Afdingen als een baas: zo doe je dat en bespaar je véél geld

Onderhandelen is niet iets alleen voor op vakantie. Dat doe je ook gewoon thuis. Het kan zoveel geld besparen. Wij geven tips.

Ook in eigen land valt er genoeg te onderhandelen of af te dingen. We geven je vijf tips die je kunt toepassen wanneer je onderhandelt voor een betere deal. Of dat nu bij de MediaMarkt is of een fietswinkel.

Doe vooraf research

Weet wat je wilt kopen en welke prijs je ervoor wilt betalen. Zorg dat dit een redelijke prijs is. Dat bepaal je bijvoorbeeld door vergelijkingswebsites te bezoeken.

Kom niet te snel tot de koop

Laat je in de winkel uitgebreid voorlichten en stel veel vragen. Zo creëer je een relatie met de verkoper. Ook zal hij aan het einde van je bezoek meer geneigd zijn met je te onderhandelen, omdat hij al veel tijd in jou en je potentiële aankoop heeft geïnvesteerd.

Laat ruimte over om te onderhandelen

Als jij voor ogen hebt om 10% korting te krijgen, zul je om iets meer moeten vragen. De verkoper moet het gevoel hebben dat hij ook invloed heeft. Vraag je om 15% korting, dan zal hij waarschijnlijk een tegenvoorstel doen. Uiteindelijk kom je dan alsnog op de 10% die je vooraf in gedachten had.

Durf stil te zijn

Vaak heeft een stilte meer effect dan woorden. Heeft de verkoper je een product laten zien. Herhaal dan de prijs. Verder zeg je niets. Laat de verkoper de stilte maar opvullen. In veel gevallen doet hij dat met de woorden: ‘Daar kan nog wel iets vanaf, eventueel’.

Bij onderhandelen denken we vaak alleen aan de prijs

Natuurlijk kun je vragen om een lagere prijs. Maar daarnaast zijn er nog meer extraatjes te halen. Bijvoorbeeld een gratis accessoire bij een telefoon. Of een service abonnement bij een wasmachine. Zet niet alleen in op prijs, maar denk ook na over welke randvoorwaarden voor jou fijn zouden zijn.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop