiek met koopzegels sparen! Heb je dat altijd al gedaan? 
“Het is me met de paplepel ingegoten. Ik weet nog dat ik een jaar of acht was en de zegeltjes van mijn oma mocht inplakken. Dan zaten we samen aan de keukentafel, heel gezellig. Aan de zegels likken vond ze vies, dus ik kreeg van haar altijd een spons en een bakje water.”

Dus je hebt er warme herinneringen aan?
“Absoluut! Mijn oma spaarde altijd Albert Heijn-zegels en die gaf ze dan aan haar kleinkinderen op hun verjaardag. Zo’n vol boekje was 50 gulden waard. Oma had het niet breed, maar door koopzegels te sparen, kon ze ons toch wat geven.”

Wanneer ben je zelf begonnen met ze te sparen?
“Eigenlijk vanaf de eerste keer dat ik zelf boodschappen deed. Net als oma spaar ik de koopzegels van Albert Heijn. Eerst ging het natuurlijk heel langzaam. Maar toen ik op mezelf ging wonen, ging het een stuk sneller.”

Waarom ben je zo’n fan van koopzegels sparen?
“Het is niet altijd makkelijk om € 50 per maand opzij te leggen. Door zegels te sparen, spaar je eigenlijk heel ongemerkt. Bij elke euro die je uitgeeft aan boodschappen kun je een koopzegel kopen, die kost € 0,10. Als je een boekje vol hebt – dat zijn 490 zegels –  heb je € 49 uitgegeven. Maar je krijgt er € 52 voor terug, dat is dus 6% rente. Veel meer dan wanneer je het geld op de bank zet. Ik heb sinds een tijdje AH Premium, dus ik spaar nu twee keer zo snel. Binnen anderhalve maand heb ik een boekje vol.” 

Zo te horen heb je er lol in. 
“Ja! Het is heel leuk, het is ook echt de beleving. Het voelt als een overwinning als je een boekje vol hebt. Ik voel me dan echt trots.” 

Vind je het jammer dat de zegels nu digitaal zijn?
“Best wel, want het was zo leuk om ze in te plakken. Bij Plus hebben ze nog wel fysieke zegels, dus daar ben ik nu ook gaan sparen. Daar gaat het ook heel snel. Een vol boekje is € 6 en ik heb er thuis wel twaalf liggen.”

Wat ga je daarmee doen?
“Die geef ik aan mijn neefje. Ik doe nu hetzelfde als wat mijn oma deed, dus ik zet de traditie voort. De Albert Heijn-zegels gebruik ik vooral om ergens voor te sparen, het is leuk om er een doel voor te hebben. Het doet je ook beseffen dat het niet vanzelfsprekend is om alles maar te kopen, maar dat het goed is om ervoor te sparen. Zo heb ik een keer een nieuw bankstel gekocht van zegels, en een nieuwe fiets.”

En een auto! Hoe is je dat gelukt?
“Dat was mijn allereerste auto, een tweedehands Renault Twingo. Die kostte destijds € 1.000. Ik had wat spaargeld liggen, maar betaalde het grootste deel ervan met wat ik nog had liggen aan koopzegels.”

Spaar je ook andere dingen? 
“Ja, ik denk dat het echt in mijn DNA zit. Ik doe altijd mee met spaaracties in de supermarkt. Niet alleen voor mezelf, hoor. Als er een spaaractie is waar ik niets mee heb – voetbalplaatjes bijvoorbeeld – dan geef ik het weg aan iemand anders in de winkel.”

Heb je momenteel een doel met je koopzegels?
“Ja, ik ga verhuizen en ik wil weer een nieuwe bank. Het bankstel van mijn dromen. Die kost € 1.200, dus dat zijn meer dan 23 boekjes! Maar ik ben goed op weg en weet zeker dat het gaat lukken.”

Maar hoe werkt dat nou eigenlijk, koopzegels inwisselen? In de video hieronder laat Renée het zien. Wil je meer handige geldtips? Kom ons dan volgen op Instagram.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’